Ελλάδα|28.12.2020 11:11

Εμβόλιο - Πιερρακάκης: Θα υπάρχει απόδειξη εμβολιασμού - Ο ρόλος των φαρμακείων

Newsroom

Η μεταφορά και παράδοση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι η «πιο δύσκολη άσκηση της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», ακόμα και για χώρες όπως η Αγγλία, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκο ΠιερρακάκηΟ υπουργός διευκρίνισε ότι θα υπάρχει σίγουρα απόδειξη εμβολιασμού, αλλά το θέμα πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε επίπεδο Ένωσης, γιατί εμπλέκονται οι ευρωπαϊκές αρχές και το GDPR (Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων της ΕΕ).  «Είμαστε στην αρχή του τέλους για να υπερβούμε όλοι μαζί την πανδημία» επισήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ο όποιος εμβολιάζεται κι αυτός σήμερα στον Ευαγγελισμό. Όπως τόνισε, είναι «νίκη της επιστήμης το εμβόλιο η δημιουργία πολλαπλών εμβολίων σε χρονικό διάστημα ρεκόρ». 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι στην πρώτη φάση το εμβόλιο γίνεται σε υγειονομικούς, προνοιακές δομές, γηροκομεία, καθώς πρόκειται για μια στοχευμένη φάση. Η δεύτερη, που είναι μια πολύ μεγάλη φάση, γίνεται με μικρά βήματα, και αφορά αρχικά τους πολίτες άνω των 60 ετών η άνω των 18 ετών με συγκεκριμένα νοσήματα. «Η διαδικασία είναι στοχευμένη, πηγαίνουμε εμείς, ενώ στη δεύτερη φάση οι πολίτες κλείνουν τα ραντεβού. Δεν θα πατηθεί κουμπί κι όλοι άνω των 60 θα κάνουν το εμβόλιο... Η δεύτερη φάση θα πηγαίνει κλιμακωτά πχ. Η επιτροπή εμβολιασμού μπορεί να πει τώρα ξεκινάμε με τους άνω των 85. Συνολικά όλη η δεύτερη φάση αφορά τους άνω των 60, και όσους έχουν συγκεκριμένα νοσήματα», ανέφερε. «Η δεύτερη φάση άφορα τον μήνα Φεβρουάριο, αλλά υπάρχουν κι άλλες μεταβλητές, δηλαδή τα εμβόλια. Αναμένουμε κι άλλα πέντε εμβόλια πέραν της Pfizer» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης. 

Πάντως, Μάιο με Ιούνιο αρχίζει ο εμβολιασμός για τους πολίτες άνω των 18 ετών. Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε λόγο για 480 σημεία εμβολιασμού, με πάνω από 1.000 εφοδιαστικές γραμμές, με άυλη συνταγογράφηση για όποιον έχει γραφτεί. «Δεν υπάρχει διαδικασία επιλογής εμβολίου» ξεκαθάρισε.

O ρόλος των φαρμακείων

«Εξαρχής θα κλείνεις δύο ραντεβού και για τις δύο δόσεις, υπάρχει πλατφόρμα στο site embolio.gov.gr ενώ επιστρατεύονται και τα φαρμακεία για να κλείνουν ραντεβού όσοι δεν μπορούν με άλλο τρόπο» σημείωσε. «Στα φαρμακεία θα κλείνεις ραντεβού, δεν θα κάνεις εμβόλιο» εξήγησε. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης προειδοποίησε ότι «δεν πρέπει να χάσεις το ραντεβού δεν είναι απλή διαδικασία, είναι διαδικασία σφιχτή που χρειάζεται πειθαρχία». «Προβλήματα θα υπάρχουν, θα τα λύνουμε γρήγορα στο πεδίο» διαβεβαίωσε. «Παντελώς άστοχη η κριτική ότι ήρθαν λίγα εμβόλια στη χώρα. Η ΕΕ έχει κάνει κεντρική αγορά των εμβολίων» τόνισε ο κ. Πιερρακάκης.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στο εμβόλιο από τις μεταλλάξεις

H πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας-ΠειραιάΜατίνα Παγώνη, αναφέρθηκε στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αλλά και στο κατά πόσο προστατεύει τον οργανισμό από τις μεταλλάξεις του ιού. «Δεν υπάρχει πρόβλημα στο εμβόλιο από τις μεταλλάξεις του κορονοϊού» διαβεβαίωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. «Οι ιοί κάνουν μεταλλάξεις το ξέρουμε εδώ και παρά πολλά χρόνια, αλλά στο συγκεκριμένο εμβόλιο για την COVID-19 με τα δεδομένα που έχουμε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, μας καλύπτει στο 95%» εξήγησε.

«Οι γιατροί και οι νοσηλευτές βεβαίως θα κάνουν το εμβόλιο είναι συνειδητοποιημένοι, μπορεί να υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσοστό που δεν θα το κάνουν, αλλά για λόγους υγείας εάν έχουν σοβαρές αλλεργίες» εξήγησε η γιατρός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.  «Θα πρέπει να εμβολιαστεί 60% για να υπάρξει μια σχετική ανόσια, μέχρι τα μέσα, τέλη Ιουνίου, για να υπάρχει ασφάλεια. Είναι δύο οι δόσεις, οι ίδιοι άνθρωποι σε 21 μέρες πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση».

Όπως επισήμανε η Ματίνα Παγώνη «είναι ειδικές οι συνθήκες κατάψυξης του εμβολίου, και οι διαδικασίες συγκεκριμένες, ο καθένας πρέπει να είναι υπεύθυνος θα πρέπει να είναι εκεί και να κάνει το εμβόλιο, εάν έχει σοβαρό λόγο θα πρέπει να ειδοποιήσει άμεσα για να υπάρχει αντικατάσταση από τον επόμενο». Μετά τον Ιούνιο θα έχουμε ένα πολύ καλύτερο καλοκαίρι, διαβεβαίωσε η κ. Παγώνη. 

Ποιο είναι το «καλύτερο» εμβόλιο

Aπαντώντας στο ερώτημα ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνουμε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξήγησε μιλώντας στο Open ότι το εμβόλιο της Pfizer και της Μοderna είναι τελείως όμοια. Το εμβόλιο της Astrazeneca είναι διαφορετικό και μοιάζει με το Sputnik-v. Aποτελείται από DNA ιού που μολύνει τον χιμπατζή και δίνει γενετικό υλικό του ιού που φτιάχνει RNA στον οργανισμό μας, ενώ τα άλλα δύο έχουν RNA, το οποίο δεν ενσωματώνεται στο γενετικό μας υλικό, αλλά δημιουργεί πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, η οποία παράγει αντισώματα για περισσότερες περιοχές. «Μέχρι τώρα τα εμβόλια έχουν εντυπωσιακά καλή αποτελεσματικότητα, από 90-95%. Δεν υπάρχουν ακόμη συγκριτικές μελέτες για να δούμε ποιο είναι το καλύτερο εμβόλιο» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Όσον αφορά στην τιμή ενός εμβολίου, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι το πρόβλημα του κόσμου είναι να βρεθεί επαρκής ποσότητα εμβολίων, καθώς η τιμή εξαρτάται κατά πολύ από το ποιος χρηματοδότησε την έρευνα κάθε εταιρείας. «Μήνα με το μήνα θα αυξάνεται η δυνατότητα μας να εμβολιάζουμε τον κόσμο και η ελπίδα μας είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχουμε εμβολιάσει το επαρκές ποσοστό πληθυσμού ώστε να αποκτήσουμε τη λεγόμενη ανοσία αγέλης» σημείωσε και επανέλαβε ότι η έλευση του εμβολίου δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει με τον ιό, για αυτό και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ειδικά τους δύο επόμενους μήνες.

Σχολιάζοντας αν υπάρχει κάποιο φάρμακο αυτή τη στιγμή έναντι του κορονοϊού απάντησε: «Δεν υπάρχει φάρμακο. Υπάρχουν κάποια μονοκλωνικά αντισώματα που μπορούμε να χορηγήσουμε σε ανθρώπους όταν κολλήσουν τον ιό και μειώνουν στις 7 και στις 11 ημέρες το ποσό του ιού που κάποιος έχει στο αναπνευστικό του. Δεν λέω ότι είναι φάρμακα άχρηστα, αλλά είναι φάρμακα των οποίων η διαθεσιμότητα είναι ελάχιστη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 26 εκατ. ενεργά κρούσματα. Του χρόνου δεν θα μπορούμε να πάρουμε πολλές παραπάνω δόσεις και τα φάρμακα αυτά δεν είναι επαρκή. Η μοναδική λύση είναι το εμβόλιο, είναι η μόνη λύση που υπάρχει για τα λοιμώδη νοσήματα. Η επιστήμη βοήθησε να λυθεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα από ότι ελπίζαμε»

Κυριάκος ΠιερρακάκηςΚορονοϊόςεμβόλιουπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησηςφαρμακεία