Θεσσαλονίκη - κορονοϊός: Καμπανάκι η αύξηση ασθενών σε ιδιώτες γιατρούς
Ρωμανός Κοντογιαννίδης«Καμπανάκι» για την εξέλιξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα αποτελεί, εκτός από την καταγεγραμμένη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά οι περιπτώσεις, κατά τις οποίες ιδιώτες γιατροί περιθάλπουν και παρακολουθούν ασθενείς με συμπτώματα κορονοϊού.
Αυτό τόνισε στο ethnos.gr o πνευμονολόγος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής, σημειώνοντας ότι ο ίδιος την τελευταία εβδομάδα δέχεται τουλάχιστον ένα τηλέφωνο την ημέρα από ασθενή με συμπτώματα κορονοϊού, συχνότητα που δεν υπήρχε το προηγούμενο διάστημα, από τις αρχές του χρόνου και μετά. Ο κ. Τσαβλής, ωστόσο, υποστηρίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθεί ένα νέο σκληρό χτύπημα της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχο με αυτό του περασμένου Νοεμβρίου, σε περίπτωση που οι πολίτες τηρούν όλα τα αυστηρά μέτρα που έχει θεσπίσει για την περιοχή η Πολιτεία, καθώς και τα ατομικά μέτρα προστασίας.
Διαβάστε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Εξι φορές πάνω το ιικό φορτίο στα λύματα από το τέλος Ιανουαρίου
«Προσωπικά φοράω μάσκα 18 ώρες την ημέρα. Τη φοράω και μέσα στο σπίτι μου και τη βγάζω, μόνο όταν κοιμάμαι. Επίσης μάσκα μέσα στο σπίτι φοράει και η σύζυγός μου, καθώς και τα τρία μου παιδιά. Αναγνωρίζω ότι όλοι οι πολίτες έχουν κουραστεί να τους ζητάμε να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας, αλλά αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση για την αντιμετώπιση της πανδημίας», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Τσαβλής.
Σωστό το αυστηρό lockdown στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου
Κατά τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, το αυστηρό lockdown που επέβαλε η Πολιτεία στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, εφόσον η επιτροπή των ειδικών έκρινε ότι στην περιοχή υπάρχει αύξηση του ιικού φορτίου. Όπως υποστηρίζει, η ίδια τακτική πρέπει να ακολουθηθεί και σε άλλες περιοχές της πόλης, σε περίπτωση που παρουσιάσουν και αυτές αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Αυτό διότι είναι πολύ δύσκολο και θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία, το να κλείσει ένα μεγάλο πολεοδομικό συγκρότημα, αν σε μία ή σε κάποιες περιοχές τουεντοπιστούν αυξημένα κρούσματα.
Ωστόσο, ο κ. Τσαβλής σημειώνει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί ότι θα κλείσει αποτελεσματικά μία περιοχή που βρίσκεται εντός πολεοδομικού συγκροτήματος, αφού πολλοί κάτοικοί της μπορεί να εργάζονται και να πρέπει να μετακινούνται καθημερινά σε άλλες περιοχές. «Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το αυστηρό lockdown σε μία περιοχή ενός πολεοδομικού συγκροτήματος, όμως, εφόσον οι λοιμωξιολόγοι έκριναν ότι υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, κατέληξαν σε μία σωστή απόφαση, η οποία θα βοηθήσει. Σε τέτοιες περιπτώσεις σε μεγάλο βαθμό το βάρος πέφτει στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να κάνουν το καθήκον τους και να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Πρέπει να σημειωθεί ότι και η Πολιτεία δεν έχει κάνει απολύτως σωστά το καθήκον της, κυρίως στην εφαρμογή οριζόντιων μέτρων για όλους και στην επιτήρησή τους, καθώς και στην επάρκεια του αριθμού των τεστ.
Κλειστά τα σχολεία
Ο κ. Τσαβλής σημείωσε ακόμα ότι αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχουν κλείσει εδώ και πολλές μέρες τα σχολεία, ακόμα και αυτά της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, αφού τα παιδιά παρουσιάζουν υψηλή μεταδοτικότητα.
«Με εξαίρεση τα σχολεία εκτιμώ ότι αυτήν την στιγμή τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το Δήμο Θεσσαλονίκης είναι επαρκή, συγκριτικά με την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, αφού και τα νοσοκομεία τώρα δεν πιέζονται ιδιαίτερα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πολύ ρευστή και δυναμική και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει ούτε καν την επόμενη ημέρα. Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα αποτελεί ένα καμπανάκι. Επίσης, καμπανάκι αποτελεί και το γεγονός ότι οι ιδιώτες γιατροί δεχόμαστε πλέον περισσότερα τηλεφωνήματα από ασθενείς που βρίσκονται στα σπίτια τους. Προσωπικά εδώ και μία εβδομάδα δέχομαι τουλάχιστον ένα τηλέφωνο την ημέρα από ασθενή, κάτι που δε συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. Είχα να το βιώσω αυτό 1,5 μήνα. Αυτό δείχνει ότι η κατάσταση σοβαρεύει, όμως, μπορούμε να προλάβουμε μία άσχημη εξέλιξη, αν εφαρμόζουμε τα μέτρα», λέει ο κ. Τσαβλής.
Παρενέργειες μετά την αποθεραπεία
Ο πνευμονολόγος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Θεσσαλονίκης αναφέρει ότι είναι πιθανό να παρουσιάσουν ακόμα και για αρκετό καιρό ή και για πάντα κάποιες παρενέργειες ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν από τον κορονοϊό.
«Αν και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να πούμε κάτι με σιγουριά, ο κορονοϊός είναι πιθανό να αφήσει για λίγο, για μεγάλο χρονικό διάστημα ή και για πάντα ινωτικές βλάβες στους πνεύμονες και θρόμβους σε ασθενείς που αποθεραπεύτηκαν. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ασθενείς που έχουν επιβαρυμένους πνεύμονες, όπως στους καπνιστές. Μπορεί να παρουσιάζουν βήχα ή δύσπνοια, αλλά δε θα κινδυνεύσει η ζωή τους», τονίζει ο κ. Τσαβλής.
Διαβάστε ακόμη: Κορονοϊός: Σε αυστηρό lockdown από σήμερα οι Δήμοι Καλυμνίων, Κορδελιού-Ευόσμου - Τα μέτρα
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό