Υπουργείο Παιδείας: Στα αζήτητα 2 χρόνια επένδυση υψηλής τεχνολογίας 38,6 εκατ ευρώ στο ΑΠΘ
Τίμος ΦακαλήςΣτα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας παραμένει εδώ και δύο χρόνια η πρόταση χρηματοδότησης business plan ύψους 38,6 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ) στη Θεσσαλονίκη. Το ΕΚΝΟΗ ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη του οικοσυστήματος Νανοτεχνολογίας που βρίσκεται ήδη υπό την ομπρέλα του ΑΠΘ.
Μόλις την προηγούμενη βδομάδα «άναψε» το πράσινο φως η Επιτροπή που συστάθηκε από το υπουργείο Παιδείας (συμμετείχαν υψηλού κύρους επιστήμονες) με εντολή του πρώην υφυπουργού Παιδείας. Βασίλη Διγαλάκη, για την αξιολόγηση της πρότασης του ΑΠΘ και πλέον είναι στα χέρια του υπουργείου Παιδείας αν θα προχωρήσει ή όχι τη διαδικασία.
Διαβάστε επίσης: Κτηματαγορά: Αύξηση του τιμήματος για μεταβίβαση ακινήτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το πλάνο της επένδυσης
Η συνολική επένδυση της ΕΤΕπ για την επέκταση και ανάπτυξη του εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN θα φτάσει τα 51.6 εκατ. ευρώ (75% η συμμετοχή της ΕΤΕπ και το 25% από το ελληνικό δημόσιο) σε βάθος πενταετίας. Περιλαμβάνει νέο ειδικό κτίριο, εξοπλισμό και εγκαταστάσεις μοναδικές στη χώρα για την πιλοτική παραγωγή πρότυπων καινοτόμων προϊόντων και βιομηχανικών διεργασιών,διαδικασιών, ενώ αναμένεται σε πλήρη ανάπτυξη να απασχολεί περίπου 500 άτομα και να δημιουργήσει την πρώτη 5ετία λειτουργίας του οικονομικό αντίκτυπο αξίας μεγαλύτερης των 500 εκατομμυρίων ευρώ κατ’ έτος.
Λογοθετίδης: Δεν απάντησε ποτέ το υπουργείο Παιδείας στην ΕΤΕπ
Η ΕΤΕπ, από τον Δεκέμβριο του 2018, έχει εγκρίνει το business plan του Κέντρου και από τον Οκτώβριο του 2019 υπάρχει ομόφωνη απόφαση από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ για τη μετεξέλιξη του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας στη Νανοτεχνολογία, Νανοϊατρική και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά». Παρ’ όλα αυτά το υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει στο αίτημα-επιστολή της ΕΤΕπ για την αποδοχή του πρότζεκτ ούτε και προχώρησε στην έκδοση προεδρικού διατάγματος το οποίο θα έδινε νομική υπόσταση στο νέο φορέα. Το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε από το ΑΠΘ στο υπουργείο Παιδείας επί υπουργίας Γαβρόγλου, μεσολάβησε η αλλαγή της κυβέρνηση και ο φάκελος πέρασε στα χέρια του υφυπουργού Παιδείας Βασίλη Διγαλάκη και από κει στο νέο υφυπουργό Αγγελο Συρίγο.
«Η γραφειοκρατία που ακολούθησε το υπουργείο Παιδείας, η απαντητική επιστολή που δεν έστειλε ποτέ στην ΕΤΕπ αλλά και η καθυστέρηση να εκδώσει το προεδρικό διάταγμα για την ΄ίδρυση του Κέντρου είναι απαράμιλλη. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια του υπουργείου Παιδείας» δήλωσε στο ethnos.gr ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN, ΑΠΘ καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης και πρόσθεσε: «Δεν ξέρω που είναι το πρόβλημα και δεν ξεκολλάει. Μπορεί να είχε ένα προβληματισμό ο κ. Διγαλάκης στο παρελθόν ότι είναι πολύ μεγάλο το ποσό. Αλλά ο χρόνος που πέρασε στα χέρια του ο φάκελος ξεπέρασε τον ενάμιση χρόνο. Η ΕΤΕΠ δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της αλλά δεν θέλει να ανακατευτεί με το υπουργείο Παιδείας γιατί επανειλημμένα έχει στείλει επιστολές στον κ. Διγαλάκη. Και θεωρεί ότι δεν πρέπει να πιέζει για ένα έργο για το οποίο θα έπρεπε να ‘τρέχει’ και να ενδιαφέρεται η ελληνική κυβέρνηση».
Όλη η προσπάθεια ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια, όταν η ΕΤΕπ αποφάσισε να επενδύσει χρήματα κυρίως σε δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια, και ερευνητικά κέντρα στη χώρα μας λόγω της κρίσης, ενισχύοντας δραστηριότητες που δεν υπάρχουν. Η επένδυση αυτή θεωρείται εμβληματική από την ΕΤΕπ, καθώς επιλέχτηκε ανάμεσα σε 20 αντίστοιχες προτάσεις από φορείς της Ευρώπης. Ζωηρό ενδιαφέρον για το ζήτημα έχει δείξει και ο Υφυπουργός Έρευνας και Ανάπτυξης Δρ. Χ. Δήμας ο οποίος προώθησε τη συνεργασία του ΕΚΝΟΗ με το ThessIntec Σε χώρο του ThessIntec αναμένεται να δημιουργηθεί το ΕΚΝΟΗ, δημιουργώντας συνέργειες και αλλά νέες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού «Είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουν μαζί» πρόσθεσε ο κ. Λογοθετίδης.
Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Εδώ και δύο δεκαετίες τουλάχιστον το Εργαστήριο ΝανοτεχνολογίαςLTFN του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της Νανοτεχνολογίας στη χώρα και την Ευρώπη. Μεταξύ άλλων έχει αναπτύξει ένα πλήρες και μοναδικό οικοσύστημα, στο οποίο εκπαιδεύει νέους επιστήμονες, προσελκύει χρηματοδότηση εκατομμυρίων ευρώ κάθε έτος από την ΕΕ, δημιουργεί νέες ερευνητικές εγκαταστάσεις, πρωτότυπο εξοπλισμό και έξυπνες βιομηχανικές διαδικασίες (Industry 4.0, SmartFactory,GREENDEAL) προωθεί την επιστημονική και ακαδημαϊκή αριστεία, κατοχυρώνει την πνευματική ιδιοκτησία και την κεφαλαιοποιεί μέσω ίδρυσης νεοφυών επιχειρήσεων στα Εκτυπώσιμα Φωτοβολταϊκά και ενέργεια και συσκευές φωτισμού (OLEDs), την νανοϊατρική και τα νανοϋλικά για εφαρμογές στη φωτονική, την νανοηλεκτρονική, την υγεία .
Διαβάστε επίσης: Μανιτάκης στο ethnos.gr για ΑΠΘ: Αξιοθρήνητες μειοψηφίες καταπατούν το άσυλο
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»