Ελλάδα|01.03.2021 18:28

Καστελόριζο covid free: «Γίναμε προνομιούχα πολυκατοικία των Αθηνών»

Κώστας Ασημακόπουλος

Όταν θα τελειώσει η περιπέτεια της πανδημίας του κορονοϊού το Καστελόριζο δικαιωματικά θα έχει πάρει περίοπτη θέση στη λίστα των ρεκόρ. Το ακριτικό νησί και «υπερπόντιο» σύμβολο της ελληνικής επικράτειας μέσα στην πανδημία είχε την ευκαιρία να απολαύσει ένα από τα πλεονεκτήματα που του δίνει η γεωγραφική του θέση.

Απομονωμένο γεωγραφικά από την υπόλοιπη χώρα (4-5 ώρες από την Ρόδο), με κλειστά τα ελληνοτουρκικά σύνορα λόγω της πανδημίας αλλά και της κρίσης με τους γείτονες, διατηρήθηκε απόρθητο φρούριο για τον covid-19. Επισήμως δεν καταγράφηκαν κρούσματα ενώ το νησί εδώ και λίγες ημέρες κατέχει και τον τίτλο του covid- free, καθώς το 90% των κατοίκων του έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου της Pfizer και από τα μέσα Μαρτίου και τυπικά θα έχει αποκτήσει την ανοσία έναντι της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Γλυφάδα: «Κορονογεύμα» σε εστιατόριο – Πρόστιμα σε 16 άτομα και λουκέτο

Το Καστελόριζο / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

«Το 90% εμβολιάστηκε»

Όπως είπε στο ethnos.gr ο γιατρός του νησιού, Σταύρος Σταυρόπουλος, ο εμβολιασμός έγινε το διήμερο 16-17 Φεβρουαρίου και η δεύτερη δόση θα γίνει 12-13 Μαρτίου: «Το 90% του πληθυσμού του νησιού έχει κάνει τουλάχιστον τη μία δόση του εμβολίου και περίπου το 60% έχει κάνει και τις δύο δόσεις. Έγινε μία μεγάλη προσπάθεια τις προηγούμενες ημέρες και συνεχίζουμε έτσι ώστε να εμβολιαστούν και οι υπόλοιποι κάτοικοι. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Αρχικά υπήρχαν κάποιες αρνήσεις αλλά στη συνέχεια η συντριπτική πλειοψηφία εμβολιάστηκε. Δεν έχουν εμβολιαστεί ορισμένοι που είχαν άλλα προβλήματα αλλά εκτιμώ πως θα εμβολιαστούν και αυτοί άμεσα». Στην επιχείρηση εμβολιασμού των κατοίκων του Καστελόριζου πήραν μέρος τρεις γιατροί και τρεις νοσοκόμες και τηρήθηκαν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το Καστελόριζο / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

Η καθημερινότητα μας και οι εμβολιασμένοι επισκέπτες

Οι Καστελοριζιοί είναι μαθημένοι στα δύσκολα, στις κρίσεις, στις καραντίνες, στα πολλά αλλά και στα λίγα. Έτσι και σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας σαν μία μεγάλη οικογένεια έκαναν συνετή διαχείριση, τήρησαν τα πρωτόκολλα και σεβάστηκαν τις οδηγίες των υγειονομικών χωρίς ποτέ να χρειαστεί να φτάσουν στα άκρα. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις δύο επιχειρηματιών εστίασης. Ο κύριος Γιώργος Γ. είπε: «Πάθαμε μεγάλη ζημιά με τον τουρισμό αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να ακολουθήσουμε πιστά τις οδηγίες. Δεν φτάσαμε ποτέ στις υπερβολές και απόδειξη δεν είχαμε κρούσματα. Σεβαστήκαμε το ρόλο και το καθήκον των Αρχών. Τηρήσαμε τα ωράρια και τα προβλεπόμενα. Η αστυνομία και το λιμενικό έκαναν πάντα διακριτικούς ελέγχους αλλά η τοπική κοινωνία δεν έδωσε ποτέ δικαίωμα. Κλείναμε όποτε έπρεπε, λειτουργούσαμε με βάση τις ιδιαιτερότητες και της ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Δε μπορεί να συγκριθεί ένα μικρό νησί σαν το δικό μας με ότι συμβαίνει στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Ακόμα και τώρα που είμαστε εμβολιασμένοι τηρούμε όλοι τις αποστάσεις, βάζουμε τη μάσκα όποτε χρειάζεται αλλά πλέον μετά τον εμβολιασμό έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά και ελπίζουμε πως σύντομα να λειτουργούν κανονικά οι επιχειρήσεις μας και με επισκέπτες που θα έρχονται και θα είναι εμβολιασμένοι».

Ο Μητσοτάκης, η Μαρέβα και το άνοιγμα του τουρισμού

Ο ταξιδιωτικός πράκτορας του νησιού, Κώστας Παπουτσής, μίλησε στο ethnos.gr για τη σημασία του εμβολιασμού στο νησί καθώς και για το προσωπικό ενδιαφέρον που δείχνει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης: «Αρχικά ο κόσμος και κυρίως οι ηλικιωμένοι ήταν επιφυλακτικοί στον εμβολιασμό. Όταν είδαν να εμβολιάζονται τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και ο δήμαρχος αντιλήφθηκαν πως είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός. Είναι πολύ σημαντικός αυτός ο σχεδιασμός της κυβέρνησης διότι τα νησιά μας παρότι είναι απομακρυσμένα προβάλλονται πλέον ως covid-19 free και αυτό ίσως μας σώσει τουριστικά για το καλοκαίρι που έρχεται. Μαθαίνουμε πως από πολλές χώρες της Ευρώπης θα υπάρξει ενδιαφέρον για τα νησιά που είναι covid free μεταξύ των οποίων και το δικό μας, επομένως η απόφαση της κυβέρνησης να εμβολιάσει τους πληθυσμούς των ακριτικών νησιών ανεξαρτήτως ηλικιακών κριτηρίων είναι απολύτως σωστός. Δεν αντέχουμε άλλη χαμένη σεζόν λόγω του κορονοϊού. Επίσης, για πρώτη φορά και το χειμώνα έχουμε καθημερινό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο με τη Ρόδο και αυτό δεν έχει τονώσει μόνο την οικονομία αλλά κυρίως την ψυχολογία του κόσμου. Είμαστε σχεδόν σε καθημερινή επαφή με τον πρωθυπουργό που λόγω και της καταγωγής της συζύγου του από το νησί μας δείχνει προσωπικό ενδιαφέρον».

Το Καστελόριζο / Φωτογραφία Κώστας Ασημακόπουλος ethnos.gr

«Δεν νιώσαμε καραντίνα»

Ο αντιδήμαρχος του νησιού, Στράτος Αμύγδαλος, που ήταν από τους πρώτους που εμβολιάστηκε μίλησε για τη σημασία του εμβολιασμού στο νησί αλλά και για τα μεγάλα έργα που έχουν δρομολογηθεί: «Ο κόσμος όταν είδε τον δήμαρχο και εμάς να κάνουμε το εμβόλιο δέχτηκαν να εμβολιαστούν. Εχει μεγάλη σημασία για την υγεία και την ακεραιότητα της τοπικής κοινωνίας. Νιώθουμε πιο ασφαλείς. Εδώ βέβαια δεν νιώσαμε ποτέ την καραντίνα, όπως την βιώνετε εσείς στα αστικά κέντρα. Είμαστε για χρόνια στη δική μας καραντίνα αλλά αυτή έχει και τα θετικά της. Ελπίζουμε να βγούμε όλοι υγιείς από αυτή την περιπέτεια. Ολοι οι Έλληνες πρέπει να έρθουν τουλάχιστον μία φορά στο Καστελόριζο. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στο νησί κλιμάκιο τεχνικών υπηρεσιών για την ανάπλαση του νέου προβλήτα που θα αλλάξει όλο το νησί».

Ο καλός διαχειριστής και ο καλός θυρωρός

Όπως λένε εκπρόσωποι της δημοτικής Αρχής μαζί με τους διοικητές Αστυνομίας και Λιμενικού έχουν κάνει αίτημα ώστε να εμβολιαστούν εκτός ηλικιακής σειράς οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί που υπηρετούν στο νησί ώστε μέσα στο Μάρτιο να επιτευχθεί ο εμβολιασμός σε ποσοστό 100% όλων των μονίμων και των υπηρεσιακών παραγόντων που βρίσκεται πάνω στο νησί. Όσο για το... ανέκδοτο που λένε όλοι στο Καστελόριζο δεν είναι άλλο από το να παρομοιάζουν το νησί τους με μία πολυκατοικία των Αθηνών. «Είμαστε περίπου 350 μόνιμοι κάτοικοι, δηλαδή, όσο πληθυσμό έχει μία μεγάλη πολυκατοικία των Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά που αισθανόμαστε πως έχουμε και καλό διαχειριστή και καλό θυρωρό», λένε με χιούμορ θέλοντας να τονίσουν το γεγονός πως η κυβέρνηση τούς δίνει λύσεις στα αιτήματα τους και για πρώτη φορά έχουν καθημερινό ακτοπλοϊκό δρομολόγιο από τη Ρόδο το οποίο μάλιστα έχει κόστος μόλις 1 ευρώ για κάθε επιβάτη.

Διαβάστε επίσηςLockdown έως και την Καθαρά Δευτέρα ζητούν οι περισσότεροι επιστήμονες

ΚαστελόριζοεμβολιασμόςΚορονοϊόςPFIZER