Κορονοϊός: Πως έφτασε σε αυστηρό lockdown η Δυτική Αττική
NewsroomΠολλοί από τους κατοίκους των ιδιαίτερα επιβαρυμένων περιοχών της Δυτικής Αττικής, που από αύριο, Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, μπαίνουν σε αυστηρό lockdown υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα νέα μέτρα, παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητά τους θα είναι πιο δύσκολη. Ασπρόπυργος, Ελευσίνα και Μάνδρα μπαίνουν στη ζώνη του απόλυτου συναγερμού, καθώς η κατάσταση στις συγκεκριμένες περιοχές έχει βγει εκτός ελέγχου αναφορικά με τα κρούσματα.
Η διασπορά του κορονοϊού δεν λέει να φρενάρει και όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι μαρτυρούν υπάρχει αιτία. Γι' αυτό και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το πιο σκληρό lockdown στις τρεις αυτές περιοχές. Αρχικά, σύμφωνα και με το ρεπορτάζ του Open TV, η τήρηση των μέτρων στις περιοχές είναι ελλιπέστατη. Δυστυχώς, πολλοί είναι αυτοί που δεν φορούν μάσκες, δεν τηρούν τις αποστάσεις και η μετακίνηση πολιτών είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Εκτός όμως από τη μη τήρηση των μέτρων, φαίνεται πως το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στις περιοχές της βιομηχανικής ζώνης στη Βόρεια Ελλάδα, «χτύπησε» και Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα.
Ποιες είναι λοιπόν οι τρεις βασικές αιτίες που φτάσαμε στο 7ήμερο αυστηρό lockdown;
- Ελλιπής τήρηση μέτρων
- Εντονη κινητικότητα λόγω βιομηχανικής ζώνης
- Ομάδες που δεν τηρούν τα μέτρα
Ποιες «κόκκινες περιοχές» ακολουθούν
Δεν είναι μόνο η Δυτική Αττική που φλέγεται από τον κορονοϊό αλλά και άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα και όλα δείχνουν ότι αν δεν ανακοπεί το δεύτερο κύμα κορονοϊού, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για lockdown τύπου Ασπροπύργου και σε άλλες περιοχές. Σύμφωνα με το OPEN, μεγάλη διασπορά του ιού παρατηρείται στην Περιφέρεια Κοζάνης με την πόλη της Κοζάνης την Πτολεμαΐδα, αλλά και τα Σιάτιστα να αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα.
Αυτό που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι αν θα ήταν δόκιμο να εφαρμοστεί ένα σκληρό lockdown στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης ή μόνο σε αυτές τις 3 περιοχές, όπως έγινε στις τρεις «κόκκινες» περιοχές της Δυτικής Αττικής. Παράλληλα, σύμφωνα με το Mega, στο «κόκκινο» είναι η Δράμα και η Ξάνθη και γίνεται προσπάθεια ελέγχου της κατάστασης μήπως και αποφευχθούν τα αυστηρότερα μέτρα.
Χαρδαλιάς: Σαρωτικοί έλεγχοι στην Κεντρική Μακεδονία μετά τις 22:00
κκληση στους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στην Περιφέρεια. «Δεν υπάρχει ζήτημα για κανένα ρεβεγιόν, δεν υπάρχει ζήτημα για άρση του lockdown.
Παραμένουμε σε πολύ αυστηρά μέτρα. Θα ελεγχθούν σαρωτικά ειδικά οι μετακινήσεις μετά τις 22.00» υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Γνωστοποίησε, ακόμη, ότι «υπάρχει ειδικό σχέδιο της Αστυνομίας και των ελεγκτικών μηχανισμών στις ημέρες αυτές με μαζικούς σαρωτικούς ελέγχους, ειδικά στις περιοχές με επιβάρυνση». Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας προειδοποίησε ότι «εάν δεν προσέξουμε τα Χριστούγεννα, πολύ εύκολα θα επανέλθουμε στις καταστάσεις που ζήσαμε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα» και τόνισε: «είναι ώρες ευθύνης για όλους και τον καθένα ξεχωριστά».
Για την κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε ότι δείχνει να είναι σε σταθεροποίηση. Επιπλέον, ανέφερε, ότι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη είναι καλύτερη, σε σχέση με τις άλλες Περιφερειακές Ενότητες, όμως σχολίασε ότι «μπορεί να βρισκόμαστε στον ίδιο αριθμό κρουσμάτων που βρισκόμασταν στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας και ενώ στις 26 Οκτωβρίου είχαμε 35 ανθρώπους στις ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 181 σε 205 κλίνες».
«Οι επόμενες μέρες είναι εξαιρετικά σημαντικές. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κατάχρηση στη δυνατότητα που δίνεται έστω για μια μικρή χαλάρωση στις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε περιοχές με επιδημιολογική επιβάρυνση ορισμένοι δεν θα μπορέσουν να κάνουν καν χρήση αυτής της δυνατότητας. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να βρεθούμε κοντά στους δικούς μας που μας έχουν λείψει. Τα μέτρα όμως πρέπει να τηρηθούν. Κι αν μπορούμε να το αποφύγουμε ας το κάνουμε για να μπορέσουμε να βρεθούμε μετά από μερικούς μήνες όλοι μαζί με ασφάλεια και χωρίς να έχουμε ρισκάρει τη ζωή συνανθρώπων μας» τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς. Συνέστησε, τέλος, ιδιαίτερη προσοχή στα χωριά και στους ορεινούς όγκους, διότι εκεί, όπως είπε, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα.
«Βράζει» η Δυτική Αττική
Η Αττική είναι και πάλι η «πρωταθλήτρια» κορονοϊού, αφού καταγράφηκαν 251 κρούσματα. Από αυτά το 1/6 εντοπίζεται στην Δυτική Αττική, όπου μέτρησε 49 κρούσματα σε ένα 24ωρο. Αναλυτικά εντοπίστηκαν στις εξής περιοχές:
- Κεντρικός τομέας Αθηνών 67 κρούσματα
- Δυτική Αττική 49 κρούσματα
- Δυτικός Τομέας Αθηνών 33 κρούσματα
- Ανατολική Αττική 30 κρούσματα
- Πειραιάς 30 κρούσματα
- Βόρειος Τομέας Αθηνών 24 κρούσματα
- Νότιος Τομέας Αθηνών 24 κρούσματα
- Νησιά 3 κρούσματα
Τα 11 μέτρα
Σκληρό lockdown λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, για τρεις περιοχές στη Δυτική Αττική και συγκεκριμένα την Ελευσίνα, τον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα. Στα πιο σκληρά μέτρα για να περιοριστεί ο κορονοϊός στις συγκεκριμένες περιοχές περιλαμβάνονται τα εξής:
- Απαγορεύεται το click away
- Επιτρέπονται μόνον οι κηδείες
- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 05:00 εξαιρουμένων των εργαζομένων (σ.σ. οι οποίοι θα μετακινούνται μόνο με άδεια του εργοδότη).
- Κλείνουν κομμωτήρια, βιβλιοπωλεία και κέντρα μανικιούρ, πεντικιούρ
- Μοριακός έλεγχος κάθε πέντε σε εργαζομένους οίκων ευγηρίας
- Εντατικοποίηση ελέγχων στους εργαζομένους των περιοχών αυτών
- Αναστέλλονται οι λαϊκές αγορές στους δήμους αυτούς, καθώς και ο υποχρεωτικός έλεγχος με χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών (rapid test) σε μικροπωλητές ως προϋπόθεση για την παροχή άδειας μετακίνησης εργασίας σε άλλες περιοχές και ο περιοδικός έλεγχος αυτών ανά τριήμερο.
- Δωρεάν μάσκες.
- Απομόνωση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που δεν χρήζουν νοσηλείας σε ειδικές δομές
- Υλοποίηση εκστρατειών ενημέρωσης από κοινού με τους δήμους των περιοχών αυτών και την αντιπεριφέρεια και σε συνεργασία με ΕΟΔΥ και γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τη συμμετοχή επιστημόνων από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (ψυχολόγων, ανθρωπολόγων, κοινωνιολόγων) λόγω του εξειδικευμένου πληθυσμιακού προφίλ των περιοχών αυτών.
- Εντατικοποίηση εκτεταμένων ελέγχων τήρησης εφαρμογής των προτεινόμενων μέτρων και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στις περιοχές αυτές.
Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ από το πρωί της Παρασκευής, 18 Δεκεμβρίου και για επτά ημέρες, στη συνέχεια η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί.
Η κατανομή των κρουσμάτων 16/12
Την κατανομή των κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Οπως μπορείτε να δείτε, η Αττική είναι πρώτη σε κρούσματα κορονοϊού και η Θεσσαλονίκη δεύτερη, ενώ σε αρκετές πόλεις ειδικά της Βόρειας Ελλάδας είναι πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι στην κυβέρνηση και στους λοιμωξιολόγους υπάρχει ανησυχία για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας μετά και τα πιο σκληρά μέτρα σε Ασπρόπυργο, Ελευσίνα και Μάνδρα.
Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των 1.155 νέων κρουσμάτων κορονοϊού:
- Αττική 251
- Αιτωλοακαρνανία 9
- Αργολίδα 2
- Αρκαδία 2
- Αχαΐα 13
- Βοιωτία 6
- Γρεβενά 5
- Δράμα 20
- Έβρου 31
- Εύβοια 1
- Ηλεία 2
- Ημαθία 37
- Ηρακλείου 10
- Θάσου 1
- Θεσσαλονίκης 237
- Ιωαννίνων 5
- Καβάλας 21
- Καλύμνου 5
- Καρδίτσας 53
- Κέρκυρας 2
- Κεφαλονιάς 2
- Κιλκίς 34
- Κοζάνης 47
- Κορινθίας 12
- Κω 2
- Λακωνίας 4
- Λάρισας 28
- Λέσβου 13
- Λευκάδας 1
- Μαγνησίας 65
- Μεσσηνίας 4
- Νήσων 3
- Ξάνθης 26
- Πέλλας 22
- Πιερίας 36
- Πρέβεζας 1
- Ροδόπης 16
- Σάμου 1
- Σερρών 50
- Τρικάλων 19
- Φθιώτιδας 14
- Φλώρινας 5
- Χαλκιδικής 7
- Χανίων 3
- Χίου 5
- Υπό διερεύνηση 13
78 θάνατοι, 542 διασωληνωμένοι και 1.155 τα νέα κρούσματα στο 24ωρο
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για σήμερα, Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου, αναφέρει 1.155 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, καθώς και 78 νεκρούς. Παράλληλα, 542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Aναλυτικά: «Σήμερα ανακοινώνουμε 1.155 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 128.710, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5171 (4.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 37197 (28.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
542 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 165 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.7%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 782 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 78 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3.948 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1.585 (40.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
- Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
- Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
- Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
- Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!