Ελλάδα|04.02.2021 17:10

Καθηγητής Γενετικής ΑΠΘ: Πιθανή η εμφάνιση νέου πιο ανθεκτικού στελέχους κορονοϊού

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Την ανησυχία του ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να εμφανιστεί ένα καινούργιο στέλεχος του κορονοϊού, πολύ πιο ανθεκτικό από τα υπάρχοντα, το οποίο δε θα μπορούν να το αντιμετωπίσουν τα εμβόλια που υπάρχουν σήμερα, εκφράζει στο ethnos.gr ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Και σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, ο καθηγητής στηρίζει τις ελπίδες του στην τεχνολογία mRNA, σημειώνοντας ότι παρέχει τη δυνατότητα μέσα σε διάστημα δύο μηνών να παρασκευαστούν καινούργια εμβόλια, τα οποία θα παρέχουν τη δυνατότητα αντιμετώπισής του.

Την ίδια στιγμή ο κ. Τριανταφυλλίδης εκφράζει έντονη ανησυχία και για το βρετανικό στέλεχος, το οποίο πλέον μεταδίδεται με ιδιαίτερη ταχύτητα και στη χώρα μας. Μπορεί αυτό να μην προκαλεί μεγαλύτερη θνητότητα, ωστόσο, επειδή είναι τουλάχιστον κατά 70% περισσότερο μεταδοτικό, ο καθηγητής υποστηρίζει ότι οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία θα προκαλέσουν τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας, η οποία θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους.

Πηγή αισιοδοξίας αποτελεί το γεγονός ότι κατά τον καθηγητή τα εμβόλια της Pfizer, της Moderna, αλλά και της Johnson & Johnson δείχνουν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα τρία νέα στελέχη του κορονοϊού, της Μεγάλης Βρετανίας, της Νοτίου Αφρικής και της Βραζιλίας, αν και για το τελευταίο δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απολύτως επαρκή στοιχεία.

«Το γεγονός ότι Βρετανοί επιστήμονες κάνουν λόγο για νέα μετάλλαξη στο βρετανικό στέλεχος, η οποία εντοπίστηκε στην περιοχή Κεντ, αλλά και για μία νέα μετάλλαξη του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, στο Λίβερπουλ, προκαλεί ανησυχία. Οι εταιρείες αλλά και όλοι μας πρέπει να είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι. Είναι πιθανό το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να μεταλλαχθεί σε ένα καινούργιο, πολύ πιο ανθεκτικό στέλεχος, το οποίο δε θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα υπάρχοντα εμβόλια. Υιοθετώ αυτήν την ανησυχία. Όμως, ακόμα και αυτό το ιδιαίτερα ανθεκτικό στέλεχος του κορονοϊού να εμφανιστεί, με την τεχνολογία mRNA θα μπορεί να παρασκευαστεί μέσα σε διάστημα δύο μηνών ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο θα μπορεί να το αντιμετωπίσει», τονίζει ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ.

Μετάλλαξη στην Ελλάδα το κρούσμα με το στέλεχος της Νοτίου Αφρικής;

Την ίδια στιγμή ο κ. Τριανταφυλλίδης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το κρούσμα με το στέλεχος από τη Νότια Αφρική, το οποίο εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη, να μην εισήχθη στη χώρα μας από κάποιον ταξιδιώτη, αλλά να αποτελεί μετάλλαξη του αρχικού στελέχους του κορονοϊού, που υπάρχει στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

«Οι επιστήμονες πρέπει να αξιολογήσουν αυτήν την πιθανότητα. Κάτι τέτοιο ήδη εντοπίστηκε στο Λίβερπουλ και πρέπει να δούμε αυτό το ενδεχόμενο. Αυτό, όμως, που με ανησυχεί περισσότερο για τη χώρα μας αυτήν τη στιγμή, είναι η κατάσταση με το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, κατά τουλάχιστον 70% σε σχέση με το αρχικό. Οι αυξημένες εισαγωγές θα προκαλέσουν τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτή με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει περισσότερους θανάτους. Το είδαμε ήδη να συμβαίνει αυτό στη Μεγάλη Βρετανία, όπου οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά περίπου 30%. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η τήρηση των μέτρων προστασίας. Χρήση χειρουργικής μάσκας ή διπλής μάσκας, αν δεν έχουμε χειρουργική, αυστηρή τήρηση των αποστάσεων και μείωση του χρόνου παραμονής σε χώρους συναθροίσεων και συνωστισμού», λέει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

Από δικό του στέλεχος μπορεί να εξαφανιστεί ο κορονοϊός

Κατά τον ομότιμο καθηγητή του ΑΠΘ, το πλέον αισιόδοξο σενάριο είναι, να εξαφανιστεί ο κορονοϊός από μία δική του μετάλλαξη, όπως έγινε με τον πρόγονό του πριν από λίγα χρόνια. «Αν δημιουργηθεί κάποια μετάλλαξη, η οποία θα είναι επιβραδυντική για τον κορονοϊό, μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνισή του. Αυτό έγινε με τον πρώτο κορονοϊό πριν λίγα χρόνια. Μια τέτοια μετάλλαξη εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να επιβιώσει και να επιβληθεί πάνω στις άλλες μεταλλάξεις», σημειώνει ο κ. Τριανταφυλλίδης.

καθηγητήςεμβόλιαΚορονοϊόςμετάλλαξηΑΠΘ