Κάλυμνος - Έπαρχος: Ποιος αρραβώνας; Συνωμοσιολόγοι και αρνητές κορονοϊού μας έφεραν εδώ
Κώστας ΑσημακόπουλοςΤην πραγματική διάσταση του προβλήματος για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στο νησί της Καλύμνου δίνει ο έπαρχος του νησιού Μανώλης Μουσελλής. Μιλώντας στο ethnos.gr διατυπώνει αμφιβολίες σχετικά με το ότι η διασπορά οφείλεται σε αρραβώνα, αποκαλύπτει πως το πρώτο κρούσμα στο νησί καταγράφηκε στα τέλη Νοεμβρίου και τονίζει πως η πλειοψηφία των κατοίκων δεν έχουν πάρει στα σοβαρά την πανδημία και δεν λάμβαναν μέτρα προφύλαξης, ενώ ακόμα και σήμερα δεν πιστεύουν πως υπάρχει κορονοϊός.
«Εγώ και ο δήμαρχος ήμασταν οι γραφικοί»
«Ηταν θέμα χρόνου να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Η πλειοψηφία των 16.000 κατοίκων του νησιού δεν πιστεύει πως υπάρχει κορονοϊός αλλά και όσοι πιστεύουν πως υπάρχει δεν λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας. Όλοι λένε πως «κανείς από όσους νόσησαν δεν έπαθε τίποτα¨ επομένως δεν πιστεύουν στην σοβαρότητα της κατάστασης. Μακάρι να ήταν έτσι ιδανική η κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν είναι. Δυστυχώς μόνο εγώ και ο δήμαρχος φοράγαμε μάσκα τις προηγούμενες ημέρες και κοντεύαμε να γίνουμε γραφικοί. Ούτε μάσκες φορούσαν ούτε έλεγχοι γίνονταν. Τώρα τα ψέμματα τελείωσαν».
«Μόλις ξεκίνησαν οι έλεγχοι φάνηκε το πρόβλημα»
Όπως είπε ο Μανώλης Μουσελλής το πρόβλημα αναδείχτηκε μόλις ξεκίνησαν οι εντατικοί έλεγχοι: «Συζητούσαμε με τον δήμαρχο και λέγαμε: Δεν είναι δυνατόν να έχουν κρούσματα η Πάτμος, η Λέρος, η Κως και εμείς να είμαστε το καθαρό νησί. Ζητήσαμε την εντατικοποίηση και την αύξηση των ελέγχων και εκεί εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα ασυμπτωματικών. Χθες φτάσαμε στους 200 ελέγχους ημερησίως. Το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ κάνει πολύ δουλειά. Ερχονται πλέον μόνοι τους οι πολίτες για να κάνουν το τεστ, ενώ τις προηγούμενες ημέρες γίνονταν ελάχιστοι έλεγχοι».
«Είχαμε κρούσματα αλλά ήταν ασυμπτωματικοί»
Σχετικά με το πως ξεκίνησε η διασπορά και το ποιες γειτονιές έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ο έπαρχος Καλύμνου είπε: «Μέχρι και την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου έχουμε 37 κρούσματα. Τα περισσότερα κρούσματα υπάρχουν στη συνοικία Προδρόμου της Χώρας Καλύμνου και στην Πόθια. Στον Πρόδρομο διατηρούνται όλα τα στοιχεία της παλιάς γειτονιάς όπου οι κάτοικοι θα βρεθούν μέσα στη μέρα, θα χαιρετηθούν, θα συνομιλήσουν και έτσι υπήρξε διασπορά. Δεν είμαι βέβαιος εάν ξεκίνησε η διασπορά από αρραβώνα. Το πρώτο κρούσμα το είχαμε τέλος Νοεμβρίου αλλά ούτε εντατικοί έλεγχοι γίνονταν, ούτε και κάποιος δήλωσε πως έχει έντονα τα συμπτώματα του κορονοϊού. Πιστεύω πως υπήρχαν κρούσματα όλο τον Δεκέμβριο αλλά δεν τα είχαμε εντοπίσει γιατί ευτυχώς όλοι ήταν ασυμπτωματικοί».
Οι δύο εστίες των τελευταίων ημερών
Για τις δύο εστίες που ιχνηλατήθηκαν τις τελευταίες ημέρες είπε: «Η πρώτη εστία ξεκίνησε από έναν καρδιοπαθή συμπολίτη μας ο οποίος και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Ο άνθρωπος έχει κάνει πρόσφατα εγχείρηση ανοικτής καρδιάς αλλά ευτυχώς για την ώρα δεν έχει επιπλοκές. Η δεύτερη εστία ξεκίνησε από δύο νέους οι οποίοι επίσης είναι καλά. Όπως σας είπα όμως πιστεύω πως υπήρχαν κρούσματα από το τέλος Νοεμβρίου».
Μάθημα σε πολίτες, αστυνομία και εκκλησία
Ο Μανώλης Μουσελλής τόνισε πως το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους στο νησί και εξήγησε: «Εχουμε το κακό νέο με τα 37 κρούσματα αλλά και το καλό νέο που δεν έχουμε καμία απώλεια ζωής. Αυτό πρέπει να μας γίνει μάθημα σε όλους. Οι πολίτες πρέπει επιτέλους να λάβουν τα μέτρα τους και να βάλουν μάσκες, ο ΕΟΔΥ να κάνει πιο εντατικούς ελέγχους και η αστυνομία να έχει προστατευτικό και συμβουλευτικό ρόλο και όχι να κόβει πρόστιμα. Επίσης και οι εκπρόσωποι της εκκλησίας πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όλοι πρέπει να τηρήσουμε τα μέτρα. Προσωπικά έχω ανεπτυγμένο θρησκευτικό φρόνημα αλλά η πίστη μου και η επικοινωνία μου με τον Χριστό και την Παναγία δεν γίνεται μόνο στην εκκλησία αλλά κάθε ώρα της ημέρας».
«Ενωμένοι να αποφύγουμε τα χειρότερα»
Και ο έπαρχος Καλύμνου καταλήγει: «Όλοι ενωμένοι, με θετική σκέψη, καλή διάθεση και αλληλοκατανόηση θα λύσουμε και αυτό το πρόβλημα στην κοινότητα μας γιατί εάν ξεφύγει η κατάσταση και περάσει ο ιός σε ηλικιωμένους και ευάλωτους θα έχουμε άσχημες καταστάσεις και δυστυχώς το νησί δεν διαθέτει υγειονομικές υποδομές. Εχουμε μόνο τέσσερα κρεβάτια σε θάλαμο που έχει τα χαρακτηριστικά Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Διαφορετικά θα χρειαστεί να γίνουν αεροδιακομιδές στη Ρόδο ή στην Αθήνα. Ελπίζω όμως πως όλοι θα αντιληφθούν την σοβαρότητα της κατάστασης και θα πάρουν σοβαρά την πανδημία».
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών