Ελλάδα | 01.02.2021 09:30

ΑΠΘ: Η πρώτη πανευρωπαϊκή υπηρεσία καταγγελιών για παρενόχληση αθλητών

Τίμος Φακαλής

Την πρώτη πανευρωπαϊκή υπηρεσία καταγγελιών αθλητών που κακοποιήθηκαν ή παρενοχλήθηκαν «τρέχει» εδώ και 6 μήνες το ΑΠΘ. Πρόκειται για την εφαρμογή Halt, μια πλατφόρμα που αφορά όλες τις μορφές κακοποίησης και παρενόχλησης. Μέχρι σήμερα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης υπάρχουν πλατφόρμες που ασχολούνται μόνο με την σεξουαλική κακοποίηση. «Στόχος είναι οι αθλητές να αντιλαμβάνονται την κακοποίηση και την παρενόχληση. Και δεύτερο βήμα της εφαρμογής είναι να μπορούν να την καταγγείλουν» δήλωσε στο ethnos.gr η συντονίστρια του ευρωπαϊκού έργου HALT, Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, Στυλιανή Δούκα. 

Πλεονέκτημα της εφαρμογής, όπως εξηγεί η κυρία Δούκα, είναι η δυνατότητα που δίνει στους αθλητές να καταθέτουν ανώνυμες καταγγελίες, προσπερνώντας τις δυσκολίες που πολλές φορές αντιμετωπίζουν προκειμένου να απευθυνθούν στις Ομοσπονδίες ή στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Η εφαρμογή έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. «Έχουμε δημιουργήσει ένα υλικό ώστε να μπορεί ο αθλητής να ενημερώνεται και να μπορεί ο αθλητής να καταλάβει την παρενόχληση και την κακοποίηση όλων των ειδών» πρόσθεσε η κυρία Δούκα.

«Υποστηρίζουμε τους αθλητές για την αναγνώριση και την αποφυγή παρενόχλησης»

Σύμφωνα με την ίδια το «Halt» στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση της γνώσης σχετικά με την παρενόχληση και την κακοποίηση στον αθλητισμό, στην υποστήριξη αθλητών για την αναγνώριση και την αποφυγή παρενόχλησης και κακοποίησης και, τέλος, στην ενίσχυση της ευαισθητοποίησης των ενδιαφερόμενων αθλητών σχετικά με τα οφέλη από τη χρήση διαδικτυακών κοινοτήτων. Η εφαρμογή ξεκινά με ένα 5λεπτό βίντεο διάρκειας 5 περίπου λεπτών με μαρτυρίες, αθλητών, προπονητών, διοικητικών παραγόντων σχετικά με περιστατικά κακοποίησης με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκομένων και την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων μέσω της εκπαίδευσης. 


«Οποιοσδήποτε ενήλικας ή έφηβος ο οποίος ανησυχεί ότι κάποιος συνάδελφος, κάποιος συναθλητής ή αν ο ίδιος πιστεύει ότι κινδυνεύει μπορεί να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία καταγγελιών για να κάνει μια αναφορά». Οι πληροφορίες που παρέχονται από τους καταγγέλλοντες στον

ΑΠΘ: Πανευρωπαϊκή υπηρεσία καταγγελιών για κακοποίηση και παρενόχληση αθλητών

Οι πληροφορίες που παρέχονται από τους καταγγέλλοντες στον αθλητισμό μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε εισαγγελείς, αθλητικά σωματεία/αρχές και μεμονωμένους αθλητικούς συλλόγους (μεταξύ άλλων), όταν επιδιώκουν να εντοπίσουν και να εξαλείψουν τις αδικίες στον αθλητισμό. Οι καταγγελίες γίνονται στον σύνδεσμο http://halt.phed.auth.gr/whistleblowing/map_gr.php

Το έργο HALT συντονίζεται από την Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ Στυλιανή Δούκα, ενώ στην υλοποίησή του συμμετέχουν το Τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ, η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και εταίροι από την Κύπρο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

σεξουαλική κακοποίησηΑΠΘMeTooσεξουαλική παρενόχληση