Ελλάδα|15.11.2020 21:26

Κορονοϊός: Εμπόλεμη ζώνη οι ΜΕΘ - Εφημερίες τρόμου στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

«Είμαστε σε έναν πόλεμο». «Τα πράγματα δυσκολεύουν και καλό θα είναι να το αντιληφθούν όλοι αυτό». Αυτά είναι μόνο μερικά από τα λόγια γιατρών που καθημερινά βρίσκονται σε θέση μάχης ενάντια στον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη. Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα μας μετράει 3.200 νοσηλευόμενους, 415 νοσηλευόμενους στις ΜΕΘ και 400 διασωληνωμένους. 

Μόνο κατά τη σημερινή του εφημερία το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» αναμένεται να εξετάσει περίπου 700 άτομα, ενώ τα ελεύθερα κρεβάτια των πέντε κλινικών covid δεν ξεπερνούν το 25%. Γιατρός του νοσοκομείου τονίζει πως «αυτή τη στιγμή εάν χρειαστεί κάποιος ασθενής διασωλήνωση υπάρχει μόνο ένα κρεβάτι διαθέσιμο. Παράλληλα εάν κριθεί αναγκαίο μπορούμε να δημιουργήσουμε άλλα δέκα κρεβάτια σε χειρουργεία».

Την ίδια ώρα ανάλογη δοκιμασία πέρασε το Σάββατο και το νοσοκομείο «Γεννηματάς» στο οποίο καταγράφηκαν 45 εισαγωγές ύποπτων περιστατικών για covid. Μάλιστα η εφημερία ξεκίνησε χωρίς καμία διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ. «Η μονάδα είναι υπερπλήρης και έχουν ανοίξει και δύο κρεβάτια στις αίθουσες των χειρουργείων», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

ΑΧΕΠΑ: Μετέτρεψαν αίθουσα ανάνηψης σε ΜΕΘ

Οι εισαγωγές στην εφημερία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ που τελείωσε στις οκτώ το πρωί της Κυριακής έφτασαν τις 72 ενώ για να καλυφθούν οι πιεστικές ανάγκες μία αίθουσα ανάνηψης της καρδιοχειρουργικής μετατράπηκε σε ΜΕΘ. «Ουσιαστικά απλώς αναπνέουμε με μία έως δύο κλίνες να είναι οριακά κενές», σημειώνει ο Θανάσης Σιούλης, πρόεδρος γιατρών του ΑΧΕΠΑ.

Τα αυξημένα περιστατικά σε συνδυασμό με την έλλειψη προσωπικού «δοκιμάζουν» τις αντοχές των δημόσιων νοσοκομείων. «Έχουμε τετραπλασιάσει σχεδόν τις κλίνες τόσο για τις απλές νοσηλείες όσο και για τις ΜΕΘ. Εάν χρειαστεί θα διακομιστούν περιστατικά είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας είτε σε όμορους νομούς» επισημαίνει ο γ.γ του υπουργείου Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος.

Τα ξημερώματα της Κυριακής εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο οποίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο καθώς είχε νοσήσει από κορονοϊό και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα. Ο μακαριστός Μητροπολίτης είχε λάβει μέρος στη δοξολογία του Αγίου Δημητρίου. Στο μεταξύ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Θανάσης Εξαδάκτυλος μιλώντας στην εκπομπή του Open TV «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ζήτησε ακόμα πιο αυστηρότερα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία της περιφέρειας

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, μιλώντας στο Open TV υπογράμμισε πως «όποιο κρεβάτι αδειάζει λόγω αποσωλήνωσης είτε λόγω θανάτου γεμίζει και πάλι». Στο μεταξύ η Πέλλα βαδίζει σε τεντωμένο σκοινί. Και αυτό διότι στο νοσοκομείο των Γιαννιτσών η ΜΕΘ των επτά κλινών έχει μετατραπεί σε covid και όλες είναι κατειλημμένες. «Σήμερα το πρωί ήταν γεμάτα όλα τα κρεβάτια. Είχαμε αρρώστους σε κάθε επιφάνεια που μπορεί να ξαπλώσει κάποιος ασθενής. Δηλάδή περίπου 18 κλίνες, φορεία, καρέκλες», σημειώνει στο Ανοιχτό Κανάλι από την πλευρά του ο Ιωάννης Κακουλίδης, διευθυντής παθολογικής κλινικής Γιαννιτσών.

Στο «κόκκινο» είναι και η Λάρισα όπου γιατροί και προσωπικό δεν γνωρίζουν τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Λάρισας αναφέρει πως «τα κρεβάτια και οι ΜΕΘ είναι ήδη γεμάτα ». Στο νοσοκομείο της Βέροιας και της Νάουσας δεν υπάρχει ούτε μία ΜΕΘ κορονοϊού και τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία. «Υπάρχουν απλές κλίνες οι οποίες είναι γεμάτες. Τα περιστατικά covid που χρειάζονται να μπουν σε ΜΕΘ είναι δεδομένο ότι μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη όπου και εκεί υπάρχει τεράστιο πρόβλημα», λέει ο δήμαρχος Βέροιας Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης.

Συναγερμός σε γηροκομείο στο Αγρίνιο

Άλλο ένα γηροκομείο, αυτή τη φορά στο Αγρίνιο, έρχεται να προστεθεί στη λίστα εκείνων που «χτυπήθηκαν» από τον κορονοϊό. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί έξι κρούσματα. Μάλιστα μία 87χρονη φιλοξενούμενη κατέληξε, ενώ εάν τα κρούσματα αυξηθούν τότε το νοσοκομείο της πόλης δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. «Το νοσοκομείο έχει 14 κλίνες για περιστατικά covid και 7 κλίνες για επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά. Αυτή τη στιγμή έχουν δεσμευτεί και οι κλίνες για τα παιδιά. 

Σκληρή «μάχη» στις εντατικές στην Αττική 

Παράλληλα λεπτό προς λεπτό γεμίζουν οι εντατικές και στα νοσοκομεία της Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV στο νοσοκομείο «Αττικόν» αυτή τη στιγμή από τις 17 κλίνες ΜΕΘ οι 14 είναι κατειλημμένες και οι τρεις είναι κενές. Στο «Σωτηρία» υπάρχουν 48 κατειλημμένα κρεβάτια ΜΕΘ και 31 κενά, στο «Θριάσιο» και οι οκτώ κλίνες ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Τέλος στο «Ασκληπιείο» της Βούλας από τις 12 ΜΕΘ κατειλημμένες είναι οι εννέα και οι τρεις είναι κενές. 

«Εμπόλεμη» ζώνη οι ΜΕΘ

«Φεύγoυμε από εδώ, πάμε στο σπίτι μας και τις οικογένειές μας και μεταφέρουμε όλο μας το άγχος», λέει στο Open TV μία νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid. «Η κατάσταση είναι πιεστική αλλά προς το παρόν ανταπεξερχόμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα», τονίζει η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid Μαρία Αδαμούδη. Οι νοσηλευτές των ΜΕΘ για πάρα πολλές ώρες της ημέρας είναι ντυμένοι σαν αστροναύτες και βλέπουν τις αντοχές τους να εξαντλούνται. «Η κατάσταση είναι δύσκολη και οι ανάγκες μεγάλες. Παρ' όλα αυτά εμείς δίνουμε το 200% του εαυτού μας», υποστηρίζει η νοσηλεύτρια ΜΕΘ Covid Ευαγγελία Ορφανλή. «Στην εντατική δουλεύει όποιος αγαπάει την εντατική και όποιος θέλει να προσφέρει», σημειώνει η Ελένη Αντωνιάδου, διευθύντρια ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γεννηματάς».

ΚορονοϊόςκρούσματαΘεσσαλονίκηνοσοκομείαεφημερίες