Ελλάδα|30.11.2020 22:13

Αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων έως το 2030

Μαρία Λιλιοπούλου

Την αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων σε όλη την Ελλάδα έως το 2030 έχει ως στόχο το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδάσωσης, το οποίο παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων έχει 10ετή διάρκεια (έως το 2030), προβλέπει τη δάσωση και αναδάσωση συνολικής έκτασης 500.000 στρεμμάτων που έχουν καεί, αποψιλωθεί ή υποβαθμισθεί θα εμπλουτίσει τη χώρα με 30 εκατομμύρια πιστοποιημένα δέντρα σε 13 περιοχές και θα χρηματοδοτηθεί με 310 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος, το σχέδιο θα υλοποιηθεί σε πέντε φάσεις:

  1. Στο πρώτο στάδιο, έχει εκπονηθεί ήδη από το Τμήμα Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ η μελέτη εντοπισμού και ιεράρχησης των περιοχών που θα αναδασωθούν σε εθνικό επίπεδο, με βάση επιστημονικά κριτήρια. Προτεραιότητα δίνεται στις περιοχές που δεν επαρκεί η φυσική αναδάσωση αλλά και στα περιαστικά δάση (πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινέττα κλπ).  

  2. Το δεύτερο στάδιο αφορά τη δημιουργία ομάδας εργασίας για τον συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου εντός του 2020. Σκοπός της ομάδας θα είναι η κινητοποίηση στην κατάλληλη ώρα εθελοντών (π.χ. Μη κυβερνητικές Οργανώσεις, μαθητές κλπ) καθώς και η ενεργοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

  3. Το τρίτο στάδιο αφορά στην οργάνωση, στο σχεδιασμό και στην προετοιμασία του έργου των αναδασώσεων, με την εκπόνηση των ειδικών μελετών δάσωσης των επιλεγμένων περιοχών.

  4. Το τέταρτο στάδιο αφορά στην υλοποίηση των αναδασώσεων και θα εξελιχθεί μέχρι το 2026. Η έναρξη της προσπάθειας θα ξεκινήσει με τη φυτευτική περίοδο του 2021.

  1. Το πέμπτο στάδιο ολοκληρώνει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό μέχρι το 2030 και περιλαμβάνει την εγκαθίδρυση μηχανισμού προστασίας, διατήρησης και παρακολούθησης των εγκαταστημένων αναδασώσεων.

Οι περιοχές, στις οποίες θα υλοποιηθούν αναδασώσεις, είναι: Κάλαμος Αττικής, Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Ομηρούπολη Χίου και σε άλλα σημεία του νησιού, Ιστριος Ρόδου, Εύβοια, Θάσος (Πρίνος και Αλυκή), Χάρκια Ρεθύμνου, Κατοστάρι Ζακύνθου, Κινέττα Αττικής και Μάτι Πεντέλη Αττικής.

Σημειώνεται παράλληλα ότι ήδη χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την προστασία των δασών, προϋπολογισμού περίπου 100 εκατ. ευρώ (οι σχετικές ενέργειες συμβασιοποιούνται άμεσα).

Μαζί με τη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ της νέας περιόδου ο συνολικός προϋπολογισμός για το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων θα φτάσει περίπου τα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το 2030.

«Με το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναδασώσεων που έχει υπάρξει ποτέ στη χώρα. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο καίγεται σχεδόν το 1% των δασών μας. Και την ώρα που ο δασικός μας πλούτος καταστρέφεται, στις αναδασώσεις είμαστε πιο πίσω ακόμη και από την Τουρκία! Για παράδειγμα παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία των δασών 245 εκατ. ευρώ με μηδενική απορρόφηση και μηδενική συμβασιοποίηση» επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του WWF, μόνο το 2019 αποτεφρώθηκαν 120.450 στρέμματα δάσους, ενώ οι πλέον καταστροφικές χρονιές ήταν το 2012 όταν έγιναν στάχτη 472.603 και το 2009 405.314 στρέμματα. 

Ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους ορεινούς όγκους της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Ήδη έχουν ανακοινωθεί δράσεις για τον Υμηττό που θα συνδυαστούν με το νέο Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού. Αντίστοιχες δράσεις εξαγγέλθηκαν πρόσφατα για την Πεντέλη, ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος στη Δυτική Αθήνα. Για το δάσος του Σέιχ Σου το υπουργείο χρηματοδοτεί δράσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παρουσίας του φλοιοφάγου έντομου που έχει καταστρέψει σημαντικό τμήμα του δάσους.

Αναλυτικά ανά ορεινό όγκο ο σχεδιασμός του υπουργείου περιλαμβάνει:

Υμηττός

  • Δημιουργία πιλοτικού πεζοπορικού δικτύου μονοπατιών
  • Μέτρα συντήρησης των υποδομών αντιπυρικής προστασίας.
  • Αναδασώσεις
  • Πολιτική προστασία και εθελοντισμός με τη συνδρομή και υποστήριξη εθελοντικών ομάδων

Πεντέλη

  • Διαχειριστική μελέτη ορεινού δασικού όγκου
  • Ενίσχυση επισκεψιμότητας του Πεντελικού όρους με δημιουργία δικτύου μονοπατιών, διαδρομών ποδηλάτου, διαδρομών για ΑΜΕΑ 
  • Μελέτη αντιπυρικής προστασίας με τη χρήση νέων τεχνολογιών
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Πολιτών / Ευαισθητοποίηση μαθητών

Πάρνηθα

  • Δημιουργία υποδομών για δραστηριότητες αναψυχής (πχ δίκτυο μονοπατιών, θέσεις θέας, διαδρομές ποδηλάτου)
  • Παρακολούθηση και αποκατάσταση εδαφών που επλήγησαν από πυρκαγιές
  • Δράσεις διατήρησης ειδών και οικοτόπων στον Εθνικό Δρυμό

Ποικίλο Ορος

  • Σχεδιάζονται έργα δάσωσης και αναδάσωσης με σκοπό την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος και τοπίου για την αντιμετώπιση επιπτώσεων από παλαιότερες δραστηριότητες (π.χ. λατομεία).
  • Εκσυγχρονισμός του πλαισίου προστασίας με στόχο την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας.

Σέιχ Σου

  • Διατέθηκαν 500.000 ευρώ για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του φλοιοφάγου εντόμου που έχει καταστρέψει το 10-15% των δέντρων του Σέιχ Σου.
  • Οι σχετικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μέτρα για την καταπολέμηση αυτού καθεαυτού του εντόμου, δράσεις αραιώσεων, υλοτόμηση και άλλα μέτρα που υπέδειξε η δασική υπηρεσία.
Υμηττόςυπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΠάρνηθαΠεντέληδάση