Ελλάδα|22.01.2021 20:25

Επιχείρηση Ριβιέρα: Πώς κατάφερνε το κύκλωμα διακίνησης να δρα στον Εβρο - Η δομή του

Γιάννης Ζιάκας

Στη Τουρκία βρίσκεται «υψηλόβαθμο» μέλος του κυκλώματος διακίνησης προσφύγων και μεταναστών που εξαρθρώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιχείρησης RIVIERA, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Europol. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληροφοριών σε ζητήματα εγκληματικής φύσης της Ε.Ε., η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε σαφή οργάνωση και δραστηριοποιούνταν από τον Δεκέμβριο του 2019.  

Μετρούσαν περιπολικά στη διαδρομή

Μία πρακτική του κυκλώματος που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το ότι τα μέλη του παρακολουθούσαν τα περιπολικά των αστυνομικών τμημάτων της περιοχής, στην οποία δραστηριοποιούνταν.

Τα μέλη του κυκλώματος μετέφεραν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τα σύνορα προς την Θεσσαλονίκη. Για να βεβαιωθούν πως δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να «πέσουν» πάνω σε μπλόκο της Αστυνομίας στη διαδρομή ( για παράδειγμα στην Εγνατία Οδό), περνούσαν από αστυνομικά τμήματα και μετρούσαν τα περιπολικά.

Το συμπέρασμα που έβγαζαν; Οσο περισσότερα περιπολικά ήταν σταθμευμένα στο τμήμα, τόσο λιγότερα θα ήταν έξω στο δρόμο και θα πραγματοποιούσαν ελέγχους.

Πώς το κύκλωμα ξέφυγε από τις Αρχές

Σε πρώτο στάδιο συγκέντρωναν αλλοδαπούς τρίτων χώρων στην Τουρκία και τους καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν πεζοί σε ελληνικό έδαφος, από τον  Έβρο. Στη συνέχεια τους πήγαιναν στη Ροδόπη, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους μετέφεραν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή κοντά στην Εγνατία Οδό.

Εκεί τους βιντεοσκοπούσαν να αναφέρουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των μεσολαβητών τους και με βία και απειλές τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους, απαιτώντας να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ενός δαιδαλώδους συστήματος ηλεκτρονικής μεταφοράς χρημάτων.

Αμέσως μετά, με αυτοκίνητα μετέφεραν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Αθήνα και σε άλλους προορισμούς.

«Κόμβος» διακίνησης τα βόρεια σύνορα της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η περίπτωση του συγκεκριμένου κυκλώματος δεν είναι η μόνη, καθώς η Βόρεια Ελλάδα είναι ένας σημαντικός «κόμβος» διακίνησης προσφύγων και μεταναστών, με πολλά κυκλώματα να δραστηριοποιούνται στη περιοχή και να βρίσκουν όλο και πιο ευφάνταστους τρόπους, λόγω και της ενισχυμένης συνοριακής φύλαξης στον Έβρο.

Europolμετανάστεςαστυνομίακύκλωμα διακίνησηςΈβρος