Ελλάδα|28.10.2020 14:45

Κορονοϊός: Συναγερμός - εφιάλτης από τους επιστήμονες μετά την έξαρση στα κρούσματα

Newsroom

Κρίσιμες ημέρες ζει η Ελλάδα για την εξέλιξης της πανδημία από τον κορονοϊό μετά την έξαρση στα κρούσματα και τους επιστήμονες να προειδοποιούν για εφιαλτικές συνέπειες εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα.Την Τρίτη 27 Οκτωβρίου για πρώτη φορά τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 1.000, γράφοντας αρνητικό ρεκόρ με 1.259. Οι ανακοινώσεις συνοδεύτηκαν από δραματική έκκληση του Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος επανήλθε στην ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό. 

Ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον φόβο ότι «μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα», σημειώνοντας ότι η κατάσταση μπορεί «να βγει η κατάσταση εκτός ελέγχου».

Ο κ. Δερμιτζάκης διαπίστωσε ότι «τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν από τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δεν φτάνει» και εξήγησε: «Εκτός ελέγχου σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία τον Μάρτιο. Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορεί να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID. H Ελλάδα βρίσκεται απόλυτα στην πορεία που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν από δύο με τρεις εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα», σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης μιλώντας στον Σκάι και πρόσθεσε:

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να φύγει ο ιός», διευκρίνισε. Παρά ταύτα, σε εκείνο το σημείο είπε ότι «έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μία εβδομάδα, από 600 κάτι σε 1.259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά».

Το καλό και το «μαύρο» σενάριο για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης επισήμανε ότι μετά τις 15 Νοεμβρίου θα διαπιστωθεί κατά πόσο αποδίδουν τα μέτρα και σε ποιο βαθμό, ενώ τόνισε πως ο βαθμός εφαρμογής της μάσκας παντού είναι η κρίσιμη παράμετρος για τους επόμενους δύο μήνες. «Αν εφαρμοστούν σοβαρά τα μέτρα, μετά τις 9 Νοεμβρίου, ίσως και μετά τις 5-6 Νοεμβρίου να αρχίσουμε να βλέπουμε σταθεροποίηση και σιγά σιγά μια μείωση η οποία μπορεί να είναι και εντυπωσιακή. Έτσι, μετά τα μέσα του Νοεμβρίου μπορεί να αρχίσουμε να πέφτουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα, ενώ αν συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα μπορεί να πέσουμε προς το τέλος Νοεμβρίου ακόμη και κάτω από τα 400», επισήμανε ο κ. Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι το επόμενο διάστημα θα κινηθούμε κοντά στα 1.400 ή και 1.500 κρούσματα. «Σημασία έχει να αρχίσουμε να αναστρέφουμε την πορεία της πανδημίας και αυτό είναι στο χέρι μας», προσέθεσε. Στο αρνητικό σενάριο, αν συνεχιστεί δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων με τον ίδιο ρυθμό, είναι εύκολο να ξεπεράσουμε τα 2.000 κρούσματα. Σε περίπτωση που η τάση της καμπύλης δεν σταθεροποιηθεί αλλά αρχίσει να ξεφεύγει σε εκθετική αύξηση, αυτό θα συμβεί περί την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, κατά το διάστημα 21-26 Νοεμβρίου.

Ο κ. Σαρηγιάννης επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο ριζικές παρεμβάσεις από την πολιτεία όπως είναι ο περιορισμός του ωραρίου στην εστίαση αλλά και να εξεταστούν και άλλα μέτρα, όπως η ενίσχυση κρίσιμων υποδομών (ΜΜΜ, σχολεία, γηροκομεία, επιχειρήσεις, νοσοκομεία) με συσκευές καθαρισμού αέρα, που μειώνουν έως και κατά 70% το ιικό φορτίο.

Μόσιαλος: Πρέπει να αποφύγουμε ένα νέο lockdown

Στην Ελλάδα τα κρούσματα από κορονοϊό συνολικά είναι περισσότερα από όσα ανακοινώνει καθημερινά ο ΕΟΔΥ, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα και δεν μπορεί να εξεταστεί ένα μεγαλύτερο δείγμα που θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό για την κατάσταση που επικρατεί, εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE και αναφέρθηκε στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο lockdown

Όπως τόνισε ο κ. Μόσιαλος, το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, που παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά.

Ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στους τρόπους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, σημειώνοντας πως λόγω του καιρού η Ελλάδα έχει ακόμα το περιθώριο να περιορίσει τα κρούσματα κορονοϊού. «Είναι γνωστή η συμπεριφορά που θα πρέπει να ακολουθήσουμε: χρήση της μάσκας, τήρηση των αποστάσεων, πλύσιμο των χεριών και καλός αερισμός των κλειστών χώρων», τόνισε μιλώντας στο Mega ο καθηγητής του London School of Economics.

Τσιόδρας: Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Δεκέμβριο

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που εμφανίστηκε εκτάκτως στη χθεσινή ενημέρωση για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, υποστήριξε πως το σύστημα υγείας πιέζεται, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. «Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο Δεκέμβριο. Ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές λοιμώξεις», τόνισε και προσέθεσε ότι «η αθώα και η ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με τη μετάδοση του ιού σε ευπαθείς ομάδες».

«Είναι η ώρα της συνείδησης, να μιλήσουν οι καρδιές. Δεν μετράνε τα δικά μου λόγια, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Αυτό που θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά».

Ηλίας ΜόσιαλοςΣωτήρης ΤσιόδραςΔημοσθένης ΣαρηγιάννηςΜανώλης ΔερμιτζάκηςΚορονοϊόςlockdownκρούσματα