Ελλάδα|16.02.2021 09:47

Καιρός - Δήμαρχος Χαλκίδας: Τέτοιο χιόνι είχαμε να δούμε από το 1987

Κώστας Ασημακόπουλος

Πέντε ημέρες πριν από την έλευση της κακοκαιρίας Μήδεια ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε εκτιμήσει πως ο χιονιάς που θα ερχόταν και θα θύμιζε μέρες του 1987. Λίγες ώρες μετά το πέρασμα του πρώτου κύματος της κακοκαιρίας από την Χαλκίδα η δήμαρχος της πόλης, Έλενα Βάκα, μιλώντας στο ethnos.gr αναφέρθηκε στο πέρασμα της κακοκαιρίας Μήδεια, θυμίζοντας στους παλαιότερους τον χιονιά του 1987 αλλά και τις κακοκαιρίες του 2002 και του 2015:

«Ευτυχώς δεν είχαμε απώλεια ζωής»

«Τόσο χιόνι στην πόλη μας είχαμε να δούμε από το 1987. Είχαμε χιονοπτώσεις και άλλες χρονιές αλλά όχι τόσο πολύ. Δυστυχώς δεν είναι μόνο το χιόνι που προκάλεσε  προβλήματα αλλά και ο δυνατός αέρας που έσπασε δέντρα τα οποία με τη σειρά τους κατέστρεψαν τις υποδομές στην ηλεκτροδότηση. Εσπασαν πολλά μεγάλα δέντρα που έκαναν ζημιές και ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό ή απώλεια ζωής», είπε η Έλενα Βάκα και συμπλήρωσε: «Από τα ξημερώματα δώσαμε μία μεγάλη μάχη να κρατήσουμε ανοικτό το οδικό δίκτυο και τα καταφέραμε. Μέσα στην πόλη έπεσε πολύ χιόνι και περιμένουμε και το δεύτερο κύμα όπως λένε οι μετεωρολόγοι θα είναι πιο δυνατό».

Και διακοπές νερού

Σύμφωνα με τη δήμαρχο Χαλκίδας τα μεγαλύτερα προβλήματα προέρχονται από τις διακοπές ρεύματος που με τη σειρά τους προκαλούν διακοπές και στις παροχές του νερού. «Είχαμε διακοπές στην περιοχή της Δροσιάς, στην Αυλίδα και στον Άγιο Νικόλαο. Τα συνεργεία του ΔΕΔΜΗΕ δίνουν μεγάλη μάχη σε δύσκολα σημεία για να προλάβουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες πριν νυχτώσει ώστε να μην έχουμε περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό».

Προτεραιότητα το νοσοκομείο

Οπως παραδέχτηκε η Έλενα Βάκη η έλευση της «Μήδειας» δοκίμασε τις αντοχές αλλά και τις υποδομές του Δήμου Χαλκίδας: «Είχαμε κάνει μεγάλη προετοιμασία και πιστεύω πως και το δεύτερο κύμα θα είναι το ίδιο δυνατό. Έχουμε ενεργοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Δήμου, έχουμε ανοίξει τους θερμαινόμενους δημοτικούς χώρους και έχουμε δημιουργήσει μηχανισμό υποστήριξης για τη μετακίνηση πολιτών σε ασφαλή σημεία ή ακόμα και τη μεταφορά τους από και προς το νοσοκομείο της πόλης για να μην χάσουν τον εμβολιασμό της. Για αυτό άλλωστε και ήταν προτεραιότητα μας να είναι προσβάσιμο το νοσοκομείο της πόλης. Γενικά ο κόσμος ήταν πολύ συνεργάσιμος και αυτό βοήθησε και την ταχύτητα επέμβασης των συνεργείων. Δυστυχώς βέβαια όσο βγαίνουμε έξω από τη Χαλκίδα και πηγαίνουμε πιο βόρεια η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν μεγάλα κομμάτια της Εύβοιας που είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και χωρίς νερό».

Φωτογραφίες Βάλη Ασημίδη

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Εκχιονιστικό στο Κολωνάκι έβγαλε η κακοκαιρία Μήδεια - Χιόνια στο Σύνταγμα

κακοκαιρίαχιόνιΈλενα ΒάκαΜήδειαΧαλκίδα