Κατάσκοποι στη Ρόδο: «Το έκανα για την Τουρκία, όχι για τα λεφτά» λέει ο 56χρονος ναυτικός
NewsroomΣε εξέλιξη είναι το κατασκοπευτικό θρίλερ στη Ρόδο, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας το βράδυ του Σαββάτου, 12 Δεκεμβρίου και στο οποίο εμπλέκεται ένας 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου στo νησί και ένας 56χρονος υπάλληλος στο πλοίο της γραμμής Ρόδος - Κως - Καστελόριζο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, από τον Αύγουστο μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, ο 56χρονος ναυτικός τροφοδοτούσε τον 35χρονο γραμματέα του τουρκικού προξενείου με πληροφορίες και οπτικοακουστικό υλικό από τις κινήσεις των Ελληνικών Δυνάμεων στο Καστελόριζο.
«Δεν το έκανα για τα λεφτά, δεν πήρα χρήματα, το έκανα για να βοηθήσω την Τουρκία», είπε ο 56χρονος στους αστυνομικούς, με βάση τα στοιχεία. Σύμφωνα με όσα ομολόγησε, είχε συμφωνήσει να μεταφέρει στον 35χρονο, πληροφορίες για το πότε αλλάζει η φρουρά στο Καστελόριζο, για τα νούμερα που αναγράφονται στα ελληνικά πολεμικά πλοία που κινούνται στην περιοχή, τα οποία και φωτογράφιζε, αλλά και πληροφορίες για τους στρατιωτικούς που επέβαιναν στο πλοίο στο οποίο ο ίδιος εργαζόταν ως μάγειρας. «Κατασκόπευε το νησί μας με ένα σωρό φωτογραφίες από διάφορα σημεία, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος, μιλώντας στο OPEN.
Στο στόχαστρο το παρελθόν του 56χρονου
Oι Αρχές αυτή την ώρα ερευνούν το ενδεχόμενο ο 35χρονος να είχε δημιουργήσει ολόκληρο δίκτυο κατασκοπείας και συνεπώς ο 56χρονος να μην ήταν ο μόνος του πληροφοριοδότης. Η έρευνα της ΕΥΠ έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, ενώ ο στενός κλοιός για τους δύο άνδρες άρχισε να σφίγγει όταν σημειώθηκε το επεισόδιο με τη μπογιά στην ελληνική σημαία και το drone στο Καστελόριζο τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η τελευταία επικοινωνία των δύο ανδρών -οι οποίοι δέχονται κατηγορίες για κατασκοπεία- έγινε στις 6 Νοεμβρίου. Οι συναντήσεις τους πραγματοποιούνταν σε καφενεία της Ρόδου προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες.
Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο 35χρονος υπάλληλος του τουρκικού προξενείου άρχισε να μιλά για ανεξαρτητοποιήση της Θράκης. Αυτό ήταν και το σημείο μηδέν - είχε ήδη μπει στο στόχαστρο της ΕΥΠ. Για αρκετούς μήνες, λοιπόν, τόσο ο 35χρονος όσο και ο 56χρονος παρακολουθούνταν από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 56χρονος τροφοδοτούσε τον 35χρονο με φωτογραφίες και πληροφορίες από τον Αύγουστο μέχρι τον Νοέμβριο.
Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όταν και η Αστυνομία έκανε την εξής ανακοίνωση για την υπόθεση κατασκοπείας στη Ρόδο: Απο την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 2 ημεδαπών, για παραβίαση του άρθρου 148 Π.Κ. (κατασκοπεία) και του Α.Ν. 376/1936 (περι μέτρων ασφαλείας οχυρών θέσεων) κατά συναυτουργία. Εκ των ανωτέρω, ο ένας εργάζεται σε επιβατικό πλοίο, που εκτελεί ακτοπλοϊκά δρομολόγια διασύνδεσης της νήσου Ρόδου με τη νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) και ο έτερος εργάζεται σε Προξενική Αρχή στη Ρόδο. Η όλη έρευνα της υπόθεσης έγινε σε στενή συνεργασία με την Ε.Υ.Π. και τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ρόδου.
Οι Αρχές κατόπιν έρευνας στα σπίτια των δύο κατηγορουμένων βρήκαν στικάκια και άλλα αντικείμενα τα οποία αναμένεται να εξεταστούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ενώ η δικογραφία θα σταλεί αύριο στον Εισαγγελέα για να αποφασίσει σε τι βαθμό θα κινηθεί εναντίον τους.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά