Κορονοϊός - επιστήμονες: «Αυστηρά μέτρα και σφυροκόπημα της πανδημίας - Δεν πρέπει να ανοίξουμε»
NewsroomΟ ένας μετά τον άλλο οι επιστήμονες και οι γιατροί που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του μετώπου του κορονοϊού συμφωνούν στο ότι δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα το αμέσως επόμενο διάστημα και να παραμείνει η χώρα σε καθεστώς lockdown μέχρι να υπάρξει πραγματική μείωση. Μιλώντας στην «Ωρα Ελλάδος» ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης ξεκαθάρισε ότι «μόνο με αυστηρά μέτρα θα γίνει το σφυροκόπημα της πανδημίας. Στα νοσοκομεία βλέπουμε το άγριο πρόσωπο της πανδημίας. Το ΕΣΥ έχει φορτωθεί πάρα πολύ. Πρέπει να παραμείνουμε στην αυστηρότητα των μέτρων. Ενα αυστηρό lockdown είναι αυτό που περιορίζει και σφυροκοπά την πανδημία».
Ο καθηγητής αναφέρθηκε στην κακή διαχείριση που έγινε στην αρχή του δεύτερου κύματος με αποτέλεσμα «αυτό που γίνεται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, είναι να δίνεται μάχη στα βαριά περιστατικά. Η εκτίμησή μου είναι ότι παρότι μειώνονται οι μολύνσεις κι αυτό είναι αισιόδοξο, θα πάμε έτσι για το επόμενο διάστημα. Εχουμε προετοιμαστεί να πάμε μέχρι τις γιορτές σ' αυτούς τους ρυθμούς. Δεν πρέπει να επαναληφθεί αυτό που έγινε από την κεντρική Ελλάδα και πάνω».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι όσο οι πολίτες δεν τηρούν ευλαβικά τα μέτρα δεν θα υπάρξει καλυτέρευση της κατάστασης: «Οι άνθρωποι φοράνε τη μάσκα λάθος, βλέπω ηλικιωμένους να συνωστίζονται σε παρέες με τα καφεδάκια τους και να καπνίζουν κιόλας... Στην Ελλάδα έχουμε σχετικά αυστηρά μέτρα, αλλά η τήρησή τους δεν είναι η ιδανική. Χάσαμε την αρχή των δύο εβδομάδων, γι αυτό είμαστε εδώ τώρα.
Λουκίδης: «Δεν νομίζω να αποσυμφορηθεί η κατάσταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου»
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Στυλιανός Λουκίδης, μιλώντας στην εκπομπή τόνισε ότι «υπάρχει πτωτική τάση στα κρούσματα αλλά όχι αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας. Υπάρχουν νοσηλείες, διασωληνώσεις και τα νούμερα θα μείνουν ψηλά. Δεν νομίζω να αποσυμφορηθεί η κατάσταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.
Δεν πρέπει να κοιτάμε την 1η Δεκεμβρίου. Η καταγραφή των κρουσμάτων δείχνει ότι όταν έχουμε 2.000 περιστατικά στις 5 Δεκεμβρίου, υπάρχει ένα ποσοστό που θα νοσήσει βαριά και θα το δούμε γύρω στις 10 Δεκεμβρίου και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί σε ΜΕΘ τρεις-τέσσερις μέρες μετά. Οπότε, βλέπει κανείς ότι κι ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν μειώνεται ιδιαίτερα.
Τα περιφερειακά νοσοκομεία δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση. Είναι απίστευτη η προσπάθεια που γίνεται, έχουν υπερβάλει εαυτούς. Αλλά όλα έχουν ένα όριο. Ακόμα και σε προηγμένα συστήματα υγείας δεν μπορείς να διαχειριστείς την κατάσταση.
Έχουν καλυφθεί σε μεγάλο ποσοστό τα κρεβάτια των ΜΕΘ σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου».
- Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
- Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
- Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
- Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»