Ελλάδα|31.12.2018 20:37

Οι μεγάλες δίκες του 2019-Χρυσή Αυγή και Novartis στο εδώλιο

Σοφία Σπίγγου

Δίκες που «σέρνονται» επί χρόνια, ανακρίσεις που «περπατούν» αργά, σηµαντικές δικαστικές αποφάσεις σε αναµονή, κόντρες εισαγγελικών λειτουργών, σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας και το ενδεχόµενο ενός προφυλακισµένου υπουργού στο εδώλιο περιλαµβάνει το δικαστικό «µπουκέτο» της νέας χρονιάς. Το 2019 αναµένεται ως το έτος σηµαντικών δικαστικών αποφάσεων, όπως αυτών της Χρυσής Αυγής και της Siemens, ενώ µε ιδιαίτερο ενδιαφέρον έπονται εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis, στην υπόθεση του Γιάννου Παπαντωνίου αλλά και στην «κόντρα» µεταξύ πρώην και νυν εισαγγελέων Εγκληµάτων Διαφθοράς.

Γιάννος Παπαντωνίου-Σταυρούλα Κουράκου

Εν αναµονή της ολοκλήρωσης της ανακριτικής διαδικασίας και της έκδοσης του βουλεύµατος που θα κρίνει την παραποµπή ή µη σε δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου βρίσκεται ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Οι µαραθώνιες απολογίες του ζευγαριού στα τέλη Οκτωβρίου του 2018 οδήγησαν τον άλλοτε κραταιό άνδρα του ΠΑΣΟΚ στη φυλακή, καθώς, σύµφωνα µε το κατηγορητήριο, που αριθµεί ήδη 600 σελίδες, φέρεται να έλαβε ποσό ύψους 2,8 εκατ. ευρώ για την υπογραφή της σύµβασης που αφορούσε στον εκσυγχρονισµό των έξι φρεγατών τύπου S του Πολεµικού Ναυτικού το 2003 και στα αντισταθµιστικά ωφελήµατα. Υπενθυµίζεται ότι ο συγκατηγορούµενος και οικογενειακός φίλος του ζεύγους, Ανδρέας Μπάρδης, είχε ήδη αναφερθεί ενώπιον της ανακρίτριας στα µετρητά που λάµβανε από τον πρώην υπουργό Εθνικής Αµυνας, προκειµένου να τα καταθέτει σε δικούς του τραπεζικούς λογαριασµούς.

Foli Follie

Το «κουβάρι» του τεράστιου, όπως φαίνεται από τις έρευνες, χρηµατιστηριακού σκανδάλου της Folli Follie αναµένεται να ξετυλιχθεί πλήρως το 2019. Στην εκπνοή του 2018 ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για απάτη και νοµιµοποίηση εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα σε βάρος της οικογένειας Κουτσολιούτσου και επτά ακόµη ατόµων. Μάλιστα, το Συµβούλιο Πληµµελειοδικών απαγόρευσε την έξοδο από τη χώρα στους ∆ηµήτρη, Κατερίνα και Γιώργο Κουτσολιούτσο, ενώ η Αρχή για το ξέπλυµα χρήµατος προχώρησε σε δέσµευση και της ακίνητης περιουσίας της οικογένειας, των µελών της διοίκησης της Folli Follie αλλά και της ίδιας της εταιρείας. Σηµειώνεται ότι ο όµιλος φέρεται να «έχτιζε» ενοποιηµένους ισολογισµούς µε ψευδή στοιχεία για αδιανέµητα κέρδη, ταµειακά διαθέσιµα, πωλήσεις και αποθέµατα, ενώ γίνεται λόγος για «µεθοδευµένη και σχεδιασµένη τουλάχιστον από το 2007 εξαπάτηση των επενδυτών».

Siemens - Απολογίες για τα μαύρα ταμεία

Στο στάδιο των απολογιών βρίσκεται, έπειτα από δύο χρόνια, η δίκη για τα «µαύρα ταµεία» του γερµανικού κολοσσού. Μέχρι το τέλος του 2019 δεν αποκλείεται να εκφωνηθεί και η απόφαση του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων για τη σύµβαση 8002/97 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, µε την ελληνική ∆ικαιοσύνη να διερευνά αν χρηµατίστηκαν στελέχη του Οργανισµού για την υπογραφή της επίµαχης σύµβασης µε τη Siemens. Στο εδώλιο κάθονται περίπου 60 κατηγορούµενοι, µεταξύ των οποίων υψηλόβαθµα στελέχη της Siemens και του ΟΤΕ, ενώ µεγάλοι απόντες είναι οι φυγόδικοι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, αλλά και ο Ζαν-Κλοντ Οσβλαντ, που έσπασε πρόσφατα το βραχιόλι επιτήρησης.

Σκάνδαλο Novartis

Βαλίτσες µε χρήµατα, προστατευόµενοι µάρτυρες, γιατροί, πολιτικοί και µια φαρµακοβιοµηχανία απασχόλησαν την περασµένη χρονιά την ελληνική ∆ικαιοσύνη και «ταρακούνησαν» το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Την υπόθεση της Novartis και των καταγγελιών για διακίνηση παράνοµου χρήµατος, κυρίως σε πολιτικά πρόσωπα αλλά και γιατρούς, χειρίζεται εξ ολοκλήρου η Εισαγγελία Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς και η επικεφαλής Ελένη Τουλουπάκη, µε τη συνδροµή των επίκουρων εισαγγελέων Χρήστου Ντζούρα και Στυλιανού Μανώλη.

Αν και εντός του 2019 αναµένεται η κατάληξη αυτής της έρευνας, ένα «παρακλάδι» της απασχόλησε εξίσου τα φώτα της δηµοσιότητας. Πρόκειται για τον «πόλεµο» ανάµεσα στην πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς Ελένη Ράικου και τη σηµερινή εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και τους επίκουρούς της. Η αγωγή κακοδικίας που έχουν καταθέσει σε βάρος τους η κυρία Ράικου και ο σύζυγός της, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε παραβίαση της µυστικότητας της ανάκρισης, παραβίαση προσωπικών δεδοµένων και προσβολή προσωπικότητας, θα απασχολήσει το Ειδικό ∆ικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας τον Μάρτιο.

Υπόθεση Χρυσής Αυγής

Τον Απρίλιο του 2019 συµπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την πρώτη συνεδρίαση του Τριµελούς Εφετείου Κακουργηµάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ωστόσο, πρόκειται για την πρώτη χρονιά κατά την οποία είναι πλέον ανοιχτό το ενδεχόµενο -τουλάχιστον για τους πιο αισιόδοξους- της ολοκλήρωσης της µαραθώνιας αυτής ακροαµατικής διαδικασίας. Το 2017 ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των 130 µαρτύρων κατηγορητηρίου, ενώ το 2018 ξεκίνησε η ανάγνωση του τεράστιου όγκου εγγράφων, διαδικασία που ακόµη συνεχίζεται στη δικαστική αίθουσα. Επονται οι µάρτυρες της υπεράσπισης και αµέσως µετά θα ξεκινήσουν οι απολογίες των 65 κατηγορουµένων, ανάµεσα στους οποίους ο αρχηγός αλλά και πρώην και νυν βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

C4Ι και οι πρώην υπουργοί

Μέσα στο 2019 αναµένεται να ολοκληρωθεί και η δίκη για την προµήθεια του συστήµατος ασφαλείας των Ολυµπιακών Αγώνων C4i, που στις αρχές ∆εκεµβρίου διεκόπη λόγω… ψύχους εντός της αίθουσας του Εφετείου. Ανάµεσα στους µάρτυρες κατηγορητηρίου βρίσκονται οι πρώην υπουργοί της Ν∆ Βύρων Πολύδωρας και Χρήστος Μαρκογιαννάκης, καθώς και ο πρώην γενικός γραµµατέας του υπουργείου ∆ηµόσιας Τάξης Κώστας Αιλιανός και ο τότε νοµικός σύµβουλος του υπουργείου. Για την υπόθεση κατηγορούνται συνολικά 19 άτοµα, τότε στελέχη της γερµανικής εταιρείας, που φέρονται να «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δηµοσίους υπαλλήλους».

Υποκλοπές και Σχέδιο «Πυθία»

Σε δίκη έχει παραπεµφθεί και αναµένεται να δικαστεί εντός της χρονιάς ο Αµερικανός πρώην πράκτορας της CIA William Basil για την υπόθεση των περίφηµων τηλεφωνικών υποκλοπών την περίοδο της κυβέρνησης Καραµανλή. Οι κατηγορίες που του αποδίδονται είναι αυτές της κατασκοπείας και της παραβίασης µυστικών της Πολιτείας. Ο Αµερικανός πράκτορας φέρεται να οργάνωσε το σκάνδαλο των υποκλοπών εις βάρος του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραµανλή, και µελών του Υπουργικού Συµβουλίου.

Δολοφονία Γρηγορόπουλου

Στην τελική ευθεία για την έκδοση απόφασης βρίσκεται, έπειτα από δύο χρόνια, και το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαµίας, το οποίο συνεδριάζει δύο φορές τον µήνα για την υπόθεση δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, που έπεσε νεκρός τον ∆εκέµβριο του 2008 από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού Επαµεινώνδα Κορκονέα. Η διαδικασία στο δευτεροβάθµιο δικαστήριο έχει ξεκινήσει από τον Νοέµβριο του 2016, χωρίς να τραβήξει τα φώτα της δηµοσιότητας.

Εκτέλεση Ζαφειρόπουλου

Το νέο δικαστικό έτος θα ανοίξει στις 16 Ιανουαρίου µε την υπόθεση της στυγερής δολοφονίας του γνωστού ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η οποία συγκλόνισε το πανελλήνιο. Σύµφωνα µε τα στοιχεία της δικογραφίας, οι τρεις ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου ζητούσαν µεγάλο χρηµατικό ποσό από τον επιχειρηµατία Αριστείδη Φλώρο, που είναι µάρτυρας στην υπόθεση, προκειµένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους που κατονόµαζαν τον επιχειρηµατία ως εντολέα για την επίθεση σε βάρος του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου. Ετσι, φέρονται να προσέλαβαν τους δύο συγκατηγορουµένους τους συµπατριώτες τους προκειµένου να «εκφοβίσουν» τον Ζαφειρόπουλο, που ήταν συνήγορος του Αρ. Φλώρου, ώστε να προχωρήσει το σχέδιό τους.

Σώρρας και Ελλήνων Συνέλευσις

Σε αναµονή του βουλεύµατος του αρµόδιου δικαστικού συµβουλίου βρίσκεται ο προφυλακισµένος Αρτέµης Σώρρας, που συνελήφθη από τις αστυνοµικές Αρχές τον περασµένο Ιούνιο στον Αλιµο και κατηγορείται για σωρεία κακουργηµάτων, όπως αυτά της συγκρότησης, ένταξης και διεύθυνσης εγκληµατικής οργάνωσης, της απάτης και της απόπειρας απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση σε βάρος του ∆ηµοσίου και τραπεζών µε την επιβαρυντική διάταξη του νόµου περί καταχραστών του ∆ηµοσίου, καθώς και της νοµιµοποίησης εσόδων από παράνοµη δραστηριότητα. Σε πόρισµα που είχε συντάξει για την υπόθεση η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευγενία Αυλίδου αποτυπώνονταν η δράση του κατηγορουµένου αλλά και η ζηµιά για το ελληνικό ∆ηµόσιο και τα ασφαλιστικά ταµεία, καθώς χιλιάδες είναι οι πολίτες που προσκοµίζουν τα «εξώδικα Σώρρα» αρνούµενοι να πληρώσουν χρέη και εισφορές.

Χρυσή ΑυγήδικαστήριοδίκηNovartis