Σαρηγιάννης - καταστήματα: Μέσα Δεκέμβρη στη Νότια Ελλάδα, μέσα Γενάρη στη Βόρεια Ελλάδα
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΣε διαφορετικές ημερομηνίες και ανάλογα με το ιικό φορτίο που παρουσιάζει η κάθε γεωγραφική περιοχή, πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και μόνο τα χαρακτηρισμένα ως μικρά καταστήματα, στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια και να αποφύγουμε τον Ιανουάριο μια περαιτέρω μεγάλη διασπορά του κορονοϊού. Ακόμα, όμως και να ανοίξουν σε κάποιες περιοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Αττική, τα καταστήματα μέσα στο Δεκέμβριο, θα πρέπει και πάλι να κλείσουν στις 7 Ιανουαρίου.
Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τονίζοντας ότι ένα άνοιγμα της αγοράς θα πρέπει να γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα και μόνο αν αυτό κρίνεται απαραίτητο ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων, μια περίοδο που χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφού πιθανότατα ο κόσμος θα θέλει να ξεχυθεί στα καταστήματα. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν συμπεράσματα έρευνας που πραγματοποιεί για το άνοιγμα του λιανεμπορίου η επιστημονική ομάδα του κ. Σαργιάννη.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή, στη Νότια Ελλάδα (νησιά, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα), όπου η διασπορά και το ιικο φορτίο είναι σαφώς μικρότερα, το λιανεμπόριο θα μπορούσε να ανοίξει στις 18 Δεκεμβρίου, Αυτό θα μπορούσε να γίνει και στην Αττική, όμως, με πολύ μεγάλο ρίσκο, αλλά και να κλείσουν και πάλι τα καταστήματα μετά τα Θεοφάνεια. Ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς στις 18 Δεκεμβρίου δε θα μπορούσε να γίνει σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Νότιας Ελλάδας, αφού κάποιες παρουσιάζουν ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Αρκαδία.
Στο αντίποδα, στη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία, όπου η διασπορά του ιού είναi εμφανώς μεγαλύτερη, το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει πολύ πιο αργά, κατά τον κ. Σαρηγιάννη στις 15-20 Ιανουαρίου και όχι νωρίτερα.
«Να φέρω ως παράδειγμα τη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται μεν μία αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, όμως η διασπορά παραμένει ακόμα μεγάλη και είναι κατά 3-3,5 μεγαλύτερη σε σχέση με την Αττική αναλογικά με των πληθυσμών των δύο περιοχών και με βάση τα πραγματικά κρούσματα. Ωστόσο, σχεδόν αντίστοιχη eik;ona παρουσιάζουν όλοι οι νομοί της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας. Αν ανοίξουμε τώρα τα καταστήματα, η κατάσταση πάλι θα ξεφύγει. Θα είναι σα να ρίχνουμε λάδι σε μία φωτιά που σβήνει μεν, αλλά δεν έχει σβήσει ακόμα. Το πιο πιθανό θα είναι να κάνουμε λάθος, αν ανοίξουμε τώρα τα καταστήματα. Αυτή, δυστυχώς, είναι η αλήθεια και τη λέω με πόνο ψυχής. Χάσαμε χρόνο στα μέσα Οκτωβρίου, πλέον η διασπορά είναι πολύ μεγάλη και είναι δύσκολο να τη καταλαγιάσουμε. Αν πρέπει να ανοίξει η αγορά, αυτό θα πρέπει να γίνει τμηματικά ανά γεωγραφική περιοχή», τονίζει στο ethns.gr o κ. Σαρηγιάννης.
Αλλά και στη Νότια Ελλάδα και τα νησιά, όπου ο καθηγητής λέει ότι θα μπορούσε να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα στις 18 Δεκεμβρίου, θα πρέπει να εξαιρεθούν κάποιες περιοχές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν η Αρκαδία και η Λέσβος, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν μια πολύ πιο ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα από ό,τι η Κέρκυρα και η Κρήτη, όπου τα καταστήματα θα μπορούσαν να ανοίξουν χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος φόβος.
«Αν δεν ήταν η περίοδος των Χριστουγέννων, θα ήταν μεγάλο λάθος οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από το άνοιγμα των καταστημάτων. Μπορεί να πηγαίνουμε καλά, όμως, ο στόχος είναι να πάμε ακόμα καλύτερα», τονίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Άνοιγμα στις 18 Δεκεμβρίου με πολύ αυστηρά μέτρα
Κατά τον κ. Σαρηγιάννη, το οποιοδήποτε άνοιγμα της αγοράς, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό τα mall και τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα, θα πρέπει να συνοδευτεί από την τήρηση πολύ αυστηρών μέτρων.
«Άνοιγα της αγοράς δε σημαίνει ότι ξεχυνόμαστε στα καταστήματα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, αυστηρή τήρηση των κανόνων, αλλά και αστυνόμευση, αν και γενικώς διαφωνώ υπό άλλες περιπτώσεις με το να υπάρχουν αστυνομικοί στην αγορά και να προχωρούν σε ελέγχους», λέει ο κ. Σαρηγιάννης.
Κατά τον καθηγητή, θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού η τοποθέτηση συσκευών απολύμανσης αερίων στα εμπορικά καταστήματα. «Αυτές θα μπορούσαν να μειώσουν το ιικό φορτίο στο μισό. Άρα θα μειώναμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, σε ό,τι αφορά την έκθεση στα εμπορικά καταστήματα. Θα μπορούσαν να αποκτηθούν από τους επιχειρηματίες αυτές οι συσκευές με κάποια επιδότηση ή με την εφαρμογή μέτρων φοροαπαλλαγής. Αυτό είναι προτιμότερο από το να πρέπει να δίνουμε χρήματα σε ΜΕΘ για την περίθαλψη ασθενών. Λιγότεροι ασθενείς θα σημαίνει και λιγότερες αναγκαστικές ΜΕΘ. Το θέμα πρέπει να το δούμε πιο σφαιρικά. Πρέπει να φύγουμε από τη λογική του άνοιξε-κλείσε. Είναι σημαντικό το πώς θα ανοίξει η αγορά. Αν αυτό μπορεί να γίνει με ασφάλεια, γιατί να μην το κάνουμε;», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Σαρηγιάννης
- Τέλος τα «Πασχούγεννα» μετά από δύο χρόνια: Οι 12 περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά» – Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
- Σάλος με αστυνομικό στο Χαλάνδρι: Επιτέθηκε σε πολίτες και χαιρέτησε ναζιστικά – Καταγγελία του δημάρχου
- Μαγδεμβούργο: Η θεωρία συνωμοσίας των ακροδεξιών του AfD για τον μακελάρη - «Είναι κρυφοϊσλαμιστής»
- Ιστορικό ρεκόρ της NASA: «Φίλησε» τον Ήλιο το Parker Solar Probe