Ποια τα αίτια θανάτου του 24χρονου μετανάστη στη Μόρια
Βασίλης ΙγνατιάδηςΣε παθολογικά αίτια και σε προϋπάρχον πρόβλημα που αντιμετώπιζε, αποδίδεται ο θάνατος του 24χρονου αιτούντα άσυλο από το Καμερούν ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες χθες στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο.
Ο άτυχος νεαρός, που διέμενε σε κοντέινερ μαζί με άλλους συμπατριώτες του στον βόρειο τομέα του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αισθάνθηκε δυσφορία και εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή τις μεταμεσονύκτιες ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη. Μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΚΥΤ, όπου επί ώρα οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον επαναφέρουν, χωρίς αποτέλεσμα. Ο Αφρικανός μετανάστης διακομίστηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, όπου άφησε την τελευταία του πνοή.
Οι υπεύθυνοι του Κέντρου, αλλά και οι αστυνομικές Αρχές, αποσυνέδεαν τον θάνατο του 24χρονου από τις συνθήκες παγετού που επικρατούσαν τη συγκεκριμένη νύχτα στην περιοχή, ενώ διέψευδαν δηλώσεις εθελοντών, μελών ΜΚΟ, οι οποίοι ανέφεραν πως ο άτυχος νεαρός διέμενε σε μια από τις σκηνές που έχουν στηθεί στον ελαιώνα έξω από το ΚΥΤ. Από την πλευρά του και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, σε χθεσινές του δηλώσεις, επιβεβαίωσε πως ο 24χρονος βρισκόταν σε ISOBOX μαζί με φίλους του, ενώ για τα αίτια του θανάτου είπε πως αναμένει την έκθεση του ιατροδικαστή Λέσβου, Θεόδωρου Νούσια.
Λίγες ώρες μετά το τραγικό περιστατικό, μετανάστες, μέλη της αφρικανικής κοινότητας του ΚΥΤ Μόριας πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από τον χώρο καταγραφής της δομής, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης. Στο επίκεντρο της διαμαρτυρίας βρέθηκε το πρόβλημα των συχνών διακοπών ρεύματος που σημειώνονται στο ΚΥΤ, το οποίο αποδίδεται στην υπερφόρτωση του δικτύου και έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν τη δυνατότητα θέρμανσης όσοι χρησιμοποιούν ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα ή κλιματιστικά.
Τους δόθηκε η διαβεβαίωση πως το πρόβλημα θα διευθετηθεί τις επόμενες μέρες με μια νέα γεννήτρια που θα εγκαταστήσει ο στρατός, η οποία θα εξυπηρετήσει μεταξύ άλλων και τον εξωτερικό χώρο του «άτυπου hot spot» στον ελαιώνα.
Η κατάσταση στη Μόρια παραμένει δύσκολη, παρά την σημαντική βελτίωση που επιτεύχθηκε με τη μεταφορά χιλιάδων αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα τους τελευταίους μήνες. Ο πληθυσμός έχει μειωθεί σε κάτι παραπάνω από 5.000 ανθρώπους, από 9.000 το προηγούμενο
διάστημα, ωστόσο παραμένει σημαντικά μεγαλύτερος από τη μέγιστη δυναμικότητα της δομής, που δεν ξεπερνά τα 3.100 άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμένουν εκατοντάδες άνθρωποι σε σκηνές, εκτεθειμένοι στο πολικό ψύχος των ημερών. Πολύ πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη Σάμο, όπου δίνουν μάχη επιβίωσης περίπου 1.850 πρόσφυγες και μετανάστες σε σκηνές έξω από το ΚΥΤ του Βαθέος.
Πριν από δύο χρόνια, τον βαρύ χειμώνα του 2016 – 2017, έχασαν τη ζωή τους στη Μόρια πέντε πρόσφυγες και μετανάστες, από αιτίες που συνδέονται με την προσπάθειά τους να προστατευτούν από το δριμύ ψύχος. Τρεις άνδρες από το Πακιστάν, τη Συρία και την Αίγυπτο, πέθαναν από εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα λόγω της ατελούς καύσης σε αυτοσχέδια μαγκάλια που άναψαν στις σκηνές τους για να ζεσταθούν, ενώ μια 66χρονη γιαγιά και ο 6χρονος εγγονός της σκοτώθηκαν μετά από έκρηξη φιάλης υγραερίου.
- Βία κατά των γυναικών: Τι είναι το Risk Tool που θα κρίνει την επικινδυνότητα των κακοποιητών - Χιλιάδες καταγγελίες μέσα στο 2024
- Νέα καταγγελία για το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: Στρατιώτης πέθανε έπειτα από επέμβαση – Αμέλεια καταγγέλλει η οικογένειά του
- Παρανάλωμα του πυρός η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μανίλα - Συνταρακτικό βίντεο
- Μίλτος Πασχαλίδης: «Αν αρχίσουμε να κάνουμε λογοκρισία, αυτό είναι ένα πηγάδι που δεν έχει πάτο»