Ελλάδα|01.12.2020 07:44

Κορονοϊός: Τα αισιόδοξα μηνύματα και οι «δύσκολοι μήνες» μπροστά μας

Newsroom

Αισιόδοξες οι ειδήσεις μετά από πολύ καιρό στο μέτωπο της πανδημίας, αλλά η πίεση στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας συνεχίζεται καθώς και ο αυξημένος αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό καθημερινά στη χώρα μας εν μέσω lockdown.

Ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά «τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβλήθηκαν σε εθνικό επίπεδο μετά το δεύτερο lockdown, που μετρά ήδη τρεις εβδομάδες, δεν τηρήθηκαν από όλους. Το βλέπουμε από την κινητικότητα στους δρόμους, δεν χρειαζόμαστε τα λογισμικά της προηγμένης τεχνολογίας για να το καταλάβουμε», επισήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. «Η εμπειρία τόσο από την άνοιξη, όσο και από το δεύτερο κύμα, δείχνει ότι το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη διακοπή της διασποράς του ιού, είναι η καθολική χρήση της μάσκας και η δραματική μείωση των επαφών μας», πρόσθεσε.

Τα αισιόδοξα μηνύματα για τον κορονοϊό στην Ελλάδα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν επιτέλους μείωση των κρουσμάτων, μείωση του δείκτη θετικότητας των τεστ, αλλά και του δείκτη Rt, που έπεσε κάτω από το 1 σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Η μη δραστική μείωση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα την παράταση της πανδημίας, την απώλεια συνανθρώπων μας, την πίεση των Νοσοκομείων, αλλά και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου, όπως και την «εμφάνιση μιας αθροιστικής κόπωσης όλων μας. Η συμπεριφορά όλων μας, αλλά και του καθένα μας ξεχωριστά, είναι κομβικής σημασίας», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους, ότι συγχρωτισμός και συναθροίσεις δηλώνουν ασέβεια προς τη Δημόσια Υγεία, προς την αυτοθυσία όλων των γιατρών και νοσηλευτών του Ε.Σ.Υ., αλλά και προς τους συμπολίτες μας που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα και σας διαβεβαιώ ότι δεν είναι λίγοι, είναι η πλειοψηφία του πληθυσμού μας».

Είναι τώρα η στιγμή που «πρέπει να δείξουμε σεβασμό σε όλους αυτούς που χάθηκαν από τον κορονοϊό. Πρέπει να σκεφτούμε όλους αυτούς τους ήρωες της πρώτης γραμμής, του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δίνουν καθημερινά μάχη. Πρέπει να σκεφτούμε επίσης και όλους αυτούς που είναι σημαντική μερίδα της κοινωνίας μας, που κατά τη διάρκεια του lockdown δεν έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν και ζουν με την αγωνία της ανεργίας».

«Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, πολλούς μήνες μπροστά μας»

Όσο κι αν τα καλά νέα για τη μείωση του Rt σε όλες της περιοχές της χώρας, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. «Το μόνο βέβαιο είναι ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο, θα έλεγα πολλούς μήνες μπροστά μας». 

Η επιτροπή, εκτιμώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα θα συζητήσει και θα εισηγηθεί προτάσεις για «τυχόν άρση κάποιων μέτρων του lockdown. Η μεγάλη διασπορά στην κοινότητα πανελλαδικά που ζήσαμε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και η πίεση των ΜΕΘ αποτελούν τα σημαντικότερα κριτήρια για τις αποφάσεις μας», σημείωσε η ίδια.

«Η συμπεριφορά όλων μας στις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει την τύχη μας. Θα ήταν ιδανικό, θα έλεγα ίσως ιδεατό, αν η σταδιακή άρση των μέτρων συνοδευόταν παράλληλα από μία αλλαγή στη συμπεριφορά μας, από τη συνειδητοποίηση ότι η επιστροφή στις προηγούμενες συνήθειές μας δεν είναι εφικτή και ότι, δυστυχώς, η παρεΐστικη κοινωνική ζωή που οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε, είναι εκτός πραγματικότητας και λογικής σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε για άλλη μια φορά, το ιδανικό θα ήταν «να μάθουμε να ζούμε λίγο διαφορετικά απολαμβάνοντας την υγεία μας, την οικονομική ζωή και δραστηριότητες που δεν μας εκθέτουν στον αόρατο εχθρό. Έτσι θα μπορούσαμε να πορευτούμε με λιγότερους περιορισμούς μέσα στους επόμενους μήνες. Άλλωστε, το lockdown δεν ταιριάζει και πολύ στη φύση του Έλληνα και οι περιορισμοί μας καταβάλουν σωματικά, οικονομικά και ψυχικά. Στόχος μας είναι να παραμείνουμε υγιείς σε μία άλλη κανονικότητα».

Μείωση κρουσμάτων, αλλά σε υψηλά επίπεδα τα ενεργά κρούσματα

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων, όπως καταγράφεται από τη μείωση του αριθμού των νέων διαγνώσεων σε πανελλαδικό επίπεδο. Η μείωση στα μεγάλα αστικά κέντρα φαίνεται ότι έχει ακολουθήσει την αναμενόμενη πορεία μείωσης και είναι σαφώς πιο αισθητή από ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής έχει πέσει δραματικά κάτω από το 1 και στις δύο Περιφέρειες. Ωστόσο αυτό αφορά τις εκτιμήσεις για την επιδημία πριν από 10 ημέρες.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, ο αριθμός αναπαραγωγής δεν αντικατοπτρίζει το επιδημιολογικό φορτίο, αλλά τη δυναμική επέκτασης του όποιου επιδημιολογικού φορτίου. Με απλά λόγια, μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο που συρρικνώνεται, οπότε το Rt να είναι κάτω από 1 ή ένα μικρό επιδημιολογικό φορτίο που μεγαλώνει οπότε και το Rt είναι πάνω από 1.

«Αυτή λοιπόν τη χρονική στιγμή εκτιμάμε ότι τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά, περίπου στο επίπεδο που υπήρχαν στις αρχές Νοεμβρίου. Με αυτό το δεδομένο χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και προσήλωση στα μέτρα, ώστε να πέσει ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και να αποσυμφορηθεί το σύστημα Υγείας», σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η Αττική έδειξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 30% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα και αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 20%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας παραμένει εξαιρετικά υψηλή, όπως στις Περιφέρειες Πιερίας, Δράμας, Σερρών και Πέλλας.

Η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων διατηρεί βαρύ προφίλ νοσηρότητας, με τις διαγνώσεις των 40 - 65 και των άνω των 65 να έχουν την υψηλότερη επίδοση. Η επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα των 19 - 39 διατηρεί τα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να διατηρεί τα χαμηλά επίπεδα στα πλαίσια της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Μια δεύτερη ανάγνωση αυτών των δεδομένων δείχνει ότι ενώ η κορύφωση της πανδημίας σε αριθμό νέων διαγνώσεων ήταν περίπου 1,5 - 2 εβδομάδες πριν, η κορύφωση της βαρύτητας των διαγνώσεων με βάση το προφίλ θνησιμότητας ανά ηλικία ήρθε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας. Ετσι οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες της βαρύτητας των διαγνώσεων, σχετικά με την πίεση στο σύστημα Υγείας, αναμένουν ουσιαστική μείωση στο σύστημα Υγείας και στον αριθμό θανάτων προς το τέλος αυτής και αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Με βάση τις επιδημιολογικές καμπύλες, αν και υπάρχει επιδημιολογική συρρίκνωση στην πλειοψηφία των Περιφερειών, καταγράφονται εξαιρέσεις.

Οι 18 περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο

Σύμφωνα με το επιδημιολογικό φορτίο των 14 τελευταίων ημερών 18 περιοχές είναι επιβαρυμένες. Οι περιοχές αυτές είναι η Πέλλα, η Δράμα, τα Γρεβενά, η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, η Φλώρινα, η Ημαθία, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Ξάνθη, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Καρδίτσα, η Καβάλα, τα Τρίκαλα, ο Έβρος, οι Σέρρες και η Ροδόπη.

Η περιοχή της Πιερίας προβληματίζει ιδιαίτερα καθώς το επιδημιολογικό φορτίο αντί να είναι σταθερό ή να μειώνεται, όπως σε άλλες περιοχές, αυξάνεται τα τελευταία 24ωρα.

2,4 εκατ. PCR test στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα έχουν γίνει περίπου 2.400.000 PCR τεστ και περίπου 215.000 rapid test. Κάθε περιοχή έχει διαφορετική θετικότητα. Sήμερα στη χώρα μας είναι περίπου στο 9,18%, άμα λάβουμε και τα rapid υπόψη μας. Στην Αττική, το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 7,5%.

H κατάσταση στα νοσοκομεία ανά Υγειονομική Περιφέρεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοχεία είναι η ακόλουθη:

  • Στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια σε ό,τι αφορά σε κλίνες ΜΕΘ-COVID έχουμε 173 κλίνες, εκ των οποίων οι 137 είναι κατειλημμένες.
  • Στη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου 58 κλίνες, εκ των οποίων οι 38 είναι κατειλημμένες.
  • Στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια 146 κλίνες.
  • Στην 4η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας και Θράκης 149 κλίνες, εκ των οποίων οι 144 είναι κατειλημμένες.
  • Στην 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος 87 κλίνες.
  • Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδος, 65 κλίνες εκ των οποίων οι 41 είναι κατειλημμένες.
  • Στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης 30 κλίνες, εκ των οποίων οι 20 είναι κατειλημμένες.
  • Και στα στρατιωτικά Νοσοκομεία 19 κλίνες.
άρση μέτρωνΓκίκας ΜαγιορκίνηςκρούσματαΒάνα ΠαπαευαγγέλουlockdownΚορονοϊός