Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Οδηγούμαστε σε τρίτο κύμα - Χρειάζονται και άλλα μέτρα
Newsroom«Oδηγούμαστε σε ένα τρίτο κύμα, θα χρειαστεί να πάρουμε περισσότερα μέτρα, αλλά η κατάσταση θα είναι περισσότερο ελεγχόμενη αν εφαρμόσει ο κόσμος τα μέτρα», ανέφερε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Open και τη Φαίη Μαυραγάνη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.
Ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός, αφού όπως είπε «η βρετανική μετάλλαξη οδηγεί σε υπερμεταδόσεις αλλά όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό, επομένως δεν θα χρειαστούν πολλά οριζόντια μέτρα. Παίρνουμε προληπτικά μέτρα και μόνο στις κόκκινες περιοχές είναι μέτρα για να σταματήσει η αρνητική εξέλιξη της πανδημίας. Δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο, αλλά θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Θα δούμε αύξηση στις κλίνες ΜΕΘ στην Αττική, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση πιο ήπια».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη ανάμεσα στα μέτρα τα οποία θα ήταν αναγκαίο να ληφθούν είναι και η εργασία εξ'αποστάσεως αφού όπως είπε «το θέμα της τηλεργασίας είναι σημαντικό να εφαρμοστεί και να ενισχυθεί. Η κινητικότητα των γονέων επηρεάζει τη μετάδοση στα παιδιά και έχουμε μια αλυσίδα από αλληλεπιδράσεις».
«Αν αποφύγουμε την αρνητική εξέλιξη τον Μάρτιο, το καλοκαίρι η κατάσταση θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης και σε αυτό θα συμβάλλει και ο εμβολιασμός, αν φτάσουμε σε ένα 30% του εμβολιασμού του πληθυσμού», σημείωσε.
Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Τζανάκης: 2.500 κρούσματα τον Μάρτιο - Επικίνδυνες οι μεταλλάξεις
Θα βρούμε ένα «βουνό» από χρέη
Ο κ. Μαραβέγιας, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας, υπογράμμισε ότι κάθε μήνα που είναι κλειστή η οικονομία κοστίζει γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια. «Η ύφεση υπολογίζεται στο 10% στο σύνολο του χρόνου, διότι δεν σταμάτησε το μερικό κλείσιμο της οικονομίας και αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν 17 δισ. Θα βρούμε ένα βουνό από χρέη και όχι μόνο δημόσια χρέη, αλλά και ιδιωτικά, τα κόκκινα δάνεια θα είναι περισσότερα. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρχει μια γενναία αντιμετώπιση από ευρωπαϊκής πλευράς. Ευτυχώς που δανειζόμαστε και η συζήτηση για το κούρεμα του χρέους είναι πρόωρη. Δεν ήταν ευχάριστη η δήλωση της κ. Λαγκάρντ. Έχουμε αύξηση των καταθέσεων, που είναι όμως καταπιεσμένη κατανάλωση. Αυτή η κατανάλωση πιθανότατα να προκαλέσει αύξηση του πληθωρισμού», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ: «Αδιανόητη» για την Κριστίν Λαγκάρντ η διαγραφή χρέους λόγω πανδημίας
- «Αρρυθμίες» στο Λαϊκό Νοσοκομείο από τις νέες εφημερίες: Ακυρώνονται μέχρι και χειρουργεία - Επιστολή 258 γιατρών στον Γεωργιάδη
- Εύβοια: «Μου θυμίζει την υπόθεση των Σατανιστών» - Ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη ζητεί ο δικηγόρος των παιδιών
- Θεοδοσία Τσάτσου στο ethnos.gr: «Η αφόρητη καταπίεση και όλο το δράμα που βίωσα, μ' έκαναν καλλιτέχνη»
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα γιορτάζει τα 44α γενέθλιά της και ποζάρει ημίγυμνη στο Instagram