Ελλάδα|17.02.2021 08:21

Καιρός: Πόσο θα κρατήσουν οι διακοπές ρεύματος στην Αττική

Newsroom

Χωρίς ρεύμα έχουν μείνει εδώ και πολλές ώρες περισσότερες από 30 περιοχές σε ολόκληρη την Αττική κι ενώ η κακοκαιρία Μήδεια δεν λέει να κοπάσει. Εκατοντάδες σπίτια από την Αγία Παρασκευή έως και την Βούλα έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της Αθήνας, να μην μπορούν να μαγειρέψουν ή ακόμα και να ζεσταθούν, σε περίπτωση που περίμεναν να ανάψουν τα κλιματιστικά ή καλοριφέρ.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Τρεις νεκροί από την κακοκαιρία - Οι δύο στην Εύβοια, ένας στην Κρήτη

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν συνέχιση της σφοδρής χιονόπτωσης για ακόμα ένα 24ωρο και όπως όλα δείχνουν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης δεν θα λυθούν άμεσα. Αυτό άλλωστε επισημαίνουν και οι υπεύθυνοι του ΔΕΔΔΗΕ, οι οποίοι συνιστούν στους πολίτες που τους καλούν για διευκρινίσεις να κάνουν υπομονή, καθώς οι κλήσεις είναι δεκάδες.

«Ίσως και μέρες η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης»

Το ethnos.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, κ. Γιώργο Αδαμίδη για τα προβλήματα που έχουν ανακύψει σε oλόκληρη την Αττική. Όπως ο ίδιος επεσήμανε, όλα τα συνεργεία είναι στον δρόμο και δίνουν μάχη για να λύσουν τις βλάβες.

«Θα χρειαστούν ίσως και μέρες για να αποκατασταθούν πλήρως τα ζητήματα που έχουν προκύψει στο σύστημα ηλεκτροδότησης, αφού οι πτώσεις δέντρων που σημειώνονται εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης είναι πολλές και οι τεχνικοί, σε πολλές περιπτώσεις, αδυνατούν να φτάσουν στα σημεία που χρειάζεται αφού δεν έχει προηγηθεί η παρέμβαση του εκχιονιστικού που θα τους ανοίξει τον δρόμο. Μέχρι το βράδυ, το ρεύμα θα έχει συνδεθεί πάλι σε κάποιες περιοχές και ευχόμαστε να μην πέσει πάλι. Όμως ο καιρός είναι απρόβλεπτος, δεν μπορούμε να ξέρουμε». Ο κ. Αδαμίδης τόνισε πως από την Δευτέρα όλα τα συνεργεία εργάζονται συστηματικά για την αποκατάσταση των προβλημάτων, ενώ διευκρίνισε πως αιτία είναι οι πτώσεις δέντρων που κόβουν τα καλώδια που είναι απαραίτητα για την παροχή του ρεύματος. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ εξήγησε μεταξύ άλλων πως και η έλλειψη προσωπικού είναι ένας βασικός λόγος που αργεί να αποκατασταθεί το πρόβλημα, καθώς οι τεχνικοί που έχουν ριχτεί στη μάχη είναι λίγοι.

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση από το πρωί εντοπίζονται:

Στην Αττική, προβλήματα καταγράφονται στις περιοχές Ηλιούπολη, Χαλάνδρι, Αγ.Απόστολοι Καλάμου, Άγιος Στέφανος, Πετρούπολη, Γλυφάδα, Περιστέρι, Ίλιον, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Δαχτυλίδι Αμαρουσίου, Λούτσα, Παλαιό Ψυχικό, Νέο Ψυχικό, Γραμματικό, Αγία Παρασκευή, Πολύδροσο, Διόνυσος, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκάς, Σαλαμίνα, Αυλώνας, Νέα Ιωνία και Μεταμόρφωση.

Στην Εύβοια, το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ είναι ενισχυμένο από το πρωί με συνεργαζόμενους εργολάβους από γειτονικές περιοχές και έχει επανηλεκτροδοτήσει τα μεγαλύτερα με βάση τον πληθυσμό χωριά όπως Κεχριές, Ροβιές, Μαντούδι και Προκόπι. Συνεχίζονται οι εργασίες για την επανηλεκτροδότηση έως το βράδυ των χωριών από το κεντρικό τμήμα έως και το Βόρειο, δηλαδή από τη Χαλκίδα προς Άγιο Ιωάννη Ρώσο και τα ορεινά χωριά της Ιστιαίας αποκαθιστώντας τις εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και πλήθος σπασμένων στύλων.

Ο ΔΕΔΔΗΕ ζητά την κατανόηση του κοινού και υπογραμμίζει πως όλο το τεχνικό προσωπικό του βρίσκεται επί ποδός καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για την όσο το δυνατόν ταχύτερη επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών.

Πώς δηλώνονται οι βλάβες

Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα των διακοπών ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας Μήδεια έκανε στη σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕΤάσος Μάνος

Ο κ. Μάνος κάλεσε τους πολίτες να δηλώνουν τη βλάβη τους στα σημεία που είναι, προκειμένου όπως είπε, «να έχουμε εικόνα και των μικρότερων βλαβών στη χαμηλή τάση είτε στο τηλεφωνικό μας κέντρο (11500) είτε στο “myapp ΔΕΔΔΗΕ”, είτε στην ιστοσελίδα. Και φυσικά είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνεχιστεί η άριστη συνεργασία με τους δήμους ούτως ώστε να ανοίγουν τόσο οι βοηθητικοί δρόμοι για να έχουν πρόσβαση τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ όσο και να μας υποστηρίξουν στα κλαδέματα των δέντρων. Όσο συνεχίζεται η χιονόπτωση, τα δέντρα βαραίνουν περισσότερο και ακόμα περισσότερα κλαδιά σπάνε και πέφτουν πάνω στα καλώδια». 

Ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ για τις διακοπές ρεύματος στην Αττική

Το απόγευμα της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε:

«Με αφορμή τις πρωτοφανείς ζημιές που έχει προκαλέσει η σφοδρή κακοκαιρία Μήδεια στο Δίκτυο Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας  που είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση εκατοντάδων δέντρων σε γραμμές Μέσης και Χαμηλής Τάσης πολλών περιοχών της Αττικής και κυρίως στα Βόρεια Προάστια, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώνει ότι αυτή την ώρα το τεχνικό του προσωπικό (περί τα 400 άτομα) το οποίο ενισχύεται με επιπλέον 60 άτομα από τις υπόλοιπες περιφέρειες , συνεχίζει πυρετωδώς το εξαιρετικά δύσκολο έργο της αποκατάστασης των ζημιών σε όλο το λεκανοπέδιο.

Συντονισμένες οι δυνάμεις του ΔΕΔΔΗΕ με τις δυνάμεις των Δήμων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Προστασίας αλλά και του Στρατού, προσπαθούν αυτή την ώρα  να ολοκληρώσουν τη διάνοιξη κεντρικών αλλά και παράπλευρών/βοηθητικών οδών καθώς και να ολοκληρώσουν απαραίτητα κλαδέματα δέντρων, προκειμένου τα συνεργεία του να προσεγγίσουν τα σημεία του Δικτύου και να αποκαταστήσουν τις ζημιές,

Από το πρωί της Δευτέρας 15 Φεβρουαρίου και έως τώρα, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο Δίκτυο κυρίως στα Βόρεια Προάστια της Αττικής, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ). Συνολικά έχουν γίνει εκατοντάδες χειρισμοί στο δίκτυο Μέσης Τάσης και έχουν επαναφερθεί περί τις  35 γραμμές ΜΤ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ θα συνεχίσει καθ΄όλη τη διάρκεια της νύχτας το έργο αποκατάστασης των ζημιών στο Δίκτυο σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης».

Πέτσας: Κινητοποίηση για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης 

O αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην ΕΡΤ το μεσημέρι της Τρίτης δήλωσε πως είναι εκτεταμένο το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης γιατί πάρα πολλά κλαδιά δέντρων έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να απαιτείται συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ να κάνει την κοπή των δέντρων. «Δεν μπορούν εθελοντές ή εργάτες του δήμου να κάνουν αυτό το πράγμα με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επαναφορά του ρεύματος» είπε ο κ. Πέτσας.

Βγαίνει ο Στρατός στους δρόμους για την κακοκαιρία

Ενεργοποιείται και ο Στρατός για να δοθεί λύση στα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί κυρίως στην Αττική αλλά και σε διάφορες περιοχές της χώρας με τις διακοπές ηλεκτροδότησης.

Ζητήθηκε η συνδρομή του στρατού για να ανοίξει δρόμους, να κόψει δένδρα και να αποκαταστήσει βλάβες του οδικού δικτύου με τα βαριά μηχανήματα που διαθέτει, προκειμένου να μπορούν να φτάσουν τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στα σημεία όπου έχουν προκληθεί οι βλάβες και να τις αποκαταστήσουν.

Διαβάστε επίσης: Καιρός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Διόνυσος - Χωρίς ρεύμα και νερό

κακοκαιρίαΑττικήχιόνιαδιακοπές ρεύματοςΓΕΝΟΠ ΔΕΗΜήδεια