Άνοιγμα σχολείων με νέα μέτρα και κλιμακωτό ωράριο - Επιφυλάξεις από λοιμωξιολόγους
NewsroomΓια σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη η σύσκεψη της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως με τους εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας για το άνοιγμα των σχολείων, με προϋπόθεση την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία, έπειτα από το νέο αυστηρό lockdown της μίας εβδομάδας που είναι σε ισχύ. Ηδη, η κυβέρνηση έχει κάνει γνωστό πως θα γίνονται στοχευμένα τεστ για κορονοϊό σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων, ενώ στο τραπέζι είναι το σενάριο για κλιμακωτή προσέλευση και αποχώρηση των μικρότερων μαθητών με στόχο την αποφυγή του συνωστισμού, κυρίως μεταξύ των γονέων.
Οσον αφορά στο κλιμακωτό ωράριο είναι εφικτό για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά διότι οι μαθητές μπορούν να πηγαίνουν και αντίστοιχα να φεύγουν από τις σχολικές τάξεις με μικρή διαφορά, έως και 15 λεπτά ώστε να αποφεύγεται η μαζική προσέλευση γονιών και μαθητών. Κατά τα λοιπά βέβαια θα ισχύσουν τα μέτρα που είχαν εφαρμοστεί πριν από το κλείσιμο των σχολείων, όσον αφορά στις περιπτώσεις, που θα εμφανίζεται κάποιο κρούσμα σε μαθητή ή εκπαιδευτικό και θα κλείνουν κάποιες τάξεις ή και ολόκληρη η σχολική μονάδα εάν αυτό κριθεί από τους αρμόδιους αναγκαίο.
Στις 11 Ιανουαρίου το άνοιγμα των σχολείων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα σχολεία θα ανοίξουν στις 11 Ιανουαρίου. Μάλιστα, όπως είπε ο ίδιος, θα γίνει άνοιγμα σχολείων όλων των βαθμίδων και θα επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στις τάξεις Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, χωρίς όμως ν΄ αναφερθεί στα πανεπιστήμια τα οποία επίσης παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Παίζουμε άμυνα με όσα μέτρα απαιτούνται, για την αντιμετώπιση του ιού, καθώς η βελτίωση έρχεται δύσκολα και αργά», ανέφερε ο κ. Πέτσας τονίζοντας πως πρέπει τα παιδιά να γυρίσουν με ασφάλεια στα σχολεία και συνέχισε: «Στόχος είναι να φτάσουμε, με ασφάλεια, στις 11 Ιανουαρίου, στη βέλτιστη δυνατή επιδημιολογική κατάσταση. Και έτσι, από 11 Ιανουαρίου, να ξαναχτυπήσει το κουδούνι σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να αποκατασταθεί η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Τα παιδιά να απαλλαγούν από την ψυχολογική φόρτιση όλης αυτής της περιόδου.
Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μας να συναντηθούν ξανά με το λειτούργημά τους. Και οι μαθητές όλων των βαθμίδων να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία τους. Στον φυσικό τους χώρο. Στο δεύτερο σπίτι τους. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους. Μένουμε τις λίγες αυτές ημέρες σπίτι και στις 11 Ιανουαρίου επιστρέφουμε στην σημερινή κατάσταση και με τα σχολεία μας ανοιχτά. Η περαιτέρω, σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα γίνεται με γνώμονα την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Και πάντοτε, βέβαια, με τήρηση των μέτρων προστασίας που απαιτούν οι περιστάσεις. Είναι στο χέρι μας να πετύχουμε. Και θα το κάνουμε με ενότητα, υπευθυνότητα και πειθαρχία. Όλοι μαζί!».
Μόσιαλος: Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο
Ωστόσο, επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το άνοιγμα των σχολείων, σημειώνοντας πως αν δεν μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού, δεν είναι τίποτα σίγουρο. Χαρακτηριστικά, ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε πως η απόφαση για το άνοιγμα σχολείων στις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να «παγώσει» αν τα κρούσματα του κορονοϊού μέχρι τις 10 Ιανουαρίου παρουσιάσουν αύξηση.
«Δεν θεωρείται τίποτα δεδομένο κατά την γνώμη μου. Η απόφαση υπάρχει ως δεδομένη φαντάζομαι με την προϋπόθεση ότι το lockdown που τώρα επεκτάθηκε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος. «Δεν πιστεύω ότι κανείς μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση με διαφορετικά δεδομένα. Προφανώς αυτή η εκτίμηση ότι είναι δεδομένο το άνοιγμα των σχολείων βασίζεται σε μια άλλη εκτίμηση ότι το lockdown, όπως έχει επιβληθεί θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα», είπε μιλώντας στον Σκάι.
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
- Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
- Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες