Ελλάδα|26.02.2021 13:04

Κορονοϊός: Η Ελλάδα μετρά πληγές ένα χρόνο μετά το πρώτο κρούσμα

Κώστας Ασημακόπουλος

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την ημέρα που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Ο ιός εμφανίστηκε επισήμως στη χώρα μας στις 26 Φεβρουαρίου 2020 και εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη χώρα σαρώνοντας την κοινωνική και οικονομική ζωή. Ένα χρόνο μετά έχουν μολυνθεί 186.469 άνθρωποι και έχουν πεθάνει 6.410.

Η πρώτη ασθενής

H πρώτη ασθενής ήταν από τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα προ ολίγων ημερών μίλησε στο ethnos.gr και στο συνάδελφο Τίμο Φακαλή. Είναι η επιχειρηματίας Δήμητρα Βουλγαρίδου από τη Θεσσαλονίκη, διαγνώσθηκε θετική στον ιό.

Η πλειοψηφία των πρώτων κρουσμάτων σχετιζόταν με ανθρώπους που ταξίδεψαν στην Ιταλία, μια κύρια επιδημική εστία, και με μια ομάδα προσκυνητών που είχαν ταξιδέψει στο Ισραήλ και την Αίγυπτο, καθώς και επαφές των ατόμων αυτών. Η χώρα τον τελευταίο χρόνο έχει βιώσει 7 μήνες καραντίνας με την συνολική ύφεση να έχει ξεπεράσει το 10% και με ταχύτητες υπερδιπλάσιες ακόμα και από τους χειρότερους μήνες της οικονομικής κρίσης.

Διαβάστε ακόμη: «Aφού είxες κορονοϊό γιατί δεν πέθανες;»: Ασθενής μηδέν έναν χρόνο μετά στο ΕΘΝΟΣ TV

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο

Η τηλεργασία, η τηλεκπαίδευση, το click away, η υποχρεωτική χρήση μασκών, γαντιών, αντισηπτικών, υγειονομικά πρωτόκολλα, καραντίνες, αποκλεισμοί και κατάργηση κάθε είδους κοινωνικής εκδήλωσης επέφεραν ριζικές αλλαγές στην κοινωνία ελπίζοντας τη λύτρωση της μέσα από τον εμβολιασμό. Οι λοιμωξιολόγοι όμως ξεκαθαρίζουν πως τίποτε δεν θα είναι το ίδιο ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 113.551.252 κρούσματα και  2.519.338 θάνατοι μέχρι και τις 25/2/2021.

Πρώτο θύμα ο ασθενής Νο 9

Στις 12 Μαρτίου 2020, το ένατο κρούσμα, ένας 66χρονος καθηγητής, ήταν το πρώτο που κατέληξε από τη νόσο τα ξημερώματα στο νοσοκομείο του Ρίο. Επίσης ανακοινώθηκαν 18 νέα κρούσματα τα οποία 10 χαρακτηρίστηκαν «ορφανά», δηλαδή δεν έγινε δυνατό να ανιχνευθεί ο φορέας από τον οποίο κόλλησαν.

Η μετάλλαξη της Ουγκάντας

Ένα χρόνο μετά ο ιός παρουσιάζει τρεις βασικές μεταλλάξεις, την βρετανική, την αφρικανική αλλά και τη μετάλλαξη της Ουγκάντας όπου το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε μόλις χθες (25/2/21) σε άτομο που είχε ταξιδέψει στην συγκεκριμένη χώρα.

Κυριάρχησε η βρετανική μετάλλαξη

Η μετάλλαξη από την Ουγκάντα έχει εξελιχθεί ξεχωριστά από την παραλλαγή στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία προέρχεται από την ομάδα B.1.1.7. Αντιθέτως η παραλλαγή της Ουγκάντας ανήκει στην «A lineage» και αναφέρεται ως A.23.1 στη μελέτη.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η παραλλαγή της Ουγκάντας συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο με τη βρετανική παραλλαγή, καθώς και οι δυο παραλλαγές έχουν παρόμοιες μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης. Πάντως η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Ελλάδα με ποσοστό επί των κρουσμάτων που ξεπερνάει το 75%.

Aπό τα 186.469 κρούσματα τα 165.095 κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο, 6.410 έχασαν τη ζωή τους και σήμερα (26/2/21) τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 14.964 εκ των οποίων τα 326 κρίνονται σοβαρά καθώς οι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ όλης της χώρας.

Παγκοσμίως η Ελλάδα κατατάσσεται στην 63η θέση του πίνακα των κρουσμάτων και στην 44η θέση του πίνακα των νεκρών. Στα κρούσματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους είναι στην 88η θέση. 

Πέφτουν οι ηλικίες που χτυπάει ο κορονοϊός

Αν και στο πρώτο κύμα της πανδημίας τα παιδιά είχαν μείνει αλώβητα, τις τελευταίες εβδομάδες ο κορονοϊός χτυπάει όλο και μικρότερες ηλικίες. Η επιστημονική κοινότητα έχει τα ευρήματα αλλά ακόμα δεν έχει καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα.

Σε ένα χρόνο έχουν γίνει συνολικά 5.113.133 τεστς αντί covid-19.

Ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους αναλογούν 17.948 κρούσματα / 1 εκ. κατοίκους και στον σχετικό πίνακα η Ελλάδα είναι στην 88η θέση.

Ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους αναλογούν 617 θάνατοι / 1 εκ. κατοίκους και στον σχετικό πίνακα η Ελλάδα είναι στην 53η θέση.

Το 70% είναι άνδρες

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 367 (70.0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69έτη. To 86.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.315 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές 2 ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 292 (ημερήσια μεταβολή -3.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 274ασθενείς.

O εμβολιασμός στην Ελλάδα

Μέχρι και την Πέμπτη 25/2 στην Ελλάδα εμβολιάστηκαν 794.347 πολίτες που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7,62% επί του πληθυσμού. Πρόκειται για ποσοστό μεγαλύτερο του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κυμαίνεται στο 6,61% και το τριπλάσιο από το μέσο εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού που κυμαίνεται στο 2,85%. Ωστόσο υπάρχουν και οι χώρες που έχουν σπάσει όλα τα ρεκόρ με πρώτο και καλύτερο το Ισραήλ που εμβολίασε το 90,21% του πληθυσμού ενώ στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμβολιάστηκε το 58,25% του πληθυσμού.

H πορεία των εμβολιασμού στην Ελλάδα σε σχέση με Ισραήλ, ΗΑΕ, Ευρώπη, Κόσμο

Διαβάστε ακόμη: Εφαρμογή ιχνηλάτησης κορονοϊού για κινητά έρχεται στην Ελλάδα

μετάλλαξηΚορονοϊόςκρούσματαπανδημία