Ελλάδα|09.01.2019 11:45

Το ΣτΕ «ανοίγει» τα μαγαζιά τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές

Σοφία Σπίγγου

«Απελευθερώνεται» ηλειτουργία των καταστηµάτων τις Κυριακές σε ορισµένες τουριστικές περιοχές για την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου, έπειτα από την έκδοση της πολυαναµενόµενης απόφασης του Συµβουλίου της Επικράτειας.

Το Δ’ Τµήµα του ανώτατου δικαστηρίου αποφάσισε µε οριακή πλειοψηφία ότι είναι συνταγµατικές η λειτουργία των καταστηµάτων κατά την 7η ηµέρα της εβδοµάδας και, κατά συνέπεια, η απόφαση του τότευπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης, ∆ήµου Παπαδηµητρίου, µε την οποία καθορίστηκαν οι περιοχές στις οποίες επιτρέπεται η προαιρετική λειτουργία των εµπορικών καταστηµάτων τις Κυριακές (από Μάιο έως Οκτώβριο).

Στο σκεπτικό της απόφασης, η πλειοψηφία αναφέρει ότι δεν παραβιάζεται η συνταγµατική αρχή της αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστηµάτων κατά τις Κυριακές δεν έγινε αδιακρίτως, αλλά στο αναγκαίο και ικανό µέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωµένα υφίσταται αξιόλογη -σε εθνική κλίµακα- τουριστική κίνηση.

Μάλιστα, γίνεται λόγος για επιδίωξη του γενικού συµφέροντος, που σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν είναι άλλο από την ενίσχυση του τουρισµού, και δη σε συγκριµένες περιόδους του έτους και περιοχές της χώρας.

Η µειοψηφία

Ωστόσο, στην απόφαση διατυπώθηκε ισχυρή µειοψηφία από τους συµβούλους Επικρατείας Ηλία Μάζο και Χριστίνα Σιταρά, αλλά και τον πάρεδρο Ιωάννη Μιχαλακόπουλο, πουυποστήριξαν ότι η επίµαχη υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνταγµατική αρχή της αναλογικότητας, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη και την 106η σύµβαση εργασίας του ∆ιεθνούς Οργανισµού Εργασίας.

Στο δικό της σκεπτικό, η µειοψηφία επισηµαίνει ότι η απόφαση της Ολοµέλειας του ΣτΕ του 2017, που έκρινε αντισυνταγµατική και µη νόµιµη τη λειτουργία των καταστηµάτων κατά τις Κυριακές, έχει τη δέουσα τεκµηρίωση.

Σε εκείνη την απόφαση (υπ’ αρίθµ. 100/2017) αναφερόταν ότι «το Σύνταγµα κατοχυρώνει για τους πάσης φύσεως εργαζοµένους και απασχολούµενους το δικαίωµα ελεύθερου χρόνου και της απόλαυσης του ατοµικού και τους από κοινού µε την οικογένειά τους ως τακτικό διάλειµµα της εβδοµαδιαίας εργασίας».

Συμβούλιο της Επικρατείαςτουρίστεςτουριστικά μαγαζιά