Δημήτρης Λιγνάδης: Στη ΓΑΔΑ με τον δικηγόρο του
NewsroomΣτη ΓΑΔΑ βρέθηκε ο Δημήτρης Λιγνάδης το απόγευμα του Σαββάτου 20 Φεβρουαρίου με τον δικηγόρο του. Ο γνωστός σκηνοθέτης εμφανίστηκε γύρω στις 15:30 στον 10ο όροφο της ΓΑΔΑ για να ρωτήσει εάν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σε βάρος του. Οι αστυνομικοί τον ενημέρωσαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έπειτα από 15 λεπτά ο Δημήτρης Λιγνάδης αποχώρησε.
Ο δικηγόρος του Δημήτρη Λιγνάδη, Νίκος Γεωργουλέας, έκανε δήλωση χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει εάν ο σκηνοθέτης προσήλθε ή όχι στη ΓΑΔΑ: «Ζητήσαμε αρμοδίως ενημέρωση από τις αρχές και λάβαμε την απάντηση από την Αστυνομία ότι μέχρι στιγμής ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν αναζητείται», ήταν η δήλωση του δικηγόρου.
Διαβάστε ακόμα: Υπόθεση Λιγνάδη: «Αδειασμα» από Μενδώνη - Τι απαντά το Μέγαρο Μαξίμου
Λιγνάδης στο OPEN: «Έχω μια ολόκληρη χώρα εναντίον μου, αρμόδια τα δικαστήρια»
Σημειώνεται ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN TV, το βράδυ της Παρασκευής 19 Φεβρουαρίου, απάντησε ουσιαστικά στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο». Ο Δημήτρης Λιγνάδης ανέρε τα εξής: «Αν είμαι επικίνδυνος ή όχι άνθρωπος, είτε στη δουλειά μου είτε στη ζωή μου, αυτό νομίζω θα το αποφασίσουν άλλα θεσμικά όργανα. Αυτό λέει το κράτος δικαίου. Αυτό αποφασίζεται, δεν προαποφασίζεται».
Ερωτηθείς αν έχει εγκληθεί από τον εισαγγελέα. ο Δημήτρης Λιγνάδης απαντά: «Τι εννοείτε; Aν έχω εγκληθεί από το λαϊκό αίσθημα; Έχω μια ολόκληρη χώρα εναντίον μου. Δεν έχω τίποτα τέτοιο (εννοώντας ότι δεν έχει εγκληθεί από τον εισαγγελέα). Αν εγκληθώ για κάτι, η επικινδυνότητα κάποιου ανθρώπου δεν κρίνεται από λαϊκά δικαστήρια, δεν κρίνεται από τα ΜΜΕ και τα κοινωνικά δίκτυα. Κρίνεται θεσμικά».
Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση για την υπόθεση Λιγνάδη
Σε μείζον θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει μετατραπεί η υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη. Το μεσημέρι της Παρασκευής, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «άδειασε» ουσιαστικά τον πρώην συνεργάτη της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Λιγνάδης είναι «ένας επικίνδυνος άνθρωπος» και πώς «το έμαθε τώρα». Τα λόγια της προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων στα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που με σωρεία ανακοινώσεων, ζητούν την παραίτησή της.
Μιλώντας σε ενημέρωση στους διαπιστευμένους συντάκτες του υπουργείου Πολιτισμού την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου η κυρία Μενδώνη ανέφερε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ προσωπικός της φίλος και πως ο ίδιος δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019 αλλά πως έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο. «Ήρθε η ώρα να σπάσει η σιωπή. Να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό. Να μην ανεχτούμε να υπάρξουν άλλα θύματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού είναι δεδομένο ότι όπου χρειαστεί θα ανανεωθεί το θεσμικό πλαίσιο και θα μπουν κανόνες που θα καθορίζουν με ακρίβεια τις διευθυντικές θέσεις. Δεν έχει κανείς το ελευθέρας να κατακεραυνώνει κανενός την προσωπικότητα. Έχω προτείνει να υπάρξει αναγνώριση των καλλιτεχνικών σχολών. Πρέπει να δούμε με έναν διαφορετικό τρόπο τις εργασιακές σχέσεις» ανέφερε η υπουργός, η οποία κατέθεσε την Παρασκευή μηνυτήρια αναφορά - υπόμνημα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με την οποία ζητά την πλήρη διερεύνηση των καταγγελλόμενων υποθέσεων στο θέατρο, από τη Δικαιοσύνη.
Έρχονται νομοθετικές πρωτοβουλίες με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη
Νομοθετικές πρωτοβουλίες εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη. Άμεσα αναμένεται να θεσπιστεί ένα νέο (απαραίτητο) πλαίσιο δεοντολογίας στον καλλιτεχνικό χώρο και στον χώρο του Αθλητισμού. Αυτό θα γίνει μέσω συγκεκριμένων αλλαγών στην νομοθεσία προκειμένου στο μέλλον να αποφευχθούν όσο το δυνατόν φαινόμενα Λιγνάδη. Παράλληλα, εξετάζεται ιδιαιτέρως το θέμα των ανηλίκων, καθώς ένας ανήλικος δυσκολεύεται να απευθυνθεί στις αρμόδιες Αρχές.
Εξίσου σημαντική θεωρείται η σκέψη που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου εις ότι αφορά την παραγραφή τέτοιων αδικημάτων. Διότι να θυμίσουμε ότι οι περισσότερες καταγγελίες εναντίον του κ. Λιγνάδη έχουν παραγραφεί. Να σημειωθεί, πάντως, ότι κατά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, που έγινε λίγο αφότου συγκροτήθηκε η κυβέρνηση, αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για το αδίκημα του βιασμού. Παράλληλα, όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, «θα γίνει συστηματική προσπάθεια να καλυφθούν τα κενά που τυχόν υπάρχουν στο νομικό πλαίσιο. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και έχει μία κοινωνία δικαίου. Σημασία έχει να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον σε όλους τους χώρους, όχι μόνο στο θέατρο. Είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία».
Διαβάστε ακόμα: Τσίπρας για Λιγνάδη : Μητσοτάκης – Μενδώνη συγκάλυψαν, η υποκρισία έχει όρια
- Σε δύο κύματα η κακοκαιρία στην Αττική: Προσοχή τις επόμενες 30 ώρες - Κίνδυνος για πλημμύρες
- Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου έγινε η έκρηξη στους Αμπελόκηπους: «15 μέρες μετά δεν έχει γίνει τίποτα»
- Ποιοι σταθμοί μετρό κλείνουν την Κυριακή για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου
- Πώς η... μπανανοφοβία μιας υπουργού έγινε εθνικό θέμα στη Σουηδία