Ελλάδα | 11.01.2021 19:01

Εμβόλιο κορονοϊού στην εγκυμοσύνη: Τι επιτρέπεται και τι όχι

Newsroom

Για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην περίοδο της εγκυμοσύνης και του θηλασμού μίλησε, μεταξύ άλλων, η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. 

«Mε τους υγειονομικούς, το εμβόλιο έκαναν και πολλές γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, φέρνοντας στο προσκήνιο το ερώτημα για τον εμβολιασμό ενάντια στον κορονοϊό, στην περίοδο της εγκυμοσύνης. Το εμβόλιο κατά του κορονοϊού φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην έγκυο ή το κυοφορούμενο έμβρυο», εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου. Ωστόσο, πρόσθεσε πως καθώς δεν συμπεριελήφθησαν εγκυμονούσες στο πλαίσιο των κλινικών δοκιμών, η σύσταση που γίνεται είναι να μην εμβολιαστούν οι εγκυμονούσες ή εάν έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, να υπάρχει μία επιφύλαξη για την δεύτερη δόση.

Για τις εγκύους που εργάζονται σε χώρους με αυξημένη επικινδυνότητα, η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι θα πρέπει να εξεταστούν οι περιπτώσεις κατά μόνας, σημειώνοντας πάντως ότι σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να επιλεγεί ο εμβολιασμός.

Η κυρία Θεοδωρίδου, σε σχόλιο της για τον μητρικό θηλασμό, τόνισε πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διακοπεί αυτό το «δώρο» των μητέρων στα νεογνά.

Εμβόλια σε δύο δόσεις

Η επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επεσήμανε πως είναι απαραίτητες και οι δύο δόσεις για τα εμβόλια, καθώς με την πρώτη δόση δημιουργούνται αντισώματα και μακροπρόθεσμη άμυνα του οργανισμού και με την δεύτερη ενισχύεται ακόμη περισσότερο το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Τόνισε δε ότι αν κάποιος αναβάλει την μία δόση του εμβολιασμού, η προστασία του ατόμου θα είναι ανεπαρκής.

ΚορονοϊόςεγκυμοσύνηέγκυοςεμβόλιοθηλασμόςΜαρία Θεοδωρίδου