Ελλάδα|25.01.2021 22:38

Εμβόλιο κορονοϊού: Ποιες είναι οι κρίσιμες ημέρες μετά την πρώτη δόση - Τι λένε οι ειδικοί

Newsroom

Απαντήσεις στο γιατί άνθρωποι που έχουν κάνει ήδη το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, τελικά μπορεί να νοσήσουν από τον ιό έδωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, με αφορμή τα πάνω από 40 κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε γηροκομείο στο Μαρούσι, παρόλο που όλοι όσοι νοσούν έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο. Μάλιστα στην περίπτωση του γηροκομείου στο Μαρούσι, περισσότεροι από 10 τρόφιμοι έχουν μεταφερθεί εκτάκτως σε νοσοκομεία, καθώς η κατάστασή τους είναι σοβαρή. Η Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού ξεκαθάρισε ότι το διάστημα μετά τον πρώτο εμβολιασμό υπάρχει πολύ σημαντικό ενδεχόμενο ο εμβολιασμένος να νοσήσει

«Κατά τη διάρκεια του πρώτου εμβολιασμού υπάρχει το παράθυρο λοίμωξής του ατόμου που έχει εμβολιαστεί. Ο κίνδυνος λοίμωξης μειώνεται σταθερά μετά την 12η μέρα από την πρώτη δόση. Η 1η δόση εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων. Αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού για να φτάσουμε στην 15η μέρα σε ένα επίπεδο προστατευτικό που φτάνει το 52%.  Για το λόγο αυτό, η κυρία Θεοδωρίδου εξήγησε ότι είναι απαραίτητο να γίνει έπειτα από 21 ημέρες η δεύτερη δόση του εμβολίου. «Απαραίτητο είναι να ακολουθηθεί μετά από 21 μέρες η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς αναιτιολόγητες καθυστερήσεις για να μπορέσει να αποκτήσει ανοσία ο κάθε εμβολιασμένος. Με τη χορήγηση της δεύτερης δόσης, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερβαίνει το 95%» εξήγησε η κ. Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα για τους ηλικιωμένους η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι «παρόλο που σε αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα υπάρχει μία σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού, με το συγκεκριμένο εμβόλιο η ανταπόκριση είναι ιδιαίτερα ικανοποιητική και καλύτερη από νεότερα άτομα. Γι αυτό είναι καθοριστική η χορήγηση της 2η δόσης». Η κυρία Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα τηρεί απόλυτα την πολιτική που ακολουθήθηκε στις κλινικές δοκιμές της Pfizer, και χορηγεί τις 2 δόσεις του εμβολίου με διαφορά 21 ημερών.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ 

Ο ΕΟΔΥ στην επίσημη ιστοσελίδα του, εξηγεί αναλυτικά πότε αναπτύσσει προστασία από τον κορονοϊό όποιος κάνει το εμβόλιο. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τα περισσότερα εμβόλια για τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 που βρίσκονται προς έγκριση από τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς χορηγούνται σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 21-28 ημέρες με σκοπό να είναι αποτελεσματικά. Υπάρχει εμβόλιο σε κλινική δοκιμή φάσης 3 που χορηγείται σε μία δόση. Τα εμβόλια που τελικά θα πάρουν έγκριση για κυκλοφορία στην Ελλάδα θα προσδιορίζουν σε πόσες δόσεις θα χορηγούνται και με ποιο μεσοδιάστημα.

Για να αναπτύξει κάποιος αντισώματα μετά τη χορήγηση ενός εμβολίου απαιτείται ένα διάστημα περίπου δύο εβδομάδων. Αν το εμβόλιο απαιτεί δύο δόσεις για ικανή αντισωματική απάντηση, τότε το συνολικό διάστημα που χρειάζεται να παρέλθει για να είναι θωρακισμένος ο εμβολιασμένος απέναντι στον ιό είναι, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, περίπου 5-6 εβδομάδες.

Οσον αφορά το διάστημα για το οποίο προστατεύει το εμβόλιο από τον κορονοϊό ο ΕΟΔΥ σημειώνει: «Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα πόσο διαρκεί η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο έναντι του νέου κορονοϊού. Πρόκειται για έναν νέο ιό και ένα νέο εμβόλιο και με τα μέχρι τώρα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές δεν γνωρίζουμε τη διάρκεια προστασίας που μας προσφέρει. Με την κυκλοφορία των νέων εμβολίων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και τον εμβολιασμό περισσοτέρων ατόμων σύντομα θα έχουμε περισσότερα δεδομένα για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα.

Τόσο η διάρκεια της φυσικής ανοσίας, δηλαδή της ανοσίας μετά από μόλυνση του ατόμου από τον ιό, όσο και η διάρκεια της ανοσίας που προκύπτει από τον εμβολιασμό με το νέο εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού αποτελούν αντικείμενα διερεύνησης και αναμένονται νέα δεδομένα με την πάροδο του χρόνου».

Επιπλέον ο ΕΟΔΥ συνιστά σε όλους να εφαρμόζουν τα μέτρα προφύλαξης για τον κορονοϊό ακόμα και μετά τον εμβολιασμό: «Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η πρώτη δόση του εμβολίου δεν εξασφαλίζει την απαιτούμενη προστασία. Για αυτό και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να συνεχίσουν τη χρήση μάσκας, την τήρηση κοινωνικής απόστασης, την τακτική και σχολαστική υγιεινή των χεριών και την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν ή εργάζονται. Μία αντίθετη πρακτική μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση των κρουσμάτων, γεγονός απευκταίο καθώς ήδη η ανθρωπότητα έχει δοκιμαστεί σοβαρά από αυτή την πανδημία», αναφέρει στην ιστοσελίδα του.

ηλικιωμένοιΚορονοϊόςΜαρία ΘεοδωρίδουΓηροκομείοεμβολιασμοίεμβόλιο