Ελλάδα|10.02.2021 10:56

Αιμοδοσία: Δυσκολότερη περίοδος εδώ και 25 χρόνια - 50% μείωση σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε αίμα στη χώρα μας εδώ και ένα χρόνο, από τη στιγμή που έφτασε και στην Ελλάδα η πανδημία του κορονοϊού, αφού για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και λόγω του φόβου προσέλευσης των εθελοντών αιμοδοτών στα νοσοκομεία, έχουν μειωθεί πάρα πολύ οι αιμοδοσίες.

Η κατάσταση είναι υπερβολικά οριακή σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού, όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο αιματολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Κωνσταντίνος Σταμούλης, η μείωση στις ποσότητες αίματος σε σχέση με την προ covid-19 εποχή στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχει φτάσει στο 50%.

Χαρακτηριστικά για την Αθήνα ο κ. Σταμούλης σημειώνει ότι πριν τον κορονοϊό γίνονταν περίπου 1.500 αιμοληψίες την ημέρα, ενώ πλέον ο αριθμός τους έχει πέσει στις 800. Στο σύνολο της χώρας η μείωση των ποσοτήτων αίματος που συγκεντρώνονται, κυμαίνεται σήμερα στο 15%, ποσοστό που κατά τον ίδιο είναι πάρα πολύ υψηλό. Κατά τον κ. Σταμούλη, ενδεικτικό της πολύ οριακής κατάστασης είναι το ότι, σε περίπτωση που συμβεί ένα οποιαδήποτε έκτακτο γεγονός και απαιτηθεί μαζικά αίμα για ασθενείς ή τραυματίες, υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές εξαιτίας της έλλειψης αίματος.

«Αυτή την στιγμή είμαστε οριακά για τους ασθενείς που κάνουν καθημερινά μεταγγίσεις. Ήδη σήμερα, λόγω της έλλειψης αίματος, αναστέλλονται ή καθυστερούν μεταγγίσεις ασθενών με μεσογειακή αναιμία και ογκολογικούς ασθενείς. Σημαντική ποσότητα αίματος απαιτείται και για στους τοκετούς. Αν συμβεί μια έκτακτη καταστροφή, δε θα έχουμε αίμα και θα καταγράψουμε ανθρώπινες απώλειες. Αυτή η φάση που διανύουμε, είναι η δυσκολότερη που έχω αντιμετωπίσει στα 25 χρόνια που βρίσκομαι στο χώρο της αιμοδοσίας. Δυσκολευόμαστε ακόμα και να επικοινωνήσουμε το μήνυμα της αιμοδοσίας. Ο Έλληνας αιμοδότης είναι ευαίσθητος και δίνει αίμα, αλλά δε βοηθάει το σύστημα, όπως έχει δομηθεί, συν το γεγονός ότι η ζωή μας έχει γίνει… covioκεντρική», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Σταμούλης.

Φόβος και μέτρα μειώνουν τις αιμοδοσίες

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, είναι διάφοροι οι λόγοι που έχουν μειωθεί σημαντικά οι αιμοδοσίες στην covid-19 εποχή. «Έχουν μειωθεί πολύ τα χειρουργεία, με αποτέλεσμα να έχουμε χάσει το αίμα των συγγενών των ασθενών που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργείο. Αυτούς ονομάζω ως εκβιαζόμενους αιμοδότες, αλλά το αίμα που δίνουν, προσφέρει στο σύστημα μεγάλη βοήθεια. Στην Ελλάδα το αίμα που δίνουν οι συγγενείς, αποτελεί περίπου το 30% των ποσοτήτων που συγκεντρώνονται. Επίσης, αιμοδότες φοβούνται να προσέλθουν στα νοσοκομεία λόγω του κορονοϊού.

Ακόμα και αν πάνε στα νοσοκομεία, ένα ποσοστό αυτών βλέπει την κατάσταση, φοβάται και φεύγει. Παράλληλα, έχουμε χάσει και ομάδες εθελοντών αιμοδοτών που διοργάνωναν αιμοδοσίες σε διάφορες περιοχές. Λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό πλέον δεν μπορούν να συγκεντρωθούν. Το μήνυμα για τον covid-19 είναι, αν αγαπάς τους δικούς σου ανθρώπους, κάτσε στο σπίτι σου και μείνε ασφαλής. Όμως, το μήνυμα για την αιμοδοσία είναι, αν αγαπάς τους δικούς σου, πήγαινε και δώσε αίμα. Αυτά τα δύο μηνύματα είναι αντίθετα το ένα με το άλλο. Δυστυχώς, το αίμα δεν παράγεται, πρέπει κάποιος να το δώσει και πρέπει να διαχειριστούμε το σύνθημα πιο σωστά», τονίζει ο κ. Σταμούλης.

Κατά τον ίδιο η καλύτερη λύση σε αυτήν την περίοδο είναι οι πληθυσμιακές αιμοληψίες από ειδικά συνεργεία σε μεγάλους και ανοιχτούς χώρους, όπου θα τηρούνται οι αποστάσεις, όλα τα μέτρα προστασίας και θα μπορούν να γίνονται με ραντεβού. Παράλληλα, ο κ. Σταμούλης προτείνει να υπάρχει ένας ξεχωριστός κωδικός στα sms, προκειμένου να μεταβαίνουν στα νοσοκομεία και στις αιμοληψίες οι εθελοντές αιμοδότες. Σήμερα, αν κάποιος αποφασίσει να πάει σε ένα νοσοκομείο, για να δώσει αίμα, πρέπει να στείλει sms με τον κωδικό 1.

Παλαιάς κοπής το σύστημα

Όπως υποστηρίζει ο κ. Σταμούλης, το σύστημα αιμοληψίας στη χώρα μας είναι παλιάς λογικής και κοπής και έχει αρκετές παθογένειες στη δομή του. «Το σύστημα είναι νοσοκομειοκεντρικό και οι ιδιαιτερότητές του δεν έχουν μεγάλη σχέση με αυτά που γίνονται στην Ευρώπη. Υπάρχουν 96 υπηρεσίες σε νοσοκομεία και το κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα κάνει το δικό του… κουμάντο, ακολουθεί το δικό του τρόπο. Αυτό είναι μείον, σε ό,τι αφορά το συντονισμό των ενεργειών και την προώθηση του μηνύματος για τις αιμοδοσίες. Υπάρχουν σήμερα περιοχές στη χώρα με καλύτερους αιμοδοτικούς δείκτες, όπου ζουν περισσότεροι εθελοντές αιμοδότες και άλλες, όπως αυτές με γηρασμένο πληθυσμό, όπου δεν υπάρχουν πολλοί αιμοδότες. Ο covid-19 αποτέλεσε το κερασάκι στην τούρτα και ανέδειξε τις παθογένειες του συστήματος. Σε ένα καλά δομημένο σύστημα αιμοδοσίας ο κορονοϊός δε θα δημιουργούσε τόσα πολλά προβλήματα», υποστηρίζει ο αιματολόγος και επιστημονικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας.  

ΚορονοϊόςνοσοκομείααιμοδοσίααίμαΕθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας