Σαρηγιάννης: Οι μεταλλάξεις αλλάζουν τον χάρτη - Μετά τα καταστήματα «κοκκινίζει» η Αττική
NewsroomΣτις μεταλλάξεις του κορονοϊού που έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και πώς αυτές επηρεάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σημειώνοντας πως «τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού αλλάζουν τα πράγματα στον χάρτη». Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN TV, ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, λέγοντας πως «κοκκινίζει», ενώ ανέφερε πως για την εν λόγω εξέλιξη ευθύνεται και το άνοιγμα των καταστημάτων στο λιανεμπόριο.
Ο κ. Σαρηγιάννης ανέφερε πως, βάσει των προγνωστικών του μοντέλων, τέλη Φεβρουαρίου θα βρισκόμαστε περίπου στα 1.670 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως, ενώ τόνισε πως υπάρχει η πιθανότητα μέσα Μαρτίου να χρειαστούν «σκληρά μέτρα». «Χρειάζεται πολύ καλύτερη επιτήρηση... Πρώτα θα πιεστεί το Σύστημα Υγείας», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης.
«Η Αττική κοκκινίζει σιγά σιγά. Αυτό οφείλεται και στο άνοιγμα του λιανεμπορίου», σημείωσε ο καθηγητής αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, τονίζοντας πως «η κινητικότητα αυξήθηκε 10% - 20%». Παράλληλα, δήλωσε πως η αύξηση αυτής της κινητικότητας τον ανησυχεί «περισσότερο από τις ουρές έξω από τα καταστήματα». Τέλος, ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε πως θα πρέπει στα Μέσα Μεταφοράς να μπει ένα σύστημα καθαρισμού του αέρα.
200 κρούσματα ύποπτα για μετάλλαξη - Φόβοι για μη άρση των μέτρων
Η άνοδος των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με τους φόβους από την παρουσία της μετάλλαξης στη χώρα μας έχουν προκαλέσει συναγερμό στις Αρχές, που θέλουν πάση θυσία να προλάβουν τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού, η οποία θα είναι ικανή να εκτοξεύσει τον αριθμό των λοιμώξεων. Αυτό θα ήταν ικανό να μεταφέρει για αργότερα την ενδεχόμενη άρση των μέτρων (όπως μετακίνηση εκτός νομού, χιονοδρομικά κέντρα κ.λπ). Αλλωστε, κάτι τέτοιο παραδέχτηκε τόσο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας όσο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Αν έχει συνέχεια, τότε μπαίνουμε σε μια φάση διαφορετική από αυτή που προσμέναμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
Προκειμένου, λοιπόν, τα υπάρχοντα μεταλλαγμένα κρούσματα, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν φτάσει τα 62, να μην πολλαπλασιαστούν οι ειδικοί έχουν αυξήσει την έρευνά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, εξετάζονται 200 δείγματα από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και την Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η αλληλούχιση του νέου στελέχους. Τα 200 αυτά δείγματα εξετάζονται από:
- 90 Αττική
- 20 Κρήτη
- 90 Θεσσαλονίκη
Επίσης, δείγμα της μεγάλης ανησυχίας που επικρατεί αναφορικά με την μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού, στο χώρο των επιστημόνων είναι ότι στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να επανεξετάσουν δείγματα που είχαν πάρει τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με αυτό τον τρόπο θέλουν να αποκλείσουν την πιθανότητα η μετάλλαξη να έχει φτάσει στη χώρα μας νωρίτερα, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ