Κορονοϊός: Σχέδιο για άνοιγμα σχολείων τον Δεκέμβριο - Παράταση στο lockdown
NewsroomΓια «ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων κορονοϊού» στην Ελλάδα έκανε λόγο ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσατολίζεται σε παράταση του lockdown τουλάχιστον κατά μία εβδομάδα, μετά την οποία -εάν όλα εξελιχθούν ομαλά- θα ανοίξουν τα σχολεία. Πάντως, κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης επισήμανε ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη και σε όποιο σημείο κι αν βρίσκεται κάποιος στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να τηρεί όλα τα μέτρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέχρι τώρα επιδημιολογικά στοιχεία υποχρεώνουν την κυβέρνηση να λάβει την απόφαση για παράταση του lockdown κατά μία εβδομάδα. Για την παράταση του lockdown για τον περιορισμό της διασποράς από τον κορονοϊό στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αποκλείεται να απευθύνει νέο διάγγελμα προς το τέλος αυτής της εβδομάδας, κατά την οποία συμπληρώνονται τρεις εβδομάδες κατά το δεύτερο lockdown. Διεργασίες γίνονται για να ανοίξουν και τα σχολεία πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και στόχος είναι αυτό να γίνει μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όλα τα σχέδια βασίζονται στην εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων για τον κορονοϊό στην Ελλάδα, τις προτάσεις της επιτροπής των ειδικών, αλλά και τα αποτελέσματα στομευμένων τεστ.
Μείωση της θετικότητας στο 50%
Όσον αφορά τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα κορονοϊού που προκύπτουν από αυτά, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα». Συγκεκριμένα, για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ο κ. καθηγητής σημείωσε ότι «η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Σχετικά με το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε: «Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και στην ευρύτατη εξάπλωση του ιού και στις μη αστικές περιοχές της χώρας: «Η εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφτεί όλη την επικράτεια και εν δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας», σημείωσε ο κ. καθηγητής και ζήτησε από τους πολιτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας ευλαβικά σε ολόκληρη την επικράτεια.
Νωρίς για συμπεράσματα παρά την βελτίωση
«Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι αρκετά νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».
«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» υποστήριξε ο καθηγητής Επιδημιολογίας. Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, οι 40-65 και οι άνω των 65 παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις και αυτό το γεγονός θα συνεχίσει να πιέζει το σύστημα υγείας.
Σημάδια υποχώρησης του κορονοϊού στην Ευρώπη
Σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση στα κρούσματα ωστόσο ο ημερήσιος αριθμός θυμάτων του κορονοϊού σπάει κάθε αρνητικό ρεκόρ «Η πανδημία Covid-19 ξεπερνάει πλέον τις 59 εκατομμύρια διαγνώσεις ενώ ο ρυθμός διαγνώσεων σταθεροποιήθηκε περίπου στις 650 χιλιάδες ανά ημέρα, σε παγκόσμια κλίμακα. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν από Sars-cov2 βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας, με περισσότερους από 11 χιλιάδες θανάτους ανά ημέρα» σημείωσε.
«Στην Ευρώπη η πανδημία έχοντας φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της με 15,5 εκατομμύρια διαγνώσεις, πλέον δείχνει κάποια σημάδια υποχώρησης με τον ρυθμό των νέων διαγνώσεων να φαίνεται ότι υποχωρεί σταδιακά» τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης αναφέροντας ενδεικτικά τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, ως χώρες στις οποίες οι νέες διαγνώσεις έχουν υποχωρήσει ή σταθεροποιηθεί.
«Σε όλες τις χώρες ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός. Σε επίπεδα 3 - 4 χιλιάδες ανά ημέρα συνολικά στην Ευρώπη και λογικά θα ακολουθήσει την τάση της πτώσης των διαγνώσεων σε 10-14 ημέρες» τόνισε το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.
Παπαευαγγέλου: «Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη»
«Η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη», επισήμανε η καθηγήτρια ΕΚΠΑ Παιδιατρικής Λοιμωξιλογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, δίνοντας μία εικόνα όλης της χώρας. «Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4.000, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%» διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι σαφές ότι τα μέτρα δεν τηρούνται από όλους».
«Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. «Η συνάθροιση σε σπίτια εν μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του, θα πρέπει να επιλέξει τη φούσκα του. Θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από τους στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται» υπογράμμισε η καθηγήτρια της Ιατρικής, συμπληρώνοντας «προσοχή όμως στα ευάλωτα άτομα του περιβάλλοντος, στα άτομα υψηλού κινδύνου».
«Πολλοί λένε ότι η νόσος covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου για να διευκρινίσει εμφατικά ότι «άλλα λένε τα νούμερα και τα στοιχεία από τη χώρα μας». «Τις τελευταίες ημέρες βλέπετε ότι έχουμε σχεδόν 100 θανάτους κάθε ημέρα ενώ η επιδημική γρίπη καμία χρονιά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους, συνολικά για όλο το χρόνο» επισήμανε η λοιμωξιολόγος.
«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν μόνο τους συνανθρώπους μας άνω των 80 ετών» είπε η κ. Παπαευαγγέλου, για να δώσει αμέσως τον αντίλογο ότι «η διάμεση ηλικία αυτών που χάνονται είναι σταθερή και παραμένει στα 80 έτη, αλλά εδώ πάλι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Μόνο κατά τον μήνα Νοέμβριο, τις τελευταίες 3 εβδομάδες, χάθηκαν περισσότεροι από χίλιοι συνάνθρωποί μας από κορονοϊό. Το 85% των θανάτων αφορά σε άτομα άνω των 65 και αυτό πάλι παραμένει σταθερό. Όμως μόνο μέσα στον Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 συνάνθρωποι μας ηλικίας μικρότερης των 65 και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών». «Συνεπώς η λοίμωξη αυτή αφορά όλους μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.
«Η χαμηλή θνησιμότητα στις νεαρότερες ηλικίες, δηλαδή στα άτομα κάτω των 65 ετών, εξαρτάται όχι μόνο από την ηλικία τους αλλά και από τη δυνατότητα του συστήματος Υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και τον χρόνο που απαιτείται» τόνισε η γιατρός. «Ήδη το σύστημα αυτό έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα». «Συνεπώς πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του ΕΣΥ και ειδικότερα των ΜΕΘ» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό