Σχολεία: Το πρόγραμμα για τους μαθητές και όλα τα μέτρα για το άνοιγμα
NewsroomΑνοίγουν τα σχολεία και επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές και οι μαθήτριες των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και της Ειδικής Αγωγής από τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2021, ενώ οι ειδικοί αναμένουν τα αποτελέσματα στην επιδημιολογική εικόνα μετά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα για την διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ήδη, το lockdown έχει παραταθεί μέχρι τις 18 Ιανουαρίου, με εξαίρεση τα σχολεία (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και αυτά της Ειδικής Αγωγής) που ανοίγουν τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, με μέτρα κατά του κορονοϊού.
Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, οι μαθητές επιστρέφουν στις τάξεις αλλά και στις νέες «συνήθειες» που έχει επιβάλλει η πανδημία του κορονοϊού και που αποτελούν το πλαίσιο των μέτρων προστασίας από την Covid-19.
Η δια ζώσης εκπαίδευση στα σχολεία θα γίνει με ενισχυμένα μέτρα. Υπάρχει πρόβλεψη για:
- διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι αναγκαίο και εφικτό, με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών
- χρήση περισσοτέρων εισόδων της εκάστοτε σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν
- όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να υποβληθούν σε δωρεάν έλεγχο κορονοϊού, μπορούν να αιτηθούν εξέταση μέσω της ειδική πλατφόρμας edu.testing.gov.gr. Όπως ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς ήδη ξεκίνησαν τα πρώτα τεστ σε εκπαιδευτικούς και θα συνεχιστούν με σειρά προτεραιότητας.
Όπως και το προηγούμενο διάστημα που ήταν ανοιχτά τα σχολεία έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.
Ο τρόπος μετακίνησης από και προς το σχολείο:
Επιλογή 4 στο sms 13033
- Τα παιδιά πρέπει να φέρουν μαζί την έγγραφη βεβαίωση
Το πρόγραμμα για τους μαθητές στα σχολεία
Οι περισσότεροι γονείς έχουν ήδη λάβει ενημέρωση από το σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις. Ένα τέτοιο ενημερωτικό μήνυμα είναι το παρακάτω, το οποίο έλαβε γονέας από το δημοτικό σχολείο του παιδιού του:
«Αγαπητοί γονείς/κηδεμόνες,
Καλημέρα σας και καλή χρονιά!
Σας ενημερώνουμε ότι από Δευτέρα 11/01/2021, το σχολείο θα λειτουργήσει κανονικά, Πρωινό και Ολοήμερο. Για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, σύμφωνα με τις πρόσφατες οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και με γνώμονα πάντα τις οδηγίες του ΕΟΔΥ που σας έχουν κοινοποιηθεί, η προσέλευση το πρωί θα γίνεται κανονικά από 8:00 έως 8:15΄ και οι μαθητές θα εισέρχονται από τις εισόδους που εισέρχονταν καθημερινά μέχρι τώρα.
Για την αποφυγή συνωστισμού οι γονείς θα αφήνουν τους μαθητές στις εισόδους και θα αποχωρούν άμεσα. Κατά την αποχώρηση, ώρα: 13:15΄, οι μαθητές θα αποχωρούν ως εξής:
- Οι τάξεις: Α΄, Γ΄, Ε΄, από την οδό (...), τηρώντας την εξής χρονική σειρά: 13:15΄-13:20΄η Α΄ τάξη. 13:20΄-13:25΄η Γ΄ τάξη 13:25΄-13:30΄η Ε΄ τάξη
- Οι τάξεις: Β΄, Δ΄, Στ΄, από την οδό (...) με την εξής σειρά: 13:15΄-13:20΄η Β΄ τάξη. 13:20΄-13:25΄η Δ΄ τάξη 13:25΄-13:30΄η Στ΄ τάξη
Οι γονείς θα παραλαμβάνουν τους μαθητές και θα αποχωρούν άμεσα. Οι μαθητές που μένουν Ολοήμερο, θα αποχωρούν μόνο από την οδό (...) ως συνήθως. Όλοι θα φορούν μάσκα και θα τηρούν τις αποστάσεις. Ευελπιστούμε στην συνεργασία σας για την ασφάλεια και την διαφύλαξη της υγείας όλων».
Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει σε διάφορα σχολεία οι παραπάνω τριάδες τάξεων θα βγαίνουν διαφορετική ώρα για διάλειμμα, ενώ διευκρινίζεται ότι τα παιδιά θα χρησιμοποιούν και τις δύο εισόδους του σχολείου. Σημειώνεται ότι ανάλογες ρυθμίσεις κάνουν όλες οι σχολικές μονάδες, αλλά αυτό εξαρτάται από τις συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε σχολείο, όπως για παράδειγμα το πλήθος των μαθητών, των χώρων του σχολείου, των εισόδων που αυτό διαθέτει κλπ.
Η πρόταση για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια
Με αυτά τα δεδομένα, ανοίγουν τα δημοτικά σχολεία τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, αλλά για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα όπως φαίνεται. Κι αυτό γιατί, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων φαίνεται πως συμμορφώνονται εύκολα στους κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό, κάτι που δεν ισχύει - τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό - για τους μεγαλύτερους σε ηλικία μαθητές. Γι' αυτό ορισμένοι επιστήμονες φτάνουν ακόμη και στο σημείο να προτείνουν ακόμα και να παραμείνουν κλειστά μέχρι το τέλος της χρονιάς Γυμνάσια και Λύκεια, με εξαίρεση την Γ΄ λυκείου λόγω των πανελληνίων.
Χαρακτηριστικά ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης ανέφερε τα εξής στο OPEN TV: «Η Γ' Λυκείου είναι διαφορετική περίπτωση λόγω των πανελληνίων εξετάσεων. Τα Γυμνάσια και η Α' και Β' Λυκείου, θεωρώ, ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν καθόλου μέχρι το τέλος της χρονιάς». Ο καθηγητής εξέφρασε τον προβληματισμό του για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και την επικείμενη επαναλειτουργία του click away, τονίζοντας πως τα προγνωστικά του μοντέλα, τα οποία και έχουν επαληθευτεί πλήρως μέχρι σήμερα, δείχνουν 2.000 κρούσματα του κορονοϊού την ημέρα στα τέλη Φεβρουαρίου, κάτι που, όπως είπε, θα σημάνει το μπλοκάρισμα του ΕΣΥ.
Kεραμέως: Είμαστε απόλυτα έτοιμοι
Για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου, παρά την παράταση του lockdown και παρά την πανδημία του κορονοϊού μίλησε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως. «Είμαστε απόλυτα έτοιμοι» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κεραμέως στον ΣΚΑΪ για το άνοιγμα των σχολείων, καθώς - όπως είπε - υπάρχουν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
«Η εκπαιδευτική κοινότητα συνέβαλε καθοριστικά για να έχουμε τόσο καλή τήρηση των μέτρων, συμπλήρωσε η υπουργός Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική για τα παιδιά από 4 ετών και άνω. Επίσης, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν με το άνοιγμα των σχολείων.
«Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου αποτελεί προτεραιότητά μας και το θέτουμε μετ' επιτάσεως. Μειώσαμε την ύλη για τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα αφουγκραζόμενοι την αναστάτωση που επικρατεί. Η τηλεκπαίδευση συνεχίζεται», τόνισε η κυρία Κεραμέως. Υπενθυμίζεται ότι από την Παρασκευή κάνουν τηλεκπαίδευση όλα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Ανησυχία λοιμωξιολόγων - Ο ρόλος των γονιών
Οι ειδικοί πάντως, παραμένουν προβληματισμένοι για το άνοιγμα των σχολείων καθώς από τη μια μεριά υποστηρίζουν ότι έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία, αφού τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον κορονοϊό αλλά από την άλλη υπάρχει ανησυχία για τη χρονική στιγμή που αποφασίστηκε η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, καθώς δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η εικόνα στο επιδημιολογικό φορτίο λόγω του κορονοϊού από τη χαλάρωση των εορτών των Χριστουγέννων.
O πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σημείωσε, μιλώναντας στο Open, ότι τον ανησυχει η χρονική στιγμή που ανοίγουν τα σχολεία, αν και όπως ανέφερε, δεν έχει πλέον σημασία εφόσον η απόφαση για το άνοιγμά τους έχει παρθεί. «Πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μια προσπάθεια ώστε αυτό το πρώτο βήμα άρσης του lockdown να γίνει με ασφάλεια. Εδώ θα παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο οι γονείς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να μη δουν το άνοιγμα των σχολείων ως μια ευκαιρία κοινωνικοποίησης δικής τους. Δηλαδή θα πρέπει να μην το δουν σαν μια ευκαιρία να συναντηθούν οι γονείς των παιδιών που αναπτύσσουν και φιλικές σχέσεις μεταξύ τους, να μην συναντιούνται το πρωί ή το μεσημέρι να πιουν καφέ η να συζητούν, γιατί ειδικά την ώρα που κάνουμε διάλειμμα ή πίνουμε καφέ, κατεβαίνουν οι μάσκες και εκεί υπάρχει διάδοση του κορονοϊού», τόνισε.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών υπογράμμισε ότι οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί αν το παιδί τους παρουσιάσει το παραμικρό σύμπτωμα, δεν θα πρέπει να πηγαίνει στο σχολείο, αλλά θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια του παιδιάτρου άμεσα. «Το κρυολόγημα που θα αντιμετώπιζε η μαμά παραδοσιακά και σε δύο ημέρες περνούσε στο σπίτι, χωρίς να ζητήσει τη βοήθεια του παιδιάτρου, τώρα θα πρέπει να ζητείται η συμβουλή του ακόμη και για ένα ασήμαντο σύμπτωμα του παιδιού», σημείωσε. «Ξέρουμε ότι τα παιδιά παρουσιάζουν πολύ ελαφρά ή ακόμη και καθόλου συμπτώματα αν τυχόν προσβληθούν από Covid-19 και για αυτόν τον λόγο θα πρέπει τα μικρά παιδιά να μένουν στο σπίτι», ανέφερε. Όσον αφορά στο άνοιγμα των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, ο κ. Εξαδάχτυλος ανέφερε ότι αν είμαστε σε ασφαλές περιβάλλον όλα πρέπει να ανοίξουν.
Ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι υπάρχει μια ασφάλεια για το άνοιγμα των Δημοτικών, αλλά πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα και σταδιακή προσέλευση των μαθητών για να μην δημιουργηθεί συγχρωτισμός. «Είναι ήπιο βήμα, τα παιδιά δεν μεταδίδουν εύκολα τον ιό, είναι μια ομάδα σχετικά ασφαλής για να ξεκινήσουμε τη διαδικασία απεμπλοκής μας από αυτή την απομόνωση. Η κοινωνική και η οικονομική δραστηριότητα έχει μείνει πίσω και μας ανησυχεί. Ο λόγος που μείναμε πίσω για την Γ' λυκείου ήταν για να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα την επόμενη εβδομάδα. Θα δούμε ξανά τα δεδομένα και είναι όλα τα σενάρια ανοιχτά, η ανάγκη να γυρίσουν στο σχολείο τα παιδιά υπάρχει, τα θέματα είναι σοβαρά, η εξ’ αποστάσεως μάθηση δεν είναι πανάκεια» σημείωσε.
Πάντως, ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκος Καπραβέλος αναφέρθηκε σε μια διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. «Βλέπω μια υψηλού ρίσκου κίνηση τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί ακόμη οι επιπτώσεις από τη χαλάρωση των γιορτών, για αυτό θα το ήθελα αργότερα το άνοιγμα των σχολείων. Φοβάμαι μήπως η κινητικότητα ευνοήσει το άνοιξε κλείσε και αυτό δεν είναι καλό. Θα θέλαμε στη Θεσσαλονίκη να άνοιγαν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα, να είχαμε ακολουθήσει μια πιο λογική προσέγγιση», είπε.
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ