Ελλάδα|03.03.2021 08:59

Κορονοϊός: 4 περιοχές στο «κόκκινο» και Αττική φέρνουν ολικό lockdown

Newsroom

Η εκτίναξη που καταγράφεται στα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, οι μεταλλάξεις αλλά και η πίεση που ασκείται στις MEΘ των νοσοκομείων ανησυχούν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και πλέον εξετάζουν όλα τα σενάρια για να μπει ένα «φρένο» στην διασπορά των κρουσμάτων, βάζοντας εκ νέου στο τραπέζι ένα νέο αυστηρό lockdown με απαγόρευση κυκλοφορίας και μέτρα όπως αυτά του Μαρτίου του 2020, όπως έναν χρόνο πριν, όταν ξεκινούσε η πανδημία.

Οι ειδικοί συζητούν ακόμα και την επιβολή ενός καθολικού lockdown, τύπου Μαρτίου και εφόσον ληφθεί μια τέτοια απόφαση, αναμένεται να δούμε αν θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή ολόκληρη τη χώρα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ειδικοί δεν αποκλείεται να προτείνουν ένα σκληρό lockdown που θα ξεκινήσει άμεσα, από τις 6 το πρωί της Πέμπτης και έως την Καθαρά Δευτέρα, 15 Μαρτίου. Ωστόσο, την ίδια ώρα που ορισμένοι λοιμωξιολόγοι εισηγούνται σκληρά μέτρα και lockdown όπως τον Μάρτιο του 2020, άλλοι συνάδελφοί τους επιμένουν ότι τα κρούσματα θα μπορούσαν να περιοριστούν με «πιο έξυπνα και στοχευμένα μέτρα» χωρίς οριζόντιες απαγορεύσεις.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός - Σαρηγιάννης: Άμεσα απόφαση για καθολικό lockdown

Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί τους επιδημιολόγους είναι η επίδραση των μεταλλάξεων στη μετάδοση του ιού, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, δείχνουν να είναι περισσότερο μολυσματικές. Κατά την σύσκεψη των επιδημιολόγων όπου εξετάστηκαν τα δεδομένα για όλη τη χώρα εκφράστηκε μεγάλη ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων και διαπιστώθηκε ότι είναι αρκετά βαρύ το ιικό φορτίo όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη τη χώρα και ιδιαιτέρως σε

  • Πελοπόννησο 
  • Δυτική Ελλάδα 
  • Στερεά Ελλάδα 
  • Ιόνια νησιά

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 3 Μαρτίου, στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας και οι αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα της ίδιας ημέρας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Εκτακτα μέτρα για να μην γίνει η Αττική Θεσσαλονίκη

Για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κορονοϊού και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, να γίνει δηλαδή η Αττική Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη, 3 Μαρτίου, η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει σε νέα έκτακτα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη, μερικά από αυτά που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι: 

  • ο περιορισμός των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο
  • η χρήση της διπλής μάσκας παντού
  • η απαγόρευση κυκλοφορίας από πολύ πιο νωρίς

Ασφυκτική η πίεση στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, οι υγειονομικές Αρχές δίνουν αγώνα για να βρεθούν επιπλέον κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό, ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων μιλά για καθημερινή μάχη εντός των εντατικών. Ο δείκτης μεταδοτικότητας από το 4 που είναι το επίπεδο συναγερμού έχει αγγίξει το 6,6%. 

Στην Αττική, για κάθε εξιτήριο που δίνεται από τα νοσοκομεία αναφοράς, γίνονται τέσσερις εισαγωγές νέων ασθενών, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500. Από αυτούς, πάνω από 1.100 είναι σε απλές κλινικές κορωναϊού ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν υπερβεί τους 250.

Παράδειγμα της ασφυκτικής πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία είναι τα νούμερα των διαθέσιμων κλινών. Το πρωί της Τρίτης στο Θριάσιο νοσοκομείο υπήρχε μόνο 1 κενό κρεβάτι ΜΕΘ από τα 17 που υπάρχουν συνολικά, ενώ στο Ασκληπιείο είναι όλα κατειλημμένα. Το ίδιο ισχύει και για το Σισμανόγλειο, ενώ πληρότητα 100% υπάρχει και στα κρεβάτια ΜΕΘ στον Ευαγγελισμό. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Σωτηρία αλλά και στο Γεννηματάς.

Αλλαγές στις μετακινήσεις με κωδικό 6 για sms στο 13033

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων, εξετάζεται η αναμόρφωση του κωδικού 6 που στέλνουμε sms στο 13033. Ενδέχεται να υπάρξει ένας νέος αριθμός για την σωματική άσκηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ένα από τα μέτρα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ο περιορισμός του κωδικού «6», δηλαδή να μην ισχύει για μετακινήσεις με αυτοκίνητα και μηχανάκια από δήμο σε δήμο αλλά μόνο για όσους μετακινούνται με τα πόδια.

Αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο σημαίνει στην πράξη ότι οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον κωδικό «6» για βόλτα με το κατοικίδιο μόνο κοντά στο σπίτι τους. Το ίδιο θα γίνεται και για την άσκηση, καθώς οι αρμόδιες αρχές γνωρίζουν ότι πλέον δεν είναι λίγοι οι πολίτες που στέλνουν μήνυμα για κατ΄ εξαίρεση άσκηση και πηγαίνουν εκδρομές εντός της Αττικής ή επισκέψεις σε άλλα σπίτια.

Τα κρούσματα κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι την Τρίτη 2 Μαρτίου καταγράφονται στην Ελλάδα 2.353 νέα κρούσματα κορονοϊού, 422 διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ 23 είναι οι νέοι θάνατοι από την πανδημία κορονοϊού. Τα υψηλά νούμερα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του ethnos.gr για πάνω από 2.000 κρούσματα την Τρίτη. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ: Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.353, εκ των οποίων 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 194.582 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 60 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.368 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.557 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 422 (69,9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 84,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.364 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 289 (ημερήσια μεταβολή +11.58%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 291 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 15 έως 103 έτη).

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Εκρηξη στα κρούσματα - Στο τραπέζι καθολικό lockdown

κρούσματαΑττικήlockdownαπαγόρευση κυκλοφορίας