Ελλάδα|14.01.2021 22:31

Κορονοϊός - Βατόπουλος: Τα κρούσματα δεν επέτρεπαν άνοιγμα καταστημάτων μαζί με σχολεία

Κώστας Ασημακόπουλος

Μόλις ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, το μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλά στο ethnos.gr για τα καταστήματα, τα σχολεία και την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Ο καθηγητής αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ότι οι οι δραστηριότητες στη χώρα μας θα ανοίξουν μία μία και όχι όλες μαζί. Αυτό φανερώνει και την απόφαση της κυβέρνησης να θυσιάσει τα σχολεία για να ανοίξει τα καταστήματα με click away και click in shop

Όπως τόνισε ο καθηγητής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμα πολύ επιφυλακτική, ωστόσο όλοι κατανοούν πως και η οικονομία βρίσκεται σε δύσκολη θέση και χρειάζεται να πάρει ανάσες. Γι' αυτό και στην ερώτηση πότε θα ανοίξουν τα σχολεία, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε τα εξής: «Οι μεγάλες δραστηριότητες της κοινωνίας πρέπει να ανοίγουν μία μία και όχι όλες μαζί διότι πρέπει να καταγράφουμε τις επιπτώσεις που θα έχει το κάθε άνοιγμα που γίνεται. Εγώ και η επιστημονική κοινότητα γενικά δεν είμαστε σε θέση να πούμε εάν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτές είναι πολιτικές αποφάσεις. Γενικά η κοινωνία θα πρέπει να δώσει τις προτεραιότητές της. Το σίγουρο είναι πως δε μπορούν να ανοίξουν πολλές δραστηριότητες μαζί και γιατί δεν το επιτρέπουν τα δεδομένα που έχουμε και γιατί δεν θα έχουμε εικόνα από την επιβάρυνση από την κάθε δραστηριότητα».

«Ο εμπορικός κόσμος έχει δύναμη και ιδέες»

Από την απάντηση του καθηγητή γίνεται αντιληπτό πως το άνοιγμα των σχολείων, το οποίο «πάγωσε» σε αυτή τη χρονική περίοδο, όπως ανακοίνωσε και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει μετατεθεί για αργότερα για να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα του λιανεμπορίου με προϋποθέσεις όπως το click away και το click in shop. Mάλιστα όπως τόνισε ο κ.Βατόπουλος ο εμπορικός κόσμος θα πρέπει να είναι ευέλικτος, σε εγρήγορση και ανοικτός σε κάθε μορφή πρωτότυπης πρότασης και ιδέας που θα βοηθήσει τον περιορισμό της πανδημίας: «Ο εμπορικός κόσμος έχει και τη δύναμη και την ικανότητα να προσαρμοστεί αλλά και να προτείνει και άλλες ιδέες χωρίς να αυξάνεται η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός. Χρειάζεται συντονισμός και όχι σύγκρουση της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης. Χρειαζόμαστε ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο που θα δώσει λύσεις στο πρόβλημα, δεν θα αυξήσει τον αριθμό των νέων κρουσμάτων και θα επανεκκινήσει την αγορά σταδιακά».

«Δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης»

Σχετικά με το εάν είναι ικανοποιημένη η επιστημονική κοινότητα με την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα είπε: «Η κατάσταση είναι ακόμα δύσκολη και ασταθής, υπάρχουν πολλά κρούσματα. Οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται για άνοιγμα δραστηριοτήτων ίσως έχουν και κόστος από πλευράς αύξησης κρουσμάτων. Έχουμε βάλει όλοι ψηλά τον πήχη και η κοινωνία όμως έχει κουραστεί και έχει ταλαιπωρηθεί. Προσωπικά θα ήθελα να υπήρχε μεγαλύτερος έλεγχος με περισσότερα τεστ αλλά αυτό ξέρετε είναι και ζήτημα οργάνωσης μιας κοινωνίας και ενός κράτους. Δεν είναι πάντα όλα τέλεια αλλά και αυτά που έχουμε πετύχει ως Ελλάδα να ξέρετε πως είναι πολλά και σημαντικά. Δείτε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες του εξωτερικού και της Ευρώπης».

«Θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα»

Τέλος, αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών είπε: «Τα ζητήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι με τις υποδομές μας ως κράτος και ως κοινωνία. Συνεπώς τηρουμένων των αναλογιών μπορούμε να σκεφτούμε πως θα μπορούσαμε να είχαμε περισσότερα, αλλά με τα δεδομένα των υποδομών που είχαμε, σας διαβεβαιώνουν πως γίνονται πιο πολλά, έχουμε αντέξει και είμαι αισιόδοξος πως όλοι μαζί θα κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα».

ΚορονοϊόςΑλκιβιάδης Βατόπουλοςεμβολιασμοί