Ελλάδα|20.01.2021 14:14

Κορονοϊός - Καθηγητής ΑΠΘ: Ανησυχία από τη μετάλλαξη στελέχους στη Βαυαρία

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Με ανησυχία παρακολουθεί ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, τις εξελίξεις αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Βαυαρία. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει ακόμα μελετηθεί λεπτομερώς επιστημονικά, με συνέπεια να μην είναι δυνατή μέχρι στιγμής η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τη μεταδοτικότητά του και την επίδρασή του στο ποσοστό θνησιμότητας. Ωστόσο, του προκαλούν ανησυχία τα αυστηρότερα μέτρα της γερμανικής κυβέρνησης, μετά τον εντοπισμό του συγκεκριμένου στελέχους και ο υψηλός αριθμός (73) των ασθενών από αυτό στην ίδια κλινική της Βαυαρίας.

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής τονίζει ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να αποφευχθεί ο όποιος πανικός και σημειώνει ότι πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες μέρες, το θέμα αναμένεται να ξεκαθαρίσει, αφού θα υπάρχουν περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για το συγκεκριμένο στέλεχος.

«Γερμανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εντοπίστηκε στέλεχος που ελέγχει την αλληλουχία της σειράς του RNA του κορονοϊού. Από το καινούριο αυτό στέλεχος μολύνθηκαν 73 άτομα σε μία κλινική, αριθμός που είναι μεγάλος. Ακόμα δεν μπορούμε να πούμε κάτι για τη μεταδοτικότητά του και για τη θνητότητα που μπορεί να προκαλέσει, διότι ακόμα δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φτάσουμε σε πανικό, ωστόσο, μου προκαλεί εντύπωση και κάποια ανησυχία το γεγονός ότι αμέσως, εδώ και δύο μέρες, η γερμανική κυβέρνηση όχι μόνο επέβαλε αυστηρότερα μέτρα προστασίας, αλλά ταυτόχρονα πρότεινε στους πολίτες της να μη χρησιμοποιούν τις απλές μάσκες προστασίας. Τους συνέστησε να προτιμούν τις μάσκες που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία. Επίσης, μου προκαλεί κάποια ανησυχία και το γεγονός ότι από το συγκεκριμένο στέλεχος μολύνθηκαν 73 άτομα στην ίδια κλινική της Βαυαρίας. Θα περιμένω περισσότερα στοιχεία, πριν πάρω κάποια περαιτέρω επιστημονική θέση», λέει στο ethnos.gr o κ. Τριανταφυλλίδης.

Εξήντα μεταλλάξεις μόνο στην Ελλάδα

Κατά τον καθηγητή Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου, από τη στιγμή που εντοπίστηκε ο κορονοϊός πριν από περίπου έναν χρόνο στην Κίνα, έχουν καταγραφεί περίπου 12.000 μεταλλάξεις του. Από αυτές οι 860 έχουν καταγραφεί και στην Ελλάδα και μάλιστα οι 60 έχουν εντοπιστεί μόνο στη χώρα μας. 

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κ. Τριανταφυλλίδης, καμία από αυτές τις 60 δεν ήταν περισσότερο μεταδοτικές. Από το σύνολο των μεταλλάξεων του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στη χώρα μας, αυτή που είναι πιο επικίνδυνη, περίπου έξι φορές περισσότερο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, το κινέζικο, αλλά όχι πιο θανατηφόρα, είναι το στέλεχος του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αγγλία.

«Από το σύνολο των περίπου 12.000 μεταλλάξεων του κορονοϊού σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, το κινέζικο, μέχρι σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο κρατικός φορέας μολυσματικών ασθενειών των ΗΠΑ δέχονται τρεις ιδιαίτερα μεταδοτικές μεταλλάξεις. Της Νότιας Αγγλίας, της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας, που είναι περίπου έξι φορές πιο μεταδοτικά σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος. Από αυτά τα τρία μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το στέλεχος της Νότιας Αφρικής. Στην Ελλάδα εντοπίστηκαν μέχρι στιγμής 860 μεταλλάξεις του κορονοϊού, εκ των οποίων οι 60 μόνο στη χώρα μας. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν προκάλεσε κάποια ανησυχία, με εξαίρεση μόνο το βρετανικό στέλεχος», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.     

ΚορονοϊόςΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΑΠΘμετάλλαξη