Ελλάδα|11.12.2020 10:12

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Είμαστε σε οριακό σημείο - Να μην αυξηθεί η κινητικότητα του ιού

Newsroom

Την εκτίμηση πως η όποια άρση των μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων δεν θα πρέπει να δώσει την ευκαιρία στον κορονοϊό «να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο» εξέφρασε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV.

«Ό, τι είναι να γίνει, δεν πρέπει να αυξήσει την κινητικότητα του ιού, μην δώσουμε την ευκαιρία στον ιό να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Είμαστε σε οριακό σημείο, ο ιός βρίσκεται παντού. Δεν θέλουμε με τίποτα το πισωγύρισμα. Να βρεθούν τρόποι αγοράς ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του ethnos.gr που σημείωνε πως οι ειδικοί δεν ανέφεραν τι να ανοίξει αλλά πως, σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αυξηθεί η κινητικότητα του ιού. 

«Έχουμε συρροές ακόμη και σε μικρά χωριά, είναι τόσο οριακή η κατάσταση», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος, ενώ τόνισε ότι «η πολιτεία θα αποφασίσει». Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο και τις αλλεργίες που εμφάνισαν δύο άτομα που εμβολιάστηκαν με το σκεύασμα της Pfizer στη Μεγάλη Βρετανία, ο καθηγητής σημείωσε: «Οι αλλεργίες είναι πάντα ένα πρόβλημα με τα σκευάσματα». «Το εμβόλιο είναι το βασικό μας εργαλείο για την επιστροφή στην κανονικότητα», κατέληξε. 

Πώς φτάσαμε στο click away

Εδώ και εβδομάδες οι ειδικοί της επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ήταν αρνητικοί σε κάθε άνοιγμα καταστημάτων στην αγορά που θα οδηγούσε πιθανώς σε νέο συνωστισμό και συνεπώς και σε νέα αύξηση κρουσμάτων. Οι περισσότεροι τουλάχιστον, με βάση έγκυρες πληροφορίες του ethnos.gr, έλεγαν «όχι» σε οποιαδήποτε λειτουργία του λιανεμπορίου, καθώς λόγω της πολύμηνης πίεσης των πολιτών, αλλά και της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Άλλωστε, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Δήμητρας Ευθυμιάδου, τα επιδημιολογικά δεδομένα εδώ και βδομάδες δείχνουν κακή εικόνα για τη χώρα, παρά τις περίπου 5 εβδομάδες του lockdown.

Ωστόσο, οι ειδικοί δεν έφθασαν τυχαία στην απόφαση να εισηγηθούν στην κυβέρνηση το άνοιγμα, αλλά με μέτρο. Συγκεκριμένα αυτό που εισηγούνται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως μεταφέρουν επί λέξη πηγές στο ethnos.gr, είναι: «Ανοίξτε ό,τι θέλετε, αρκεί να μην αυξηθεί η κινητικότητα». Και εδώ φαίνεται πως είναι το κλειδί για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Οι επιστήμονες από την αρχή ήταν αρνητικοί, καθώς φοβούνται έναν νέο πιο αυξημένο κύμα μετά τις γιορτές, γεγονός που θα επιφέρει εκ νέου πίεση στο ΕΣΥ,  ενώ θα αυξήσει το νούμερο των κρουσμάτων με συμπολίτες μας που πιθανώς να προσβληθούν από τον κορονοϊό.

Ωστόσο, λόγω της πίεσης που υπέστησαν τόσο από την κοινωνία που «διψά» να βγει εκτός σπιτιού, όσο και από την αγωνία των κυβερνητικών στελεχών να μην καταστραφεί πλήρως η αγορά, συμφώνησαν στην άρση των μέτρων με ουσιαστικά ελάχιστο άνοιγμα της αγοράς. Στην περίπτωση των ειδικών είναι η πρώτη φορά που δεν αναλαμβάνουν τη ευθύνη για τις πιθανές συνέπειες, αφού όπως μεταφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr από την επιτροπή, το «μπαλάκι» είναι τώρα στην κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να βρει τρόπο να ανοίξει την αγορά, αλλά ταυτόχρονα να μην αυξηθεί η κινητικότητα. Γι' αυτό και η κυβέρνηση από την πλευρά της διαμηνύει ότι θα ανοίξει επιφυλακτικά μόνο κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία, ανθοπωλεία και ό,τι άλλο μπορεί να αγορασθεί μέσω διαδικτύου ώστε να παραλαμβάνεται από το κατάστημα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει τον συνωστισμό με τη μέθοδο του click away, αλλά αυτό δεν φαίνεται ικανό να εφαρμοστεί στην πράξη. Όπως εδώ και καιρό έχει γράψει το ethnos.gr, ακόμη και οι ειδικοί επιστήμονες είχαν προβληματιστεί για το πώς μπορεί να εφαρμοσθεί η μέθοδος αυτή, όταν μόνο τα μεγάλα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να πωλούν από το ίντερνετ και όχι τα μικρά της αγοράς. Αυτομάτως δημιουργείται και ένα απόλυτο κλίμα ανταγωνισμού στο λιανεμπόριο με τους μικρούς επιχειρηματίες να είναι οι χαμένοι της υπόθεσης. Όπως και να 'χει είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί επισήμως δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις όποιες συνέπειες από το άνοιγμα του εμπορίου...

λιανεμπόριοΑλκιβιάδης Βατόπουλοςάρση μέτρωνΚορονοϊόςlockdown