Κορονοϊός - ΙΣΘ: Μέτρα τώρα - Να μην ζήσουμε στιγμές Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη
Newsroom«Η Θεσσαλονίκη δεν είναι σε καλύτερη θέση απ΄ ό,τι είναι η Αθήνα, παρά την εντύπωση ή αίσθηση που έχει δημιουργηθεί», επισημαίνει σε δήλωση του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Νίκος Νίτσας, διευκρινίζοντας ότι «τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης ισοδυναμούν με 500 - 600 αν αναγάγουμε τον πληθυσμό της πόλης με τον πληθυσμό της πρωτεύουσας. Ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι σήμερα έχουμε ένα νέο στέλεχος του κορoνοϊού, τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία και φυσικά θα επικρατήσει καθώς θα αυξάνονται οι μολύνσεις αφού στη φύση επικρατεί πάντα ο δυνατότερος. Επίσης υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις».
Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Αύξηση ιικού φορτίου κατά 50% δείχνουν τα λύματα
Ο πρόεδρος του ΙΣΘ προσθέτει ότι «δεν γίνεται σε όλα τα κρούσματα ανάλυση για μεταλλαγμένα στελέχη του ιού. Διενεργείται δειγματοληπτικός έλεγχος, όπως έγινε στην περίπτωση εντοπισμού του νοτιοαφρικανικού στελέχους σε κρούσμα της δυτικής Θεσσαλονίκης». Ο κ. Νίτσας διευκρινίζει ότι «από τα 126 κρούσματα της περασμένης Τρίτης δεν αποκλείεται να υπάρχουν ανάμεσα τους μεταλλαγμένα στελέχη. Αλλά και να μην υπάρχουν, είναι θέμα χρόνου το ισχυρότερο στέλεχος -όπως είναι ένα μεταλλαγμένο- να επικρατήσει του ασθενέστερου. Είναι κανόνας της φύσης».
Ένα ακόμη στοιχείο που θέτει ο πρόεδρος του ΙΣΘ είναι ότι οι κλίνες των ΜΕΘ στην Αθήνα βρίσκονται σε πληρότητα 65% αλλά και στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αγγίζει το… 50% κάτι που δεν συνέβαινε στις αρχές Οκτωβρίου. «Μία ακόμη σοβαρότατη ένδειξη της κρισιμότητας των στιγμών είναι η επιβεβαίωση της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και από τα λύματα της πόλης κατά 50% (βλ. έρευνα του ΑΠΘ) πράγμα που θα αποτυπωθεί σε κρούσματα ύστερα από 7 - 10 ημέρες. Συνεπώς, θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στη διαχείριση της κατάστασης και στην αντίδραση μας. Προτείνω να επανεξεταστεί χωρίς καθυστέρηση το θέμα της λειτουργίας των σχολείων όλων των βαθμίδων», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΘ.
Ο κ. Νίτσας αιτιολογεί την πρόταση του επειδή στις 11 Ιανουαρίου, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία των σχολείων, μέσα σε διάστημα δύο περίπου εβδομάδων αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων. «Σε πρώτη φάση ο περιορισμός της κινητικότητας γύρω από τα σχολεία (σχολικά λεωφορεία, σχολικές αίθουσες, μετακινήσεις γονιών, παππούδων κ.α.) είναι επιβεβλημένος. Σε δεύτερη φάση, αν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τη στάση μας και σε άλλα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της αγοράς και ό,τι άλλο χρειαστεί ώστε να μην έχουμε συγχρωτισμούς», διευκρίνισε.
Οποιαδήποτε επανάληψη των λαθών που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν θα δημιουργήσει πολύ σοβαρότερα προβλήματα στο καταπονημένο ΕΣΥ και στους ανθρώπους του. Η πρόσφατη εμπειρία του περασμένου Οκτωβρίου, ύστερα και από ένα χρόνο πανδημίας στην Ελλάδα, μας θέτει όλους προ των ευθυνών μας, για τα επόμενα βήματα μας τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι… αργά», καταλήγει η ανακοίνωση.
Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Σύσκεψη με Χαρδαλιά, Χρυσοχοΐδη - Στο τραπέζι νέα μέτρα
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»