Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ για κορονοϊό: Ερχεται και στην Ελλάδα η θεραπεία του Τραμπ
Τίμος ΦακαλήςΠιο αποτελεσματικό αναμένεται ότι θα είναι το εμβόλιο του κορονοϊού από αυτό της γρίπης εκτιμά ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας ότι τέλη Δεκεμβρίου, αρχές Ιανουαρίου η θεραπεία που χορηγήθηκε στον Τραμπ με τα μονοκλoνικά αντισώματα και τα θεαματικά αποτελέσματα που είχε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και από τα ελληνικά νοσοκομεία, μειώνοντας το χρόνο παραμονής των ασθενών που νοσούν από κορονοϊό σε αυτά, μόλις σε λίγες μέρες και χωρίς να χρειαστεί να φιλοξενηθούν σε ΜΕΘ.
Παραμένουν 10 λιγότερες μεταλλάξεις στο RNA του κορονοϊού σε σχέση με τον ιό της γρίπης
Όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, μιλώντας στο ethnos.gr, το RNA του κορονοϊού αποτελείται από περίπου 30.000 γράμματα ενώ το RNA του ιού της γρίπης αποτελείται από 16.000 γράμματα. «Θεωρητικά περιμέναμε αν γίνεται μια μετάλλαξη στο RNA της γρίπης και του κορονοϊού να έχουμε περισσότερες μεταλλάξεις στον κορονοϊό. Ωστόσο, επειδή ο κορονοϊός έχει μεγαλύτερο γονιδίωμα ή γενετική σύσταση, αποκτά μια παράξενη ιδιότητα που αποτελεί ένα πλεονέκτημα για τα εμβόλια. Έχει ένα μηχανισμό επιδιόρθωσης των λαθών, δηλαδή, από τη στιγμή που πολλαπλασιάζεται κάνει ένα δεύτερο έλεγχο και τελικά παραμένουν δέκα λιγότερες μεταλλάξεις στο RNA του κορονοϊού σε σχέση με τον ιό της γρίπης. Για αυτό και θεωρητικά θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό ένα εμβόλιο έναντι του κορονοϊού από ένα εμβόλιο εναντίον της γρίπης».
Πιθανό δύο εμβολιασμοί το χρόνο
Με δεδομένο ότι η διάρκεια παραγωγής των αντισωμάτων είναι 8 μήνες ο καθηγητής του ΑΠΘ τόνισε ότι είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνουμε δύο εμβολιασμούς το χρόνο. Παράλληλα, δεν αποκλείει το σενάριο να χρειαστεί να κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κάθε χρόνο όπως αυτό της γρίπης, δεδομένου ότι υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που έχουν επαναμολυνθεί από διαφορετικά στελέχη του ιού.
Έρχεται η θεραπεία Τραμπ με τα μονοκλονικά αντισώματα και στην Ελλάδα
Αναφερόμενος ο Ομότιμος Καθηγητής του ΑΠΘ για τη θεραπεία και τα μονοκλoνικά αντισώματα που χορηγήθηκαν στον Τραμπ τόνισε ότι εφόσον χρησιμοποιούνται στα πρώτα στάδια νόσησης ενός ατόμου, αυτά δίνουν θεαματικά αποτελέσματα. «Δεν θα χρειάζεται να μπαίνει ο ασθενής σε ΜΕΘ αλλά θα παραμένει σε απλές κλίνες, και μέσα σε λίγες μέρες από τη χορήγησή τους θα παίρνει εξιτήριο όπως και ο Τραμπ» πρόσθεσε ο κ. Τριανταφυλλίδης. Εδώ και λίγες μέρες έχει δοθεί η άδεια παραγωγής από την αρμόδια Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ FDI και οι δύο εταιρίες κατασκευής, η Regeneron και η Eylea, αναμένεται να ρίξουν στην αγορά των ΗΠΑ 300.000 δόσεις. «Δυστυχώς τα μονoκλονικά αντισώματα δεν παράγονται τόσο εύκολα και οι εταιρίες έχουν δεσμευτεί να δώσουν 300.000 δόσεις αρχικά στις ΗΠΑ. Σύντομα, όμως, και μετά τη χορήγηση άδειας και από τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό ΕΜΑ θα φτάσουν και στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα. Ήδη η Regeneron έχει συμφωνήσει να συνεργαστεί με κάποιες άλλες εταιρίες για την παραγωγή μονoκλονικών αντισωμάτων που θα καλύπτουν τις ανάγκες σε όλο τον κόσμο».
Οι 3 μεταλλάξεις που έκαναν τον ιό πιο μεταδοτικό και θανατηφόρο στο β' κύμα της πανδημίας
Αναφερόμενος ο καθηγητής του ΑΠΘ στο δεύτερο κύμα της πανδημίας το οποίο είναι πιο άγριο από το πρώτο τόνισε ότι αυτό οφείλεται στις τρεις μεταλλάξεις κορονοϊού που έχουν δημιουργηθεί εδώ και λίγους μήνες, κάνοντας τον ιό πιο μολυσματικό και μεταδοτικό.
Τον Φεβρουάριο στην κεντρική Ευρώπη δημιουργήθηκε μία μετάλλαξη η «D614G» η οποία εντοπίστηκε και στην Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο. Από το στέλεχος «D614G» δημιουργήθηκαν άλλες δύο μεταλλάξεις η «F924F» και η «R4715F». Το στέλεχος κορονοϊού «D614G» σε σχέση με την αρχική κινεζική μετάλλαξη πολλαπλασιάζεται πολύ πιο γρήγορα και συνδέεται με τα κύτταρα μας πιο εύκολα, ενώ είναι πιο μολυσματικό.
Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο η μετάλλαξη αυτή είχε φτάσει στην Ευρώπη σε συχνότητα 74% ενώ το αρχικό στέλεχος που ήταν από την Κίνα είχε συχνότητα μόνο 9%. «Ενώ το κινέζικο στέλεχος μόλυνε παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 5 ετών περίπου σε ποσοστό 1%, η καινούργια μετάλλαξη μολύνει σε ποσοστό 7% παιδιά που έχουν ηλικία πάνω από 5 χρόνια. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή η μετάλλαξη όταν μολύνει και παιδιά 7 φορές περισσότερο, αλλά και νέους ηλικίας 20-50 ετών εξηγεί γιατί βλέπουμε αρκετά νεαρά άτομα στα νοσοκομεία».
Το καλοκαίρι άρχισε να εξαπλώνεται ένα καινούργιο στέλεχος το οποίο περιείχε τη μετάλλαξη «D614G» και άλλες δύο μεταλλάξεις. «Η διαφορά είναι ότι το καινούργιο στέλεχος είναι εξίσου μεταδοτικό, πιο σταθερό και ανήκει στο φυλογενικό κλάδο και σχετίζεται με πιο σοβαρή κλινική πορεία». Το καινούργιο στέλεχος καθώς περνά ο καιρός από το καλοκαίρι προς το φθινόπωρο αντικαθιστά όλο και περισσότερο το προηγούμενο στέλεχος σε συχνότητα 40%. «Όταν το 40% τουλάχιστον των νοσούντων περιέχει αυτό το στέλεχος το οποίο είναι πιο μεταδοτικό μπορείτε να καταλάβετε γιατί είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι στη χώρα».
Οι διαφορές των εμβολίων
Συνολικά σε εξέλιξη βρίσκονται 320 προσπάθειες παγκοσμίως ανάπτυξης εμβολίων κατά του κορονοϊού από τα οποία θα καταλήξουμε μόνο σε 13 τα οποία βρίσκονται στην 3η φάση αξιολόγησης. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα εμβόλια και χωρίζονται κυρίως σε 3 κατηγορίες.
Μία τεχνολογία είναι αυτή που αναπτύσσεται και για τα εμβόλια της γρίπης. Η δεύτερη είναι μεθοδολογία mRNA που χρησιμοποιούν η PFIZER και η Moderna. Σ΄ αυτήν την περίπτωση παίρνουν τη γενετική πληροφορία που καθορίζει την πρωτεΐνη της ακίδας του ιού και την απομονώνουν από όλες τις διάφορες μεταλλάξεις, παράγοντας το χάπι.
Αντίθετα το εμβόλιο της Οξφόρδης έχει εντελώς διαφορετική τεχνολογία. Αν και αυτό χρησιμοποιεί το mRNA της ακίδας του ιού προκειμένου να έρθει στα κύτταρα μας ένας φορέας που είναι ένας κορονοϊός που προκαλεί γρίπη στην περίπτωση του χιμπατζή. Ο κορονοϊός όμως είναι απενεργοποιημένος και με αυτό τον τρόπο κολλούν στον ιό τον απενεργοποιημένο την πληροφορία του mRNA, μπαίνοντας στα κύτταρα μας.
Οι εταιρείες αν και υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν αποτελεσματικότητα πάνω από 90%, ανεξάρτητοι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή κυμαίνεται γύρω στο 85%. «Ακόμη όμως και έτσι αν είναι η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη» κατέληξε ο καθηγητής του ΑΠΘ.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό