Ελλάδα|23.11.2020 10:25

Κορονοϊός - Εμβόλιο: Το αντιεμβολιαστικό κίνημα ανησυχεί τους ειδικούς - Τι δείχνει η εμπειρία του Η1Ν1

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους επιστήμονες της επιτροπής των ειδικών του υπουργείου Υγείας σχετικά με το ποσοστό των πολιτών που θα δεχθεί να κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό, μεταφέρουν πηγές στο ethnos.gr. Μπορεί προς το παρόν να είναι άγνωστη η ακριβής ημερομηνία κυκλοφορίας των νέων εμβολίων, παρότι η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι οι πρώτες παρτίδες θα αρχίσουν να δίνονται τον Ιανουάριο, όμως άγνωστο παραμένει τι θα γίνει στην πράξη. Και αυτό διότι είναι άγνωστο πόσοι πολίτες θα δεχθούν τελικώς να εμβολιαστούν. Το γεγονός αυτό προβληματίζει δεόντως τους επιστήμονες της επιτροπής, όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr.

Βέβαια, στόχος είναι να υπάρξει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμού ειδικά στους ευάλωτους πληθυσμούς, ώστε να αρχίσει σταδιακά να δημιουργείται μία ανοσία. Παράλληλα, οι υγειονομικές Αρχές ελπίζουν να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υγειονομικοί, οι οποίοι νοσούν σήμερα σε μεγάλο βαθμό. Με βάση τις τελευταίες καταγραφές από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, 1.500 υγειονομικοί νοσούν από τον ιό και απουσιάζουν από το σύστημα υγείας.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Τα κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους ευελπιστούν ότι οι πολίτες θα πεισθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον κορονοϊό λόγω και της σφοδρότητας του δεύτερου κύματος, ενώ επιδιώκουν να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις για το πρώτο διάστημα που θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

Παράλληλα, το κάλεσμα, που θα γίνει στους πολίτες μέσω sms, θα συμβάλει εκτιμούν τα στελέχη της κυβέρνησης, στην προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων ατόμων. Άλλωστε, τα μηνύματα στο κινητό θα στέλνονται μέσω της βάσης που έχει δημιουργηθεί από την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία έχουν εγγραφεί περίπου 800.000 πολίτες και θα ορίζουν ουσιαστικά αυτομάτως το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Γεγονός που εκτιμούν ότι θα ωθήσει τους πολίτες να το κάνουν, αφού θα βρεθούν μπροστά σε κλεισμένο ραντεβού, τονίζουν πηγές του ethnos.gr.

Για να πεισθούν οι πολίτες, μάλιστα, τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να γίνουν στον πρωθυπουργό και τους υπουργούς της κυβέρνησης συμβολικά ώστε να μην υπάρχει ανησυχία στον πληθυσμό για την ασφάλειά του.

Οι ανησυχίες

Πάντως, δεν είναι τυχαίος ο προβληματισμός των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών σχετικά με το πόσοι πολίτες θα δεχθούν να κάνουν το νέο εμβόλιο. Και στην επιδημία της γρίπης Η1Ν1 το 2009, την πρώτη χρονιά άφιξης των εμβολίων ελάχιστοι σε σχέση με τον πληθυσμό είχαν εμβολιασθεί παρότι και εκείνη την περίοδο υπήρχε έντονος φόβος για τις επιπτώσεις του ιού της γρίπης.

Ενδεικτικά, στη χώρα μας μέσα σε τέσσερις μήνες από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι τον Μάρτιο του 2010, είχε εμβολιασθεί μόλις το 3,3% του πληθυσμού, δηλαδή 364.576 άτομα. Όσο περνούσαν τα χρόνια το ποσοστό αυξανόταν αλλά κυμαινόταν κοντά στο 10%. Σήμερα, βέβαια, λόγω του φόβου από τον νέο κορονοϊό, το εμβόλιο της γρίπης έχει γίνει ανάρπαστο. Γι' αυτό και το υπουργείο Υγείας για πρώτη φορά υποχρεώθηκε να επιβάλει συνταγογράφηση για όποιον πρέπει να εμβολιασθεί.

Κορονοϊόςγρίπη H1N1εμβολιασμοίεμβόλιο