Ελλάδα|31.12.2018 20:48

Κύκλωµα με παράνοµο τσίπουρο στο... «καζάνι» της ΑΑΔΕ

Newsroom

Με 12,5 τόνους τσίπουρου που δεν διέθετε καµιά πιστοποίηση ετοιµάζονταν να πληµµυρίσουν τα τσιπουράδικα της Θεσσαλονίκης παράνοµοι παραγωγοί στην Κεντρική Μακεδονία. Στα δίχτυα των ελέγχων που έκαναν στελέχη του Α’ Τελωνείου και της Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Εσόδων έπεσαν δεκάδες «καζανάδες», ενώ δεσµεύτηκαν 22 άµβυκες απόσταξης τσίπουρου για τους οποίους δεν υπήρχαν άδειες.

Τα στελέχη του τελωνείου εντόπισαν δεκάδες χώρους, αποθήκες και εργαστήρια στην Κεντρική Μακεδονία όπου γινόταν απόσταξη του τσίπουρου. Σύµφωνα µε κύκλους της ΑΑ∆Ε, εκτός από την απώλεια δασµών, η υπόθεση έχει και υγειονοµικό ενδιαφέρον, αφού για το τσίπουρο που παραγόταν δεν γινόταν έλεγχος από το χηµείο, µε προφανείς τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών.

Όπως προέκυψε, οι ποσότητες του παράνοµου τσίπουρου επρόκειτο να διοχετευθούν σε ουζερί και τσιπουράδικα της Θεσσαλονίκης. Για να φέρουν στο φως την υπόθεση, οι Αρχές χρησιµοποίησαν το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστηµα ICISNET. Παράλληλα, είχαν ειδικά αυτοκίνητα µε πινακίδες µε συµβατικά νούµερα, αλλά πλήρως εξοπλισµένα µε φορητούς υπολογιστές, ασύρµατη επικοινωνία, εκτυπωτές κ.ά.

Ανοιχτή πληγή

Το θέµα της κυκλοφορίας στην αγορά παράνοµων ποσοτήτων οινοπνευµατωδών ποτών και κυρίως τσίπουρου, που είτε εισάγονται λαθραία από τη Βουλγαρία είτε παράγονται χωρίς καµιά πιστοποίηση και άδεια σε εγχώρια εργαστήρια, αποτελεί πληγή για τους νόµιµους παραγωγούς και οινοποιούς. Το 2017 µόνο στον µεθοριακό σταθµό του Προµαχώνα στις Σέρρες κατασχέθηκαν 6.240 φιάλες οινοπνευµατωδών ποτών, 7.500 τεµάχια µπίρας, 1,5 τόνος χύµα τσίπουρου, 2,5 τόνοι κρασιού και 60 λίτρα ρακής, που έµπαιναν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία, ενώ φέτος µέχρι το τέλος Οκτωβρίου κατασχέθηκαν 30 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης (που θα αποτελούσε την πρώτη ύλη για την παρασκευή λαθραίων ποτών), 1.500 φιάλες ποτών, 1.800 τεµάχια µπίρας, 760 λίτρα τσίπουρου και 670 λίτρα κρασιού. Στη γειτονική Βουλγαρία, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Οινοπνευµατωδών Ποτών (ΕΦΚΟΠ) είναι στο 20% της Ελλάδας και οι επιτήδειοι αγοράζουν φθηνά ποτά, τα εισάγουν εύκολα λόγω της κατάργησης των συνόρων για ενδοκοινοτικές συναλλαγές και τα πουλούν σε τιµές κανονικές για την ελληνική αγορά. «Εµείς είµαστε ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από όλους λόγω των λαθραίων ποτών» τόνισε ο Κώστας Τσιλιλής, µέλος της διοίκησης του Συνδέσµου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγµάτων Αλκοολούχων Ποτών (ΣΕΑΟΠ), και επισήµανε πως το θέµα δεν έχει να κάνει µόνο µε τους διαφυγόντες δασµούς και φόρους, εξαιτίας των οποίων η πολιτεία χάνει σηµαντικά έσοδα, αλλά και µε την υγεία των καταναλωτών που τίθεται σε άµεσο κίνδυνο από την κατανάλωση ποτών αµφιβόλου προέλευσης. «Οι λαθραίες εισαγωγές ποτών αποτελούν µάστιγα δίχως τέλος για τον κλάδο µας, για την ελληνική οικονοµία, για τους καταναλωτές» τόνισε ο οινοποιός Ανέστης Γεροβασιλείου.

Ένα από τα τελευταία κρούσµατα παράνοµης εισαγωγής µεγάλης ποσότητας τσίπουρου σηµειώθηκε τον περασµένο Νοέµβριο όταν στην Ηράκλεια Σερρών συνελήφθη 42χρονος να κατέχει 500 λίτρα, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί οι νόµιµοι δασµοί και φόροι. Οι λαθρέµποροι βρίσκουν διάφορους ευφάνταστους τρόπους για να περνούν από τα σύνορα τις παράνοµες ποσότητες αλκοόλ και τσίπουρου. Κουτιά µπίρας ανάµεσα σε τόνους µε καυσόξυλα, φιάλες βότκας µέσα σε στρώµατα και έπιπλα β’ διαλογής και µπουκάλια µε ουίσκι ανάµεσα σε... εσώρουχα αποτελούν µερικά µόνο από όσα έχουν καταγράψει αστυνοµικοί και τελωνειακοί.

Οι έλεγχοι, όµως, έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη πολλών παράνοµων εργαστηρίων. Τέτοια συσκευαστήρια έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, µε πιο πρόσφατο αυτό στον Βαρδάρη στη Θεσσαλονίκη, όπου δύο αδέλφια, ηλικίας 42 και 48 χρόνων, έχοντας προµηθευτεί πρώτη ύλη, νόθευαν ποτά, χρησιµοποιώντας ειδικό εξοπλισµό και υλικά εµφιαλωτηρίου. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1.100 φιάλες διαφόρων αλκοολούχων ποτών, 2.100 φιάλες κενές, 590 λίτρα αλκοολούχου υγρού, 50 λίτρα οινοπνεύµατος, χρωστικές ουσίες, σύριγγες, οροί, χωνιά, καπάκια φιαλών, κ.ά. Τον περασµένο Φεβρουάριο η Υποδιεύθυνση Οικονοµικής Αστυνοµίας Βόρειας Ελλάδας εξάρθρωσε εγκληµατική οργάνωση και συνέλαβε 12 µέλη της σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, ενώ εντοπίστηκαν δύο παράνοµα εργαστήρια-παρασκευαστήρια ποτών και οκτώ αποθηκευτικοί χώροι. Τα µέλη της οργάνωσης προµηθεύονταν αλκοόλη βουλγάρικης προέλευσης και διάφορες άλλες ουσίες για την παρασκευή ποτών και οι διαφυγόντες δασµοί και φόροι ανέρχονταν, σύµφωνα µε εκτιµήσεις, στα 250.000 ευρώ.

τσίπουροΘεσσαλονίκηΑΑΔΕ