Ελλάδα|23.02.2021 22:50

Δημήτρης Λιγνάδης: Οταν ο σκηνοθέτης έκανε μαθήματα ηθικής

Newsroom

Για την «τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων» είχε μιλήσει στις 20 Ιανουαρίου 2020 στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου τότε ο κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή σήμερα, Δημήτρης Λιγνάδης

Τι έλεγε τότε ο Δημήτρης Λιγνάδης: «Θεωρώ όχι μόνο υποχρέωση δική μου, καλλιτεχνική, αλλά και υποχρέωσή μου ως Ελληνα πολίτη να μιλήσω. Εγώ είμαι 55 ετών και έχω αποφασίσει στη ζωή μου από εδώ και πέρα να κάνω αυτό που μου επιτάσσει η συνείδησή μου. 

Ο συγχωρεμένος ο πατέρας μου, ο Τάσος Λιγνάδης μου είχε πει ότι αν απωλέσεις τις βασικές αρχές σου, είσαι φτωχός και ξεβράκωτος. Νομίζω ότι η αφελέστατη ερώτηση που θα έπρεπε να τεθεί για το θέμα της τρομοκρατίας είναι τι εννοούμε με τον όρο τρομοκρατία. Επειδή έχω μία διαστροφή αρχαιολαγνική και λόγω της φιλολογικής μου ιδιότητας, θέλω να πω ότι οι αρχαίοι έλεγαν αρχή, επιστήμης ονομάτων επίσκεψης. Δηλαδή, ότι για να καταλάβουμε γιατί μιλάμε πρέπει να σταθούμε στο όνομά του και τρομοκρατία σημαίνει το κράτος του τρόμου, δηλαδή η δύναμη του τρόμου. 

Από κει και πέρα, το ερώτημα που θα έπρεπε να τεθεί είναι - με συγχωρείτε που θα ακουστεί σοκαριστικό - γιατί να μην σκοτώνω όποτε θέλω. Γιατί να μην σκοτώνω όποιον δεν με βολεύει και γιατί να μην βάζω ένα ιδεολογικό πρόσημο σε αυτή μου την πράξη για να μπορέσω να κοιμάμαι λίγο πιο ήσυχα. Δηλαδή, γιατί να μην έχω μια ελαστική συνείδηση για να μη βαφτίσω τη βία, τον φόνο μου, την πράξη μου, να μην τη βαφτίσω αγαθοεργία, φιλανθρωπία, επανάσταση. Αυτά είναι τα ερωτήματα, στα οποία πρέπει να κινηθεί η κουβέντα. Γιατί να μην βιαιοπραγώ όποτε με βολεύει... 

Γιατί αυτό απαντιέται με ζητήματα παιδείας, εκπαίδευσης. Σας λέω τα αυτονόητα, που ακούγονται άχαρα, προτύπων. Θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι σε αυτή τη ζωή υπάρχουν δύο βασικές δυνάμεις που την ηγετούν: 

  • Είναι η φύση και η ηθική. 

Η φύση λέει είμαι δυνατότερος, έχω περισσότερα όπλα είτε λέγονται νύχια, δόντια, μυϊκό σύστημα είτε και όπλα και σου παίρνω το σάντουιτς που τρως. Οι συντεταγμένες πολιτείες υπακούουν σε μια ηθική. Σ' αυτή τη συνύπαρξη αυτών των δύο συνιστωσών, ας το πούμε έτσι, πρέπει να βασιστεί και η κουβέντα». 

Ολη η ομιλία του Δημήτρη Λιγνάδη από 01:35 (ώρα)

Διαβάστε επίσης: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες και «βροχή» καταγγελιών για Δημήτρη Λιγνάδη

ηθοποιόςσκηνοθέτηςΔημήτρης Λιγνάδης