Αλλαγή σκυτάλης στη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων
Μαρία ΛιλιοπούλουΑλλαγή σκυτάλης είχαμε σήμερα στη θέση του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων καθώς από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώθηκε η αποχώρηση του Γενικού Γραμματέα, Αντώνη Τζωρτζακάκη, και η αντικατάστασή του από τον Αθανάσιο Στάβερη, ο οποίος έχει συμβάλλει ουσιαστικά στην ολοκλήρωση της υπηρεσίας 112.
Στους 15 μήνες που παρέμεινε στη θέση αυτή ο κ. Τζωρτζακάκης, ο οποίος πιθανότατα θα επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα, «έτρεξε» μια σειρά καθοριστικών project για το ελληνικό ψηφιακό μέλλον μεταξύ των οποίων:
- Τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για το 5G και την ολοκλήρωση της προπαρασκευαστικής δραστηριότητας προκειμένου να πραγματοποιηθεί εντός του 2020 ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του σχετικού φάσματος, με μια σειρά αναγνωρισμένων καινοτομιών για την ταχεία ανάπτυξη των νέων δικτύων 5G, καθώς και για την δημιουργία οικοσυστήματος μέσω κατάλληλων επενδυτικών εργαλείων. Σε διάστημα μικρότερο των 11 μηνών -από τα συντομότερα στην Ευρώπη- και εν μέσω των αντίξοων συνθηκών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, η ΓΓΤΤ συντόνισε, συμμετείχε και υλοποίησε 66 προαπαιτούμενες ενέργειες τόσο στο τεχνικό όσο και στο νομοθετικό πεδίο.
- Την ολοκλήρωση και λειτουργική ενσωμάτωση στην Πολιτική Προστασία του συστήματος ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης «112» καθώς και τον σχεδιασμό και παράδοση σε λειτουργία σε χρόνο μικρότερο των 24 ωρών της υπηρεσίας SMS «13033», για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις κατά την περίοδο των έκτακτων περιοριστικών μέτρων. Η υπηρεσία αναγνωρίστηκε από τον ΟΟΣΑ αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως βέλτιστη πρακτική που ενδυναμώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις ψηφιακές υπηρεσίες.
- Την ενσωμάτωση με το νόμο 4727/2020 -που υπερψηφίστηκε με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία- της οδηγίας 1972/2018 της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία αποτελεί το νέο «Ευρωπαϊκό Τηλεπικοινωνιακό Σύνταγμα» με προβλέψεις για την προστασία των καταναλωτών, την ενθάρρυνση των επενδύσεων και τη λειτουργική αποδοτικότητα των ψηφιακών δικτύων. Μάλιστα, η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που ενσωμάτωσε την συγκεκριμένη οδηγία.
- Τη στελέχωση της Γενικής Διεύθυνσης Κυβερνοασφάλειας, με ξεκάθαρες θεσμικές αρμοδιότητες για τους Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών, λειτουργώντας ως Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία NIS. Αξιοσημείωτη είναι η ενίσχυση των λειτουργικών δυνατοτήτων της Αρχής σε στενή συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κυβερνοασφάλειας, ENISA, ο οποίος εδρεύει στη χώρα μας.
Τον σχεδιασμό μίας συνεκτικής και ρεαλιστικής στρατηγικής για την παρουσία της Ελλάδας στον χώρο του Διαστήματος με έμφαση στη συμμετοχή στα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA). Πρώτο απτό αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής είναι η επιλογή από την ESA του τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» του Αστεροσκοπείου Χελμός που θα αποτελέσει τον πρώτο επίγειο σταθμό για το εμβληματικό έργο «fiber in the sky».
Αναφερόμενος στη συμβολή του κ.Τζωρτζακάκη, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης επεσήμανε πως «Με την αυστηρή προσήλωσή και τον επαγγελματισμό του δρομολόγησε και ολοκλήρωσε στρατηγικές και λειτουργικές πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδία της ΓΓΤΤ, ενώ με την τεχνογνωσία και την τόλμη του, μας προσέφερε πολύτιμες καινοτομίες σε δύσκολες στιγμές, όπως το γνωστό μας 13033 που απέσπασε διεθνή ψηφιακή αναγνώριση για τη χώρα μας».
Ποιος είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αθανάσιος Στάβερης
Ο Αθανάσιος Στάβερης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατέχει μεταπτυχιακό σε εφαρμοσμένη Φυσική και Μαθηματικά από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, διδακτορικό στην Φυσική Υψηλών Ενεργειών από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και MBA for Executives από το Πανεπιστήμιο του Plymouth.
Διαθέτει ακαδημαϊκή εμπειρία στον Τομέα της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών δουλεύοντας ως ερευνητής στο διεθνές πείραμα του CDF στο Fermilab των ΗΠΑ, έχοντας κερδίσει ευρωπαϊκή υποτροφία (RTN scholarship) και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής της Πίζας (ΙΝFN Sezione di Pisa). Επιπλέον διαθέτει υπερδεκαετή εμπειρία στην σχεδίαση και υλοποίηση μεγάλης κλίμακας έργων ΤΠΕ στον ιδιωτικό τομέα δουλεύοντας σε διεθνές επίπεδο.
Ειδικεύεται στην ανάλυση δεδομένων, στην χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, Μηχανικής Εκμάθησης (ΑΙ/ML) και ανάλυσης κειμένου με χρήση μεθοδολογιών NLP (Νatural Language Processing).
Από τον Ιούλιο του 2019 έως σήμερα διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπου είχε ιδιαίτερη συμβολή στην διαχείριση θεμάτων κυβερνοασφάλειας και στην ολοκλήρωση της υπηρεσίας 112 σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»