Ελλάδα|13.11.2020 19:47

Γιατρός στο «Παπανικολάου»: Θα δίνουμε το 110% του εαυτού μας για να σώσουμε ασθενείς

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Πίεση επειδή βλέπουν ότι το σύστημα υγείας δεν μπορεί να ανταποκριθεί απόλυτα κι έτσι και οι ίδιοι δεν μπορούν να δώσουν το 100% των δυνατοτήτων τους. Άγχος όταν βλέπουν, καθημερινά πλέον, να λιγοστεύουν δραματικά ή να μην υπάρχουν καθόλου κρεβάτια ΜΕΘ. Πίκρα όταν χάνουν ασθενή μέσα από τα χέρια τους, αν και ξέρουν βαθιά μέσα τους ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν κάτι περισσότερο. Βαθιά ευχαρίστηση, βλέποντας τα μάτια των ασθενών να ζωηρεύουν, όταν πηγαίνει καλύτερα η υγεία ή όταν αναρρώνουν πλήρως. Πείσμα για να συνεχίσουν να παραμένουν πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη και να δίνουν ακόμα και την τελευταία ικμάδα της αντοχής τους για να σώσουν όλες τις ζωές που αφήνονται στα χέρια τους.

Τα συναισθήματα των γιατρών, των «στρατιωτών» στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού, περιγράφει με γλαφυρότητα στο ethnos.gr ο πνευμονολόγος στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης και γενικός γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος. Μιας μάχης εναντίον του κορονοϊού, που όλοι ελπίζουν ότι στο τέλος θα κερδηθεί.

«Σε αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο ένας γιατρός δεν είναι δυνατό να μην αισθάνεται έντονη πίεση, όταν βλέπει ότι δεν μπορεί να προσφέρει το 100% των δυνατοτήτων του. Και δεν μπορεί να το προσφέρει, διότι είμαστε λίγοι. Διότι δίνουμε τον αγώνα μας, χωρίς να υπάρχουν όλες οι δυνατότητες από την πλευρά του συστήματος υγείας. Διότι βλέπουμε τα κρεβάτια των ΜΕΘ συνεχώς να εξαντλούνται. Και τότε είναι οι στιγμές που μετά την πίεση πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το άγχος», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Καραχρήστος.

Πίκρα για τις ζωές που φεύγουν

Παρά την τιτάνια προσπάθεια των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων όσοι αποτελούν το ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος υγείας, δυστυχώς, πλέον είναι αρκετά συχνές οι στιγμές που ασθενείς χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό. «Τότε έρχεται και κυριεύει τον γιατρό μια τεράστια πικρία, επειδή δεν μπόρεσε να κάνει κάτι περισσότερο. Αυτή η πικρία δεν φεύγει, ακόμα και όταν ξέρουμε ότι δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να μπορέσουμε να καταφέρουμε κάτι περισσότερο, ακόμα κι όταν ξέρουμε ότι δεν θα είχαμε κανένα θετικό αποτέλεσμα, όσο κι αν προσπαθούσαμε», λέει ο κ. Καραχρήστος.

Ανταμοιβή τους το χαμόγελο των ασθενών και το θερμότατο ευχαριστώ που τους λένε, όταν αναρρώνουν ή όταν έστω πηγαίνει καλύτερα η υγεία τους. «Μαζί με το ευχαριστώ, μας λένε να μη λυγίζουμε. Μας λένε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, για να σωθούν κι άλλες ζωές. Εμείς τους απαντάμε ότι στο εξής πρέπει να τηρούν πολύ προσεκτικά τα μέτρα ασφαλείας. Ταυτόχρονα τους λέμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω και ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μένοντας πιστοί στον όρκο του Ιπποκράτη. Είναι η υπόσχεσή μας ότι ο καθένας από εμάς θα συνεχίσει να δίνει τον καλύτερό του εαυτό και να προσφέρει. Μπορεί η κατάσταση να είναι δύσκολη και να μας αγχώνει, ωστόσο, κάθε μέρα που περνά δεν θα σταματήσουμε να δίνουμε το 110% των δυνατοτήτων μας για να σώσουμε τους ασθενείς μας. Παράλληλα, λέμε στους ασθενείς ότι δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το σύστημα υγείας και να είναι πιο αποτελεσματική η προσπάθειά μας», τονίζει ο κ. Καραχρήστος.

Οι πολίτες φοβούνται περισσότερο

Κλινικές αδειάζουν στα νοσοκομεία εν μία νυκτί και μετατρέπονται σε κλινικές για covid-19. Καθημερινός είναι ο αγώνας για εξεύρεση έστω ενός ακόμα κρεβατιού. Όλοι οι δυνατοί χώροι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης «βαφτίζονται» σε χώρους για ασθενείς με κορονοϊό, τη στιγμή που αναγκαστικά μπαίνουν σε σχετικά δεύτερή μοίρα οι άλλες, πλην covid-19, παθήσεις.

Σε ένα τέτοιο καθημερινό περιβάλλον δεν είναι δυνατό το μυαλό ενός γιατρού να μη γυρίζει συνέχεια γύρω από τον κορονοϊό. Ακόμα και στο διάλειμμά του, ακόμα κι αν καταφέρνει να εξοικονομήσει λίγες ώρες για να ξεκουραστεί στο σπίτι του. Ωστόσο, κατά τον κ. Καραχρήστο, εκείνοι που φοβούνται περισσότερο είναι οι ασθενείς. 

«Οι απλοί πολίτες φοβούνται περισσότερο από τους γιατρούς, παρά το γεγονός ότι εμείς βρισκόμαστε όλη μέρα μέσα στα νοσοκομεία. Οι πολίτες φοβούνται, διότι αναγκάζονται να μπαίνουν σε υπερβολικά γεμάτα λεωφορεία. Στην κοινωνία είναι διάχυτο το άγχος, αφού όλοι αντιλαμβάνονται ότι όπως είναι σήμερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να σταθεί απολύτως στο ύψος των περιστάσεων. Είμαστε λίγοι και γι' αυτό είναι δραματική η κατάσταση. Δε θα σταματήσουμε όλοι οι γιατροί να ζητάμε περισσότερα μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας», υπογραμμίζει ο κ. Καραχρήστος. 

ΚορονοϊόςγιατροίνοσοκομείαΜΕΘνοσοκομείο Παπανικολάου