Κορονοϊός - Ανατροπή εν μέσω lockdown: Πώς το «πινγκ-πονγκ» χτυπά άλλες ηλικίες
NewsroomΣε υψηλά επίπεδα παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο των λοιμώξεων από κορονοϊό στην Ελλάδα, παρά τη συνέχιση του lockdown και παρά το γεγονός ότι μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των νέων κρουσμάτων. Η πίεση στα νοσοκομεία και συνολικά στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι μεγάλη, ενώ διαπιστώνεται ότι το φορτίο των νέων λοιμώξεων έχει μετακινηθεί σε πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων έχει φτάσει στα 49 χρόνια.
Η μεταβολή αυτή σημειώνεται στο διάστημα των τελευταίων πέντε εβδομάδων: Στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν στα 35 χρόνια, ενώ τώρα έφτασε στα 49 χρόνια. Το γεγονός ότι ασθενούν πλέον άτομα μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων, στις οποίες και η νοσηρότητα είναι αυξημένη, αποτελεί έναν από τους παράγοντες των περισσότερων εισαγωγών σε νοσοκομεία και ΜΕΘ. Ταυτόχρονα συνιστά μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές που μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο. Μάλιστα, κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών άνω των 65 ετών, με 2.600 κρούσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Η επίπτωση στην ηλικιακή ομάδα των 19-39 παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Με αυτά τα δεδομένα ερμηνεύεται η τεράστια πίεση που εξακολουθεί να δέχεται το ΕΣΥ, αλλά και ο υψηλός αριθμός θανάτων από κορονοϊό στην Ελλάδα, που καταγράφεται κατά τις τελευταίες ημέρες στις καθημερινές ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας από τον κορονοϊό στη χώρα μας. Αχτίδες ελπίδας, πάντως, αποτελούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, για τις οποίες σημειώνεται μια σταδιακή μείωση. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, νοσηλεύονται περίπου 4.000 ασθενείς, ενώ ο μέσος όρος της τελευταίας εβδομάδας είναι ελαφρά μειωμένος, με 360 εισαγωγές την ημέρα.
Η αλυσίδα της μετάδοσης κορονοϊού δεν έσπασε
Παρ' όλα αυτά, οι ΜΕΘ εξακολουθούν να είναι γεμάτες, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ-COVID υπολογίζεται στο 84%, ενώ είναι 79% στην Αθήνα και 94% στη Θεσσαλονίκη. Παρά το συνεχιζόμενο lockdown στη χώρα, η αλυσίδα της μετάδοσης δεν έχει σπάσει. Η διασπορά στην κοινότητα παραμένει μεγάλη και, κατά μία εκδοχή, αυτό συμβαίνει επειδή η κινητικότητα του πληθυσμού δεν μειώθηκε όσο κατά το πρώτο lockdown. Παρότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο, κατά την τελευταία εβδομάδα η μείωση είναι μικρότερη από την προηγούμενη εβδομάδα.
Από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ φαίνεται ότι η μείωση των κρουσμάτων στα μεγάλα αστικά κέντρα συνεχίστηκε με χαμηλότερους ρυθμούς. Συγκεκριμένα, τόσο στην Αττική όσο και την Θεσσαλονίκη, οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο ενεργός αριθμός αναπαραγωγής παραμένει κάτω από το 1 και στις δυο Περιφέρειες. H Αττική διατηρεί ελαφρώς χαμηλότερο αριθμό από την Θεσσαλονίκη με βάση τον αριθμό νέων διαγνώσεων. Με βάση τον αριθμό των διασωληνώσεων, η Θεσσαλονίκη φαίνεται ότι είναι πιο κάτω από την Αττική.
Σε ό,τι αφορά στο Rt, τα ενεργά κρούσματα τόσο στην Αττική όσο και στην Θεσσαλονίκη παραμένουν εξαιρετικά υψηλά και μάλιστα διατηρήθηκαν κατά την τελευταία εβδομάδα περίπου στο επίπεδο αυτών στις αρχές Νοεμβρίου. Η Αττική έδειξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 15%-20% μεσοσταθμικά για όλη την εβδομάδα, και αντίστοιχα η Θεσσαλονίκη έδειξε μείωση του αριθμού των διαγνώσεων σε ποσοστό 20%-22%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η επιβάρυνση στα βόρεια της χώρας διατηρείται με χαρακτηριστικές περιπτώσεις τις Περιφέρειες Πιερίας, Δράμας, Σερρών και Πέλλας, ενώ υψηλό παραμένει το φορτίο και στη Λάρισα.
Η ερμηνεία του «πινγκ-πονγκ» και η διασπορά κρουσμάτων
Μία πιθανή εξήγηση του συνεχιζόμενου δεύτερου κύματος, είναι ότι λόγω της μεγάλης διασποράς στην κοινότητα υπάρχει ένα συνεχές «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των εργασιακών χώρων και της ενδοοικογενειακής διασποράς, εξήγησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό από το υπουργείο Υγείας. Τι σημαίνει αυτό; Όπως διευκρίνισε η Βάνα Παπαευγγέλου, εκεί που πάει να ηρεμήσει μία περιοχή, ξεσπά μία συρροή κρουσμάτων σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε μία κλειστή δομή, που λειτουργεί ως μία πηγή υπερμετάδοσης και έχει ως αποτέλεσμα την διασπορά μέσα στα σπίτια όλων αυτών των ανθρώπων, στις οικογένειές τους. «Δυστυχώς, ο ιός έχει αποδείξει ότι είναι πολύ πιο πονηρός από εμάς και παραμονεύει κάθε στιγμή χαλάρωσης ή αφηρημάδας μας», υπενθύμισε η ίδια και πρόσθεσε:
«Η αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας αποτελεί έναν μαραθώνιο. Ναι, διανύουμε ένα μαραθώνιο και έχουμε ακόμα πολλά χιλιόμετρα μπροστά μας και πιθανότατα και πολλές ανηφόρες μέχρι τον τερματισμό. Όσοι έχουν τρέξει μαραθώνιο, γνωρίζουν καλά ότι ο αγώνας θέλει οργάνωση, στρατηγική, πειθαρχία και καλή προετοιμασία. Χρειάζεται συγκέντρωση και στοχοπροσήλωση σε πολλές μικρές νίκες, χιλιόμετρο-χιλιόμετρο. Και βέβαια, είναι πάντα πιο εύκολο όταν κάνεις τον αγώνα μαζί με άλλους που έχουν τον ίδιο στόχο με εσένα. Για αυτό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί σε αυτόν τον αγώνα».
Αν και αποτελεί επίπονη διαδικασία, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, όταν «φτάσει κανείς στον τερματισμό είναι απερίγραπτη η χαρά της υπέρβασης, γιατί έχει επιτευχθεί ένας στόχος που ξεπερνά τις δυνατότητές μας. Και δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι και η πανδημία έχει ξεπεράσει τις αντοχές όλων μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε ολόκληρο τον πλανήτη».
Ακόμη και με το εμβόλιο θα χρειαστούμε πολλούς μήνες...
Η πανδημία είναι ακόμα ένας μαραθώνιος, επανέλαβε η Βάνα Παπαευαγγέλου και προειδοποίησε ότι ακόμα και όταν έρθουν τα εμβόλια, από τον επόμενο κιόλας μήνα και αρχίσουμε να εμβολιαζόμαστε σιγά-σιγά, χρειαζόμαστε αρκετούς μήνες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός ικανού αριθμού συμπολιτών μας και να έχουμε δημιουργήσει αυτό που ονομάζεται «τείχος ανοσίας ή αλλιώς ανοσία αγέλης». Μετά τον εμβολιασμό, «καθένας από εμάς θα αποκτήσει ικανή προστασία περίπου 7 μέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δηλαδή στον ένα με ενάμιση μήνα από την πρώτη δόση. Έτσι, δεν πρέπει να πιστέψουμε ότι μόλις κάνουμε την πρώτη δόση του εμβολίου μπορούμε να οργανώσουμε ένα πάρτι και να γιορτάσουμε την απελευθέρωσή μας...».
16.617 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα
Τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα -περιλαμβάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με πολίτες που παραμένουν σε καραντίνα σε κατ’ οίκον απομόνωση- είναι 16.617. Η κατανομή των ενεργών κρουσμάτων έχει ως εξής:
- 7.031, δηλαδή ποσοστό 42,3%, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
- 3.267, δηλαδή ποσοστό 19,7% στην Περιφέρεια Αττικής
- 1.777, δηλαδή 10,7% στην Περιφέρεια Θεσσαλίας
- 1.590, δηλαδή 9,6%, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης
- 632, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,8%, στην Δυτική Μακεδονία.
Διαπιστώνεται ότι το 86,1% των ενεργών κρουσμάτων κατανέμεται γεωγραφικά σε 5 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, το 66,4% των κρουσμάτων βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η Αττική, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του πληθυσμού της Ελλάδας, συγκεντρώνει το 19,7% των ενεργών κρουσμάτων.
Στην Πολιτική Προστασία και τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας στις Περιφερειακές Ενότητες Ξάνθης, Δράμας, Πέλλας, Φλώρινας, Πιερίας και Ημαθίας. Μάλιστα, ο Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε ξεκάθαρα ότι εφόσον δεν μειωθούν τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές, η λήψη νέων αυστηρότερων μέτρων αποτελεί μονόδρομο.
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ