Κορονοϊός - Ζέρβας: Σε κάθε οικογένεια της Θεσσαλονίκης υπάρχει κι ένας ασθενής
Newsroom«Σε κάθε οικογένεια της πόλης υπάρχει και ένας ασθενής», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, αναδεικνύοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης μετά τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού στην περιοχή, που κάνει τα νοσοκομεία της πόλης να ασφυκτιούν. Η πανδημία στη Θεσσαλονίκη βγαίνει εκτός ελέγχου, τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, καθώς και οι διασωληνώσεις.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο προτελευταίο στάδιο των περιοριστικών μέτρων με την ελπίδα να αποδώσουν» και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα ξέφυγαν», αποδίδοντας την κατάσταση που επικρατεί στο ότι υπήρξε μια χαλάρωση και ένας εφησυχασμός. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι ώρα να γίνει απόδοση ευθυνών. «Πρέπει να αποδώσουν τα μέτρα», σχολίασε ενώ εμμέσως πρότεινε και το πρότυπο του Ισραήλ, που εφάρμοσε ένα αυστηρό lockdown για τον περιορισμό της διασποράς στην κοινότητα. Ο κόσμος έχει εμφανίσει μια κόπωση από τον Μάρτιο, αλλά όπως είπε πειθαρχεί στα νέα μέτρα.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τις οικονομικές επιπτώσεις της όλης κατάστασης, ώστε να προστατευθούν όλοι οι πολίτες που πλήττονται και να επιστρέψουν κανονικά στις εργασίες τους όταν τελειώσει αυτή η δραματική περιπέτεια. «Πρέπει να δώσουμε μια ανάσα στον κόσμο να υπάρξει βοήθεια από τους δήμους αλλά και την κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Ζέρβας.
«Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία»
Παρά το γεγονός ότι τα περιοριστικά μέτρα του lockdown έχουν τεθεί σε εφαρμογή νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, αυτά δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει ακόμα καρπούς, αναφορικά με την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού. Αντίθετα τα στοιχεία τόσο του ΕΟΔΥ όσο και του ΑΠΘ, χτυπούν το καμπανάκι του συναγερμού για το μέλλον των νοσοκομείων της πόλης, των ΜΕΘ αλλά πάνω από όλα των πολιτών της. Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μάλιστα, περιέγραψε με έντονο τρόπο το πώς είναι πιθανό να εξελιχθεί η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη: «Οι εικόνες δεν απέχουν πολύ από εκείνες στα νοσοκομεία στην Ιταλία», όπως δήλωσε την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ.
Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζει ότι το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί με βάση έκτακτο σχέδιο «κατακόκκινου συναγερμού εν καιρώ πολέμου». Ο ίδιος σε ιδιαίτερα δραματικό τόνο, επισημαίνει: «Έχουμε πόλεμο κανονικότατο. Θα παρακαλέσω πολύ τους άμαχους συμπολίτες μας να περιορίσουν τις μετακινήσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες στο μηδέν ή στο απολύτως απαραίτητο. Οι "άμαχοι" να κλειδαμπαρωθούν μέσα στα σπίτια τους. Να κάτσουν στο σπίτι τους για να μας βοηθήσουν. Και ας αφήσουν τα υπόλοιπα να τα κάνουμε εμείς».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει θετικότητα στον κορονοϊό κατά 32%. Αυτό σημαίνει ότι ένας στους τρεις Θεσσαλονικείς που κάνουν το τεστ κατά του κορονοϊού, εντοπίζονται θετικοί στον κορονοϊό.
«Βοηθήστε μας, διασωληνώνουμε 40χρονους»
Την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης με τους ασθενείς κορονοϊού, περιγράφει με αναρτήσεις του στη σελίδα του στο Facebook, γιατρός αναισθησιολόγος που εργάζεται στο νοσοκομείο. Ο Δανιήλ Κωνσταντινίδης μιλά για «υγειονομικό πόλεμο άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιό του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη. Σε ένα πόλεμο, όλοι υπηρετούμε την πατρίδα χωρίς ερωτήσεις, ειρωνείες, αμφισβητήσεις, και "ναι μεν, αλλά". Την υπηρετούμε τηρώντας τα μέτρα, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες και βοηθώντας το Σύστημα Υγείας, με τις όποιες αναμφισβήτητες και τρανταχτές αδυναμίες του, να παραμείνει όρθιο». Μάλιστα, ζητεί τη βοήθεια όλων μας, τονίζοντας: «Βοηθήστε μας. Βρισκόμαστε όλοι ενώπιον ενός υγειονομικού πολέμου άνευ προηγουμένου, τέτοιου που όμοιο του δεν έχει συναντήσει καμία γενιά που αυτή τη στιγμή κατοικεί στον πλανήτη».
Το Βελλίδειο μετατρέπεται σε κέντρο νοσηλείας Covid-19
Για να βοηθήσει τα νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης, που ασφυκτιούν, η κυβέρνηση έχει εκπονήσει πλάνο αναζητώντας χώρους όπου θα μπορούσαν να υποδεχθούν περισσότερους ασθενείς του κορονοϊού. Ηδη έχει γίνει «επίταξη» κλινών ΜΕΘ σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, πέραν των νοσοκομείων αναφοράς, ενώ και η κυβέρνηση έχει κάνει έκκληση σε ιδιώτες γιατρούς να σπεύσουν να συνδράμουν στα νοσοκομεία της πόλης, αλλά και ολόκληρης της χώρας.
Στα πλάνα της κυβέρνησης βρίσκεται και η «κατασκευή» κλινικών Covid-19 κι εκτός νοσηλευτικών ιδρυμάτων, σε περίπτωση που η κατάσταση εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο. Ετσι λοιπόν, ;όπως αποκάλυψε στην «Ωρα Ελλάδος» του Open TV ο Γιάννης Σαραντάκος, υπάρχει σχέδιο στο τραπέζι για να μετατραπεί το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο σε κλινική υποδοχής περιστατικών του κορονοϊού. Η σκέψη είναι να διαμορφωθεί ο χώρος, έτσι ώστε να είναι σε θέσει να υποδεχθεί ήπια περιστατικά που δεν χρίζουν μηχανικής υποστήριξης, όπως για παράδειγμα ασθενών που χρειάζονται παροχή οξυγόνου.
150 ιδιώτες γιατροί στη λίστα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης
Συνολικά 150 ιδιώτες γιατροί μέσα σε μόλις μία μέρα εγγράφησαν στη σχετική λίστα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα δημόσια νοσοκομεία, στη μάχη που δίνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας για την περίθαλψη των ασθενών που πάσχουν από κορονοϊό.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες γιατροί είναι διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ η σχετική λίστα άνοιξε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή για όσο χρειαστεί. Τα ονόματα δίνονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες και αυτές θα αποφασίσουν πώς και πού θα αξιοποιηθούν οι ιδιώτες γιατροί.
Κατά τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο και πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας, έχουν περιθάλψει και κατ' οίκον πολλούς ασθενείς covid-19 με ήπια συμπτώματα, γεγονός που βοήθησε σημαντικά ώστε να μην «μπουκώσουν» περισσότερο τα νοσοκομεία.
Την ίδια στιγμή με καχυποψία βλέπουν εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης την πρόσληψη για ορισμένο χρονικό διάστημα ιδιωτών γιατρών στα νοσοκομεία, τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα των υπηρεσιών που θα προσφέρουν, αλλά και για το κατά πόσο θα είναι πραγματικά χρήσιμοι κάποιοι ιδιώτες συνάδελφοί τους, οι οποίοι έχουν ειδικότητες που δε σχετίζονται με τον κορονοϊό και τις λοιμώξεις που αυτές προκαλεί.
Ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα
Ανήσυχοι για την κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη είναι και οι ειδικοί, οι οποίοι φοβούνται ότι το προσεχές διάστημα θα αντικρύσουμε εικόνες «Μπέργκαμο» στην πόλη της βόρειας Ελλάδας. «Ελπίζουμε να μη φτάσουμε στα όρια του Μπέργκαμο» τόνισε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, το lockdown και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 5:00. «Κανείς να μην κυκλοφορεί έξω» ιδιαίτερα στις περιοχές που καταγράφεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων, υπογράμμισε ο κ. Γώγος, ο οποίος συμπλήρωσε ότι αν χρειαστεί πρέπει «το lockdown να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη έκταση». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «σε μια κρίση πρέπει να είμαστε έτοιμοι», ενώ επεσήμανε επίσης ότι υπάρχει πρόβλημα και στη Λάρισα, καθώς και εκεί τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται.
Ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη με τον κορονοϊό εμφανίστηκε και ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τόνισε μάλιστα ότι «οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές και θα χειροτερεύει η κατάσταση» και συμπλήρωσε ότι «οποιαδήποτε μορφή πορείας ή συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, πιστεύω είναι εγκληματική».
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό