Ελλάδα|12.02.2021 11:35

Σαρηγιάννης - Κορονοϊός: Χωρίς μέτρα θα έχουμε διπλάσια κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Newsroom

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, αφού τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται και το σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση με τις εισαγωγές ασθενών στις ΜΕΘ να ακολουθούν αυξητική πορεία, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως επί του παρόντος είναι σε δεύτερο πλάνο. Οι λοιμωξιολόγοι συνεδριάζουν για να αποφασίσουν αν θα χρειαστεί να ληφθεί απόφαση για ολικό lockdown πρωτίστως σε άλλες περιοχές τις Ελλάδας όπως η Αχαΐα, το Ρέθυμνο και η Εύβοια.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε την Θεσσαλονίκη όπου το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε στα λύματα. Ωστόσο ακόμα δεν ελήφθησαν κάποια νεότερα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού στην πόλη καθώς κάτι τέτοιο δεν κρίθηκε αναγκαίο. Ο υπουργός Υγείας βρέθηκε στην πόλη για τα εγκαίνια νέων ΜΕΘ, χωρίς ωστόσο να κάνει καμία αναφορά για νέα μέτρα. Αντίθετα τόσο οι υγειονομικοί όσο και οι φορείς της πόλης ζητούν επιτακτικά να παρθούν νέα και πιο σκληρά μέτρα, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού και να μην ξαναζήσει η Θεσσαλονίκη τον εφιάλτη του Νοεμβρίου με τις γεμάτες ΜΕΘ και τα κρούσματα του κορονοϊού να είναι παραπάνω από αυτά της Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη, Αχαϊα, Ρέθυμνο και Εύβοια μετά την Αττική - Το 50% της χώρας σε lockdown

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο περιφερειάρχη Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Εγώ και αυτή τη φορά έχω πάρει θέση, από την προηγούμενη εβδομάδα ζήτησα, μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, έχοντας τα στοιχεία από τα σχολεία και την κινητικότητα που δημιουργούν κάναμε την πρόταση να κλείσουν σε πρώτη φάση η σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στην περιοχή μας προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα. Αν για παράδειγμα ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να μειώσει αυτή την αυξητική τάση που έχουμε στα κρούσματα ενδεχομένως να μην χρειαζόταν λίγο αργότερα να πάμε σε ένα lockdown καθολικό τύπου», υπογράμμισε.

Καπραβέλος: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το ιικό φορτίο

O διευθυντής ΜΕΘ «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος μεταφέρει την εικόνα που επικρατεί στις κλίνες του νοσοκομείου υπογραμμίζοντας την οριακή κατάσταση που βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού ενώ το ιικό φορτίο των λυμάτων είναι αυτό που ανησυχεί κυρίως τους τους επιστήμονες.

Ο κ. Καπραβέλος μίλησε στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» και ζήτησε άμεση λήψη μέτρων και όχι αυστηριοποίηση των ελέγχων κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. O ίδιος ανέφερε ότι έχουν αυξηθεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και ειδικά ατόμων μικρότερης ηλικίας. «Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούμε το ιικό φορτίο. Τα όρια της αντοχής μας δεν είναι μεγάλα. Αν κάτι συμβεί, η κατάρρευση του συστήματος θα είναι μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επιβληθεί καθολικό lockdown και στη Θεσσαλονίκη για να περιοριστεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα, ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «αν καθυστερήσουν τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε ολέθρια αποτελέσματα». Ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να ελέγξουμε τον συνωστισμό στα μέσα μεταφοράς αλλά και τον αριθμό ατόμων στις τάξεις. 

Σαρηγιάννης: Να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης

«Πρέπει να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης» επανέλαβε ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο Οpen και επισημαίνοντας ότι η «κατάσταση θα ξέφευγε 100%» αν δεν λάμβανε η κυβέρνηση την απόφαση για νέα μέτρα με καθολική καραντίνα μετά την αύξηση των κρουσμάτων από τον κορονοϊό. «Θα έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αν δεν παρθούν μέτρα. Τα περιθώρια στην Αττική είναι πολύ μικρά. Καλό θα ήταν να παραταθεί το lockdown για μία εβδομάδα» υπογράμμισε, ενώ όσον αφορά τη χρήση διπλής μάσκας σημείωσε ότι θα βοηθήσει στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Τα λύματα οδηγούν σε καθολικό lockdown από Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου

lockdownΜΕΘΘεσσαλονίκηκρούσματαΔημοσθένης ΣαρηγιάννηςΠαπανικολάουΚορονοϊός