Ελλάδα|16.02.2021 15:07

Καιρός: Σε κλοιό κακοκαιρίας όλη η χώρα - Πού υπάρχουν προβλήματα

Newsroom

Η Μήδεια, η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων ετών, έχει πλήξει όλη την επικράτεια κι ο χιονιάς έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα, ενώ δυστυχώς κόστισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους, έναν 56χρονο κτηνοτρόφο στο Οροπέδιο Λασιθίου κι έναν 80χρονο σε απομακρυσμένο χωριό της Εύβοιας.

Οι πυκνές κατά τόπους χιονοπτώσεις, που σημειώνονται από το βράδυ της Δευτέρας σε Αττική, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας Μήδεια, και οι οποίες έχουν προκαλέσει προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου, θα συνεχιστούν έως το πρωί της Τετάρτης, με μειούμενη όμως ένταση από αργά το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα.

Διαβάστε ακόμη: Καιρός - Μαρουσάκης: Χιόνι μέχρι το πρωί της Τετάρτης στην Αττική - Η πρόγνωση

Πιο αναλυτικά, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Κρήτη και σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου των Κυκλάδων, ενώ χιονόνερο ή χιόνι αναμένεται κατά τόπους στις Κυκλάδες και σε παράκτιες περιοχές της Κρήτης. Από το βράδυ της Τρίτης τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στην Κεντρική Εύβοια, στα βόρεια της Αττικής και στη Δυτική Κρήτη και έως το πρωί της Τετάρτης 17/2 θα σταματήσουν.

Οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν και το βράδυ της Τρίτης δεν θα ξεπερνούν τα 6 έως 7 μποφόρ, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, όπου θα φτάνουν τα 8 και κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας θα φτάσει και πάλι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία και τα ορεινά ηπειρωτικά, όπου κατά τόπους θα πέσει κάτω από τους -15 βαθμούς Κελσίου.

Χιόνια στην Ανδρο και κυκλοφοριακά προβλήματα    

Με ανακοίνωση της η αστυνομική διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου κάνει γνωστό ότι λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωσης - θυελλωδών ανέμων), αποφασίστηκε η συνέχιση της διακοπής κυκλοφορίας των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ανδρου και συγκεκριμένα από το χωριό Αποίκια έως το χωριό 'Αρνη, απόστασης περίπου 15 χιλιομέτρων, το χρονικό διάστημα από 11:00' ώρα σήμερα (16.02.2021) μέχρι τη 10:00' ώρα αύριο (17.02.2021).

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην κυκλοφορία των οχημάτων σε όλη την Κρήτη    

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων και στις τέσσερεις Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης προκαλεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί.

  • Όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο δήμο Πλατανιά από την περιοχή Λάκκος προς Ομαλό.
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία: Στον δήμο Σφακίων από την περιοχή Κράπη προς Χώρα Σφακίων και στον δήμο Καντάνου- Σελίνου από την περιοχή Φλώρια προς Παλαιόχωρα.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Δημοτική οδό Σπηλίου - Γερακαρίου του δήμου Αγίου Βασιλείου.
  • Στις δημοτικές οδούς δήμου Ανωγείων η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Αγίας Βαρβάρας -Πρίνια δήμου Γόρτυνας.
  • Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:
  • Στην επαρχιακή οδό Μέσης προς Μάρθα δήμου Βιάννου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της Τοπικής Κοινότητας Αλαγνίου δήμου Αρχανών Αστερουσίων και του δήμου Βιάννου.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:
  • Στην επαρχιακή οδό Χερσονήσου-Οροπεδίου Λασιθίου από την Τοπική Κοινότητα Κράσι μέχρι το δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, στην επαρχιακή οδό Αγίου Νικολάου-δήμου Οροπεδίου Λασιθίου από την τοπική κοινότητα Ζενίων μέχρι τον δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, στην Επαρχιακή οδό Ιεράπετρας -Μαλλών από την τοπική κοινότητα Καλαμαύκας μέχρι Μάλλες και εντός του Οροπεδίου Λασιθίου.

Τα σημεία που χρειάζονται αλυσίδες στη Δυτική Μακεδονία    

Προβλήματα στην ομαλή κίνηση των οχημάτων εξαιτίας του παγετού εντοπίζονται σε ορισμένα μόνο σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου στις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών.

Πιο συγκεκριμένα, από το 10ο έως το 25ο χλμ της Εθνικής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βίγλας), από το 96,5ο χλμ έως το 113,4ο χλμ της Εθνικής Οδού Κοζάνης – Ιωαννίνων, από το 18ο χλμ έως το 28ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βίτσιου) και από το 22ο χλμ έως το 35ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Καστοριάς - Αμυνταίου καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού δικτύου της Φλώρινας και Καστοριάς, η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μόνο με τη χρήση ειδικών ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων. Επίσης, στην περιοχή της Εορδαίας, από το 12ο χλμ. έως το 24ο χλμ. της Επαρχιακής Οδού Πτολεμαΐδας – Βλάστης και σε όλο το δημοτικό οδικό δίκτυο χρειάζονται αλυσίδες.

Αλυσίδες χρειάζονται για την πρόσβαση των οχημάτων στα ορεινά χωριά πέριξ του χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας, στα Γρεβενά και στα χωριά Ζιάκας, Σπήλαιο, Περιβόλι, Αβδέλλα, Δοτσικό και Σαμαρίνα.

Μεταφορά ασθενών από νησιά του Αιγαίου με ελικόπτερα της πολεμικής Αεροπορίας    

Εν μέσω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, χθες ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβαν από νησιά του Αιγαίου 2 ασθενείς, τους οποίους μετέφεραν σε νοσοκομεία μεγάλων αστικών κέντρων.

Συγκεκριμένα:

  • Ένα ελικόπτερο ΑΒ-205 μετέφερε 1 ασθενή από τη Σκόπελο στο Βόλο και
  • Ένα ελικόπτερο Super Puma μετέφερε 1 ασθενή από τη Σαμοθράκη στην Αλεξανδρούπολη.
  • Συμπληρώθηκαν 4,1 ώρες πτήσης σε 2 αποστολές.

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας    

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, λόγω εκτέλεσης προγραμματισμένων εργασιών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, από τις 23:00 της 17ης Φεβρουαρίου έως τις 5:00 της 18ης Φεβρουαρίου θα υπάρχει ολικός αποκλεισμός κυκλοφορίας και στις δύο κατευθύνσεις του αυτοκινητόδρομου, στο τμήμα μεταξύ του ανισόπεδου κόμβου Στέρνας και του ανισόπεδου κόμβου Τρίπολης Βόρεια.

Κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους ανισόπεδους κόμβους Στέρνας, Νεοχωρίου, Αρτεμισίου και Τρίπολης Βόρεια και ταυτόχρονα η κίνηση των οχημάτων θα εκτρέπεται στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης-Άργους.

Ματαιώσεις πτήσεων λόγω έντονων καιρικών φαινομένων από την SKY express

Συγκεκριμένα η εταιρεία ματαιώνει τις παρακάτω πτήσεις: 

  • GQ 210/211 Αθήνα - Ηράκλειο - Αθήνα
  •  GQ 250/251 Αθήνα - Χανιά - Αθήνα
  •  GQ 020/021 Αθήνα - Σύρος - Αθήνα
  •  GQ 400/401 Αθήνα - Νάξος - Αθήνα
  •  GQ 310/311 Αθήνα - Σάμος - Αθήνα
  •  GQ 030/031 Αθήνα - Κάλυμνος - Αθήνα
  • GQ 100/060/060/061/061/101 Ηράκλειο - Ρόδος - Κάρπαθος - Κάσος - Κάρπαθος - Ρόδος - Ηράκλειο 

Η εταιρεία θα ενημερώνει συνεχώς τους επιβάτες για την τροποποίηση του προγράμματος των πτήσεών της. 

Απαγορευτικό στα λιμάνια

Παραμένουν τα προβλήματα και σήμερα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και φθάνουν κατά τόπους, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου. Δεν πραγματοποιούνται, επίσης, τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Πόρο, ενώ κλειστή παραμένει η γραμμή Πάχη Μεγάρων-Φανερωμένη Σαλαμίνας και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν αλλαγές και τροποποποιήσεις των δρομολογίων που έχουν προκληθεί από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Δείτε εδώ πού υπάρχουν προβλήματα σε όλη τη χώρα

καιρόςΜήδειαχιόνιααπαγόρευση κυκλοφορίαςκακοκαιρία