Ελλάδα|15.12.2020 20:27

9 άτομα στο τραπέζι: Όλη η απόφαση για τα ρεβεγιόν και τις εκκλησίες

Newsroom

Συνάθροιση μέχρι 9 άτομα από 2 οικογένειες σε σπίτια για το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς και 3 Θείες λειτουργίες με μέγιστο αριθμό πιστών 25 σε ναούς και 50 σε μητροπόλεις, ορίζει η απόφαση της κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ για τους περιορισμούς λόγω του lockdown για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς από τον κορονοϊό. Την ίδια ώρα, οι λοιμωξιολόγοι ανησυχούν για τον κίνδυνο μεγάλης διασποράς του ιού λόγω των συναθροίσεων για το ρεβεγιόν. 

  • Συμφώνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης, για ρεβεγιόν και ειδικά τις ημέρες 24 - 25 Δεκεμβρίου 2020 και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες.
  • Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021 και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.
  • Για τα Θεοφάνια απαγορεύεται η τέλεση αγιασμού των υδάτων σε υπαίθριους χώρους. Επιτρέπεται μόνο εντός των ιερών ναών. 

Αναλυτικά η απόφαση στο ΦΕΚ εδώ.

Λοιμωξιόλογοι: Τα ρεβεγιόν θα φέρουν έκρηξη κρουσμάτων

Στο μεταξύ, «καμπανάκι» για τις οικογενειακές συγκεντρώσεις, ενόψει της εορταστικής περιόδου, απευθύνουν οι λοιμωξιολόγοι, που προειδοποιούν ότι μη τήρηση των μέτρων μπορεί να προκαλέσει νέα έκρηξη κρουσμάτων φέρει πιο κοντά ένα τρίτο κύμα της πανδημίας από τον κορονοϊό στην Ελλάδα.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να μην συγκεντρωθούν στα σπίτια για τον εορτασμό, πλην των στενών μελών της οικογένειας, καθώς, όπως τόνισε, ένας μόνο ασυμπτωματικός φορέας να υπάρχει σε μία οικογένεια μπορεί να προκαλέσει διασπορά. Τόνισε μάλιστα, ότι και μάσκες να φορούν όλοι κατά τη διάρκεια του γλεντιού, υπάρχει πάντα η πιθανότητα μόλυνσης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, η μετάδοση του κορονοϊού σε ένα σπίτι 150 τ.μ μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα σε 8 λεπτά, εάν υπάρχουν 20 παρευρισκόμενοι και κανείς από αυτούς  δεν φορά μάσκα, ειδικά μάλιστα «εάν πιάσουν και κανένα τραγουδάκι».

Γώγος: Δεν παίζει κανένα ρόλο ο αριθμός 9

Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγο, οι πολίτες θα πρέπει να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα μόνο με την οικογένειά τους, με όσους μένουν μαζί στο ίδιο σπίτι.

Όπως εξήγησε ο κ. Γώγος, ο αριθμός 9 δεν παίζει κανέναν ρόλο καθώς θα μπορούσαν για παράδειγμα να βρεθούν μαζί τέσσερα ζευγάρια μέσα σε ένα σπίτι. «Στη φάση αυτή χρειάζεται ο μέγιστος βαθμός ασφάλειας» τόνισε και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει καν να χρησιμοποιούμε τη λέξη ρεβεγιόν καθώς έχει την έννοια της γιορτής, της ολονύκτιας διασκέδασης και δεν υπάρχει ρεβεγιόν με μια οικογένεια.

Ο Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι η Επιτροπή έχει θέσει το θέμα και όλα τα μέλη της συμφωνούν με την άποψη για γιορτές μόνο με την οικογένεια που ζούμε στο ίδιο σπίτι και σημείωσε ότι δημιουργείται μια κάποια σύγχυση με τον αριθμό 9. «Από εκεί και πέρα, αν είναι τόσο μείζον το θέμα, φαντάζομαι θα το φέρουν και στην επιτροπή για να υπάρξει μια οριστική θέση», σημείωσε ο Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι  η Επιτροπή δεν είναι όργανο που αποφασίζει αλλά είναι όργανο που γνωμοδοτεί.

Δημόπουλος: Κρίσιμο το διάστημα των εορτών

Ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης στο ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος χαρακτήρισε κρίσιμο το διάστημα των εορτών μέχρι να έρθουν τα εμβόλια. Επισήμανε ότι οι συγκεντρώσεις στα σπίτια ενέχουν κίνδυνο ακόμη και με 9 άτομα, καθώς μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί ο ιός από κάποιον ασυμπτωματικό. «Όσοι περισσότεροι μολυνθούν, τόσα περισσότερα άτομα στη συνέχεια όταν επιστρέψουν στα σπίτια τους θα μεταφέρουν τον ιό. Για αυτό η Επιτροπή ανέφερε δύο νοικοκυριά, γιατί όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος διασποράς».

Ο κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στους περιορισμούς στο άνοιγμα των εκκλησιών, σημειώνοντας ότι υπήρξε επίσημη τοποθέτηση από την ειδική επιτροπή και το υπουργείο Υγείας και αναμένονται οι θέσεις της Ιεράς Συνόδου.

ΧριστούγεννααπόφασηΠρωτοχρονιάΕκκλησίαΦΕΚΚορονοϊός