Ελλάδα|18.02.2021 16:01

«Προσπαθώντας tv»: Πώς στήθηκε η τηλεκπαίδευση στις φυλακές Αυλώνα

Newsroom

Μπορεί η τηλεκπαίδευση να έχει καθιερωθεί ως μορφή μαθήματος στα σχολεία αλλά για τα σχολεία των φυλακών, εκεί όπου η πρόσβαση στο ίντερνετ απαγορεύεται στο κελί, υπήρχε ένα κενό. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει το «Προσπαθώντας ΤV».

Ο λόγος για την έμπνευση που είχε ο διευθυντής του Σχολείου Ανηλίκων στο Ειδικό Κέντρο Κράτησης Νέων Αυλώνα, Πέτρος Δαμιανός, ο οποίος έστησε εκ του μηδενός έναν εκπαιδευτικό τηλεοπτικό σταθμό. «Αν είχαμε ένα κανάλι, όπως είναι τα υπάρχοντα κανάλια που μπορούσαν να το επιλέξουν με το τηλεκοντρόλ τους, τότε θα μπορούσαμε να φθάσουμε στα παιδιά», εξηγεί ο Πέτρος Δαμιανός.

Το κανάλι ονομάστηκε «Προσπαθώντας TV», που ήταν και το όνομα της σχολικής εφημερίδας που είχαν εκδώσει στο παρελθόν. 

Το ρόλο του τεχνικού ανέλαβε ο καθηγητής Μουσικής του σχολείου των φυλακών. Ο Νίκος Καραδοσίδης αξιοποίησε την εμπειρία του ως τεχνικός συναυλιών αλλά τις γνώσεις που αποκόμισε από εκπαιδευτικά βίντεο στο YouTube και η σχολική αίθουσα μετατράπηκε σε στούντιο «Όλη η ιστορία εδώ πέρα είναι το λεγόμενο DIY, Do-It-Yourself, "Κάντο μόνος σου". Δηλαδή, με ό,τι υλικό έχεις, με ό,τι εργαλεία έχεις, να προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο», σχολιάζει ο κ. Καραδοσίδης.

Η πρώτη εκπομπή του καναλιού μεταδόθηκε στις 8 Ιανουαρίου και σήμερα, το «Προσπαθώντας TV» εκπέμπει 24 ώρες το 24ωρο με τους εκπαιδευτικούς να μαγνητοσκοπούν. Ο 23χρονος κρατούμενος Κ. λέει ότι «πριν δεν μπορούσαμε να διαβάσουμε μέσα και τώρα μπορούμε να το βλέπουμε και να καταλαβαίνουμε πράγματα από το κανάλι που μας εξηγούν οι καθηγητές».

σχολείαμαθητέςφυλακές Αυλώνατηλεκπαίδευση