Ελλάδα|08.02.2021 22:40

Lockdown: Νέα σκληρά μέτρα μέσα στην εβδομάδα - 100.000 ενεργά κρούσματα στην Αττική

Newsroom

Ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τις Αρχές, που βλέπουν και τα κρούσματα του κορονοϊού να έχουν πάρει την ανηφόρα. Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη η απόφαση για νέα μέτρα ή και ένα ολικό lockdown, μέσα στην εβδομάδα και πριν από τη συνήθη Παρασκευή, όταν ανακοινώνονται νέα μέτρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το ολικό lockdown είχε πέσει ως πρόταση και την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηριζόμενη, μάλιστα, από μία ισχυρή πλειοψηφία μέσα στην επιτροπή λοιμωξιολόγων, που έφτασε τους 10 επιστήμονες. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία» δήλωσε άλλωστε και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Οι πληροφορίες για νέα μέτρα ακόμη και ολικό lockdown ενισχύονται από την έκρηξη κατά 205% στα λύματα της Αττικής, με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, να προχωρά στην εκτίμηση ότι τα ενεργά κρούσματα στην Αττική ενδεχομένως να αγγίζουν τα 100.000. 

Διαβάστε επίσης: Εξαρση κρουσμάτων στα παιδιά - Κλειστά αρκετά σχολεία

Tα στοιχεία που έδωσε ο ΕΟΔΥ, σήμερα, Δευτέρα, είναι επίσης κρίσιμα, καθώς μπορεί τα κρούσματα να είναι τριψήφια - κυρίως λόγω των μειωμένων τεστ που έγιναν λόγω Σαββατοκύριακου - ωστόσο η αύξηση των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ είναι χαρακτηριστική. Οι διασωληνωμένοι ήταν κατά 14 περισσότεροι σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου 24ώρου, φτάνοντας τους 276.  Ιδιαίτερα κρίσιμη φαίνεται να είναι και η Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου, όταν τα στοιχεία θα είναι πιο ολοκληρωμένα και θα έχουν γίνει και περισσότερα τεστ κατά του κορονοϊού. 

    Αν σε αυτά στοιχεία προστεθεί και η ανησυχία σχετικά με τη μετάλλαξη τότε, δεν είναι καθόλου η απίθανη η απόφαση για νέα μέτρα. Τα νέα μέτρα για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μπει ένα «φρένο» στη μετάλλαξη είχαν επισημάνει με δηλώσεις τους στο ethnos.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και ο διευθυντής Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης. Χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης είχε σταθεί στην ανησυχία που επικρατεί για το μεταλλαγμένο στέλεχος και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μας ανησυχεί η μετάλλαξη λόγω της ταχύτητας εξάπλωσής της. Η μετάλλαξη του στελέχους του κορονοϊού μπορεί να γεμίσει πολύ πιο γρήγορα τις κλίνες ΜΕΘ από ασθενείς κορονοϊού. Γι' αυτό πρέπει να παρθούν νέα μέτρα». Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα δύο μέτρα που θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση άμεσα, για να αποφευχθεί η πολύ πιο γρήγορη εξάπλωση είναι: 

    «Από μέρες έχουμε πει για το πόσο γρήγορα δείχνει να γίνεται η διασπορά της μετάλλαξης. Δεν ξέρω αν υποεκτιμούμε το πρόβλημα. Είναι, όμως, ανησυχητικό. Πρέπει να δούμε τα μέτρα. Τα καινούρια δείχνουν ότι έχουν κάποιο αποτέλεσμα, ωστόσο σε κάποιες περιοχές ίσως θα πρέπει να αυστηροποιηθούν τα μέτρα» ανέφερε επίσης  στο ethnos.gr o καθηγητής, Νίκος Τζανάκης.

    Αρκουμανέας: Το lockdown παραμένει στο τραπέζι

    Σε κάθε περίπτωση το γενικό lockdown είναι πάντα στο τραπέζι και ίσως να μην μπορεί να αποφευχθεί λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού και της ραγδαίας έξαρσής του ακόμη και σε παιδιά. «Κάποια χαρακτηριστικά που βλέπουμε δείχνουν μια επιδείνωση και γι’ αυτό λήφθηκαν περαιτέρω μέτρα. Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας. Αν χρειαστεί μέσα στη βδομάδα θα πάρουμε επιπρόσθετα μέτρα. Γεωγραφικά εστιάζουμε στην Αττική» σημείωσε ο κ. Αρκουμανέας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

    Σχετικά με το ολικό lockdown προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά και να μειωθούν τα κρούσματα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι δεν έχει γίνει για ψυχολογικούς και οικονομικούς λόγους, όμως υπάρχει πάντα στο τραπέζι ως τελικό μέτρο. «Θα προτιμήσουμε ένα lockdown από το να δούμε έναν τεράστιο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία».

    Διαβάστε επίσης: Αυξήθηκαν οι διασωληνωμένοι - 638 κρούσματα και 25 θάνατοι

    lockdownδιασωληνωμένοιμέτραμετάλλαξηΜΕΘλοιμωξιολόγοιΚορονοϊόςκρούσματα