Ελλάδα|30.10.2020 18:59

Σεισμός στη Σάμο: Έξι σεισμολόγοι προειδοποιούν για επικίνδυνους μετασεισμούς

Newsroom

Για τον κίνδυνο ενός πολύ ισχυρού μετασεισμού αλλά και ενός ακόμα τσουνάμι μέσα στις επόμενες ώρες προειδοποιούν οι σεισμολόγοι. Τα συγκεκριμένα γεωδυναμικά φαινόμενα είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν τον πολύ ισχυρό σεισμό κλίμακας 6,7 Ρίχτερ που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, λίγα χιλιόμετρα βόρεια από τη Σάμο και έχει προκαλέσει τραυματισμούς και μεγάλες καταστροφές τόσο στο νησί όσο και στα τουρκικά παράλια και ιδιαίτερα στη Σμύρνη.

«Είναι επόμενο ένας σεισμός των 6,7 Ρίχτερ να δώσει έναν μεγάλο μετασεισμό τις αμέσως επόμενες ώρες, με χρονικό όριο τα δύο 24ωρα», τόνισε στο Open ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προειδοποίησε τους πολίτες να μην στέκονται κοντά σε παλιά κτίρια και κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές. «Οι πολίτες δεν θα πρέπει να προσεγγίζουν κτίρια, τα οποία έχουν υποστεί ζημιές ή παλιά κτίρια που έχουν μια προδιάθεση για κατάρρευση. Δεν θα πρέπει να είναι μπροστά στις προσόψεις των κατασκευών, δεδομένου ότι μπορεί να έχουμε πτώσεις κάποιων αντικειμένων και δεν θα πρέπει να είναι κοντά στο λιμενικό χώρο, όπου μπορεί να σημειωθεί κάποιο ασθενές τσουνάμι», επεσήμανε ο κ. Λέκκας και πρόσθεσε ότι εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα οι κάτοικοι θα είναι ασφαλείς. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

Ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς υποστήριξε ότι μπορούμε να περιμένουμε μετασεισμους στη Σάμο που θα φτάσουν έως και τα 6 Ρίχτερ. «Είναι νωρίς ακόμα να κάνουμε ασφαλή εκτίμηση ωστόσο φαίνεται πως αυτός ήταν ο κύριος σεισμό», δήλωσε στο Open και πρόσθεσε ότι, «ο μεγαλύτερος μετασεισμός που αναμένουμε είναι 5,6 με 6 Ρίχτερ, όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει. Οι κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων έχουν υποστεί βλάβες πρέπει σήμερα και αύριο να μην μείνουν εκεί».

Παράλληλα ο κ. Γκανάς επιβεβαίωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι ο θαλάσσιος χώρος 18 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου σε ένα ρήγμα που έχει κατεύθυνση και προς την Ανατολή και προς τη Δύση. Για το λόγο αυτό ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα που είναι ακριβώς δυτικά του ρήγματος. Τόνισε, ωστόσο ότι η επίσημη μέτρηση του σεισμού είναι 6,7 ρίχτερ, όπως μετρήθηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ωστόσο «σε άλλη κλίμακα ο σεισμός είναι μεγαλύτερος»

Χουλιάρας: Υπάρχει κίνδυνος για ισχυρό μετασεισμό

Από την πλευρά του ο διευθυντής ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε στο Open: «Ένας σεισμός του μεγέθους των 6,7 Ρίχτερ είναι σπάνιο να πάει για κάτι μεγαλύτερο. Σπάνια γίνονται σεισμοί 6,7 Ρίχτερ και μετά έχουμε 7, 8 ή 9 Ρίχτερ. Αυτά γίνονται μόνο στα παραμύθια». 

Όσο για τον κίνδυνο διέγερσης άλλων ρηγμάτων, ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι είναι υπαρκτός. «Το φαινόμενο αυτό θα παρακολουθηθεί και θα εξεταστεί στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε τους μετασεισμούς που συμβαίνουν. Αυτοί είναι μικροί στο μέγεθος, όμως μετά από έναν σεισμό 6,7 Ρίχτερ υπάρχει κίνδυνος για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό που θα υπερβαίνει τα 5 - 5,5 Ρίχτερ. Αυτός ο μετασεισμός θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στα ήδη ταλαιπωρημένα κτίρια του νησιού»

Παυλίδης: Τσουνάμι και ισχυρός μετασεισμός

Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Σπύρος Παυλίδης, μιλώντας στο ethnos.gr επεσήμανε ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να σημειωθεί τσουνάμι στη Σάμο και έπειτα από έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό. Ωστόσο, αποκλείει το δεύτερο τσουνάμι να είναι μεγαλύτερο από αυτό που προκάλεσε ο κύριος σεισμός. 

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το μέγεθος της ακολουθίας των μετασεισμών μέχρι στιγμής βαίνει μειούμενο, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 4,6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ τόνισε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό. «Πρόκειται για ρηχό σεισμό, μικρού εστιακού βάθους δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έγινε αισθητός ακόμα και μέχρι τη Βουλγαρία και την Κωνσταντινούπολη. Γνωρίζουμε το ρήγμα και το έχουμε χαρτογραφήσει από το 2012 - 2013. Είχαμε εκτιμήσει ότι δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό από 6,8 Ρίχτερ. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αυτός που σημειώθηκε ήταν ο κύριος σεισμός».

Τσελέντης: Έρχονται ισχυροί μετασεισμοί, ακόμη και 6,2 Ρίχτερ

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης δήλωσε κατηγορηματικά ότι ο σεισμός των 6.7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, και σημειώθηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα βόρεια - βορειοδυτικά της Σάμου σε ιδιαίτερα μικρό εστιακό βάθος. «Ένας τόσο μεγάλος σεισμός σε μικρό εστιακό βάθος θα μας δώσει σίγουρα για πολλές μέρες και εβδομάδες, μπορεί ακόμα και μήνες ισχυρούς μετασεισμούς της τάξης του 6 με 6,4 της κλίμακας Ρίχτερ», δήλωσε ο κ. Τσελέντης.

Σημειώσε μάλιστα ότι για τις ήδη επιβαρυμένες κατασκευές μπορεί να έχουμε πολύ άσχημες εξελίξεις. Γι αυτό το λόγο οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί,και να αποφεύγουν κατασκευές που μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές αλλά να αποφεύγουν και τις παραλίες διότι ο κίνδυνος ενός ακόμη τσουνάμι είναι υπαρκτος. Μάλιστα, ήδη έχει καταγραφεί ένα ακόμα μικρό τσουνάμι στη Σάμο όπως επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΙ ο κ. Τσελέντης. Επειδή μάλιστα δεν έχουν σημειωθεί ακόμα ισχυροί μετασεισμοί, όπως περίμεναν οι επιστήμονες ο Άκης Τσελέντης σημείωσε ότι «η ενέργεια είναι μαζεμένη εκεί και κάποια στιγμή θα βγει».

Παπαζάχος: Περιμένουμε μετασεισμό ακόμη και 6 Ρίχτερ

Από την πλευρά του ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν πολύ μεγάλος και για αυτό και προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές και στην Τουρκία. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε πως θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί, ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα, υποστήριξε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς, οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», τόνισε ο κ. Παπαζάχος, συμπληρώνοντας ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί. «Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί και να ελεγχθεί από μηχανικούς», ανέφερε ο κ. Παπαζάχος μετά τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο.

ΣάμοςσεισμόςΆκης ΤσελέντηςΕυθύμιος ΛέκκαςΘανάσης ΓκανάςΓεράσιμος ΧουλιάραςσεισμολόγοιμετασεισμόςΚώστας Παπαζάχοςτσουνάμι